Tuesday, November 27, 2012

Aardbevingen Japan en Tokio hebben geen ernstige gevolgen


Inleiding:
In de hoofdstad van Japan, Tokio is er een krachtige beving voorgekomen van 6,8 op de schaal van richter. Dit gebeurde enkele uren nadat er een aardbeving was geconstateerd in de noordoostkust van Japan. Er zijn geen gewonden of doden gevallen. Het epicentrum lag 10 kilometer onder de zeebodem maar er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven. 

Redactie −14/03/12, 13:22 − bron: AP


Het gebied waar eerder vandaag een aardbeving plaatsvond.
UPDATE: Enkele uren nadat de noordoostkust van Japan werd opgeschrikt door een aardbeving, deed zich een krachtige beving voor in de regio van hoofdstad Tokio, volgens persbureau AP. Volgens het Japanse Meteorologisch Instituut hebben de bevingen geen gevaar voor de bevolking opgeleverd.
De beving had een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, het epicentrum lag volgens de Japanse meteorologische dienst ten oosten van Tokio, op zo'n 10 kilometer onder de zeebodem. Er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven.

Tsunamiveroorzaking
Eerder werd, door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter, voor de kust van het noordoosten van Japan een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd voor die regio. De golven waren niet hoger dan een meter en richtten geen schade aan.

Het epicentrum van de beving lag 235 kilometer ten oosten van de stad Kushiro op het noordelijke eiland Hokkaido. De beving vond plaats op een diepte van 26 kilometer onder de oceaanbodem.

De waarschuwing gold voor dezelfde regio als die vorig jaar werd getroffen door de zware aardbeving en tsunami. Dat maakte de Japanse meteorologische dienst vanochtend bekend.

Er zijn geen waarschuwingen voor andere delen in de grote oceaanregio afgegeven.

Fukushima
Het is precies een jaar geleden dat de noord-oostelijke kust van Japan werd getroffen door een beving met de kracht van 9 op de schaal van Richter. Een enorme tsunami was het gevolg, die aan duizenden Japanners het leven kostte en een kernramp bij Fukushima veroorzaakte. Het was de ergste nucleaire ramp die de wereld sinds 25 jaar te verduren kreeg. Sindsdien is het aantal getelde bevingen in de regio vervijfvoudigd. Dat meldt het onderzoekscentrum naar aardbevingen van de Universiteit van Tokyo op basis van hun data.


  

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/3225364/2012/03/14/Aardbevingen-Japan-en-Tokio-hebben-geen-ernstige-gevolgen.dhtml

Nikki Pisters

No comments:

Post a Comment