Sunday, November 18, 2012

Zware aardbeving voor kust Atjeh (Indonesië)

Op 11 april 2012 was er een zware aardbeving in Atjeh. Gelegen in Indonesië. Ook was de aardbeving voelbaar in Thailand en andere eilanden dicht in de buurt. Met een kracht van 8.7 op de schaal van Richter. Waarna er nog verschillende naschokken waren tussen de 6 en de 8 op de schaal van Richter. Er werden al verschillende tsunamiwaarschuwingen vooral voor de landen die dicht bij de Indische Oceaan waren gelegen. Er was geen ernstige schade want de aardbeving vond plaats dieper in de zee. Waardoor er dus slechts schade was op het land. Maar ze wel last hadden van grote golven. 


De autoriteiten in Indonesië hebben vanochtend een tsunamiwaarschuwing afgegeven na een zware aardbeving met een kracht van 8.7 voor de kust van Atjeh. Vanmiddag even na drie uur werd de waarschuwing weer ingetrokken.
De vanochtend uitgegeven tsunamiwaarschuwing voor de wijde omtrek van de Indische Oceaan is vanmiddag ook helemaal ingetrokken door het Pacific Tsunami Warning Center
Ook de Indiase Andaman- en Nicobareilanden, evenals Thailand, hebben hun tsunamiwaarschuwingen ingetrokken volgens Reuters. De Indiase Andamaneilanden zetten zich eerder vandaag volgens persbureau Reuters schrap voor hoge golven. Een woordvoerder van de controlekamer voor rampen in de grootste stad van de Andamaneilanden, Port Blair verwachtte toen dat er golven van anderhalve meter hoog in Port Blair en ruim vier meter hoog in Campbell Bay op Nicobar.
De Afrikaanse kustlanden Kenia en Tanzania hebben ook tsunamiwaarschuwingen uitgegeven, deze zijn nog niet ingetrokken.

NASCHOK ZORGDE VOOR NIEUWE TSUNAMIWAARSCHUWING

Persbureau AP meldde dat Indonesië eerder vanmiddag een nieuwe tsunamiwaarschuwing uitgaf op basis van een naschok met een kracht van 8.2. Volgens AP zorgde de eerste aardbeving vanochtend voor een golf van ruim 80 centimeter hoogte, maar zijn er geen berichten van ernstige schade. De U.S. Geological Survey zegt dat de sterkste recentenaschok een kracht van 8.2 had, op 16 kilometer diepte in zee was en zich op ruim 615 kilometer afstand van de Sumatraanse hoofdstad Atjeh bevond.

DIVERSE NASCHOKKEN GEMETEN

Er worden nog steeds krachtige naschokken gemeten. De meest recente naschok heeft volgens Reuters, die het Indonesische seismologische instituut citeert, een kracht van 6.1. De afgelopen uren werden al naschokken gemeld met uiteenlopende krachten – van 6.5, 5.1, tot 8.2 en 8.6.
Een ooggetuige meldde aan persbureau Reuters dat het zeewater zich tot tien meter van de kust van Simeulu, nabij het epicentrum van de aardbeving bij Atjeh, zich terugtrekt.

EERSTE WAARSCHUWING VERLENGD MET TWEE UUR

De Indonesische seismologische dienst verlengde aan het begin van de middag de eerste tsunamiwaarschuwing met twee uur. Het Pacific Tsunami Warning Center zegt dat de tsunami er niet heel groot uit ziet, maar ook dat een tsunami in meerdere golven kan komen. Volgens het waarschuwingscentrum is een 17 centimeter hoge golf op weg naar de kust van Atjeh. Een evaluatie van de zeespiegels geeft aan dat een tsunami gegenereerd is. Het PTWC zegt in die evaluatie ook dat ‘de tsunami al schade kan hebben aangericht in sommige kustgebieden’.
De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zegt dat er geen tsunamidreiging is, maar dat de autoriteiten wel alert blijven, meldt Reuters. Het persbureau zegt ook dat er volgens het Indonesische rampenreddingsteam geen indicatie van laagwater is, dat op een tsunami zou wijzen.
De zeebeving van 8.7 vond volgens het U.S. Geological Survey plaats op een diepte van 33 kilometer, op zo’n 434 kilometer van Banda Aceh. Persbureau Reuters meldt dat een Indonesisch rampenreddingsteam naar Atjeh gestuurd zou zijn. De Indonesische autoriteiten melden aan Reuters dat er nog geen meldingen zijn van schade of stijgende waterniveau’s.

THAILAND EVACUEERT ZUIDELIJKE PROVINCIES; VLIEGVELD PHUKET GESLOTEN

De Thaise autoriteiten zijn begonnen met evacuaties en roepen mensen in de zes zuidelijke provincies van Thailand – Phuket, Krabi, Ranong, Phangnga, Trang en Satun – op een veilig onderkomen te zoeken. Ook is het vliegveld van Phuket gesloten. Dat meldt een woordvoerder van de Phuket Disaster Prevention Mitigation Center per telefoon aan Reuters. 
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/11/zware-aardbeving-voor-kust-atjeh-tsunamiwaarschuwing-afgegeven/






No comments:

Post a Comment