Sunday, November 18, 2012

Iran aardbeving hulpverlening beginnen na 250 doden


Duizenden mensen werden getroffen door een dodelijke en verwoestende aardbeving. Hulpoperaties aan de gang in Iran na twee sterke aardbevingen in het noord-westen links ten minste 250 mensen om het leven en meer dan 2.000 gewonden. Het gebied is zeer uitgestrekt. Daarom heel moeilijk voor de hulpdiensten en hulporganisaties om alle getroffenen te bereiken.
De 6,4 en 6,3 aardbevingen getroffen buurt van Tabriz en Ahar in in Oost-Azerbeidzjan provincie op zaterdagmiddag, gevolgd door tientallen naschokken.


Meer dan 100 dorpen geleden schade - duizenden mensen brachten de nacht door in noodopvang of in de open lucht.
Hulporganisaties zijn het verstrekken van overlevenden met tenten, brood en het drinken van water.


De BBC Mohsen Asgari in de hoofdstad Teheran zegt honderden mensen werden 's nachts gered, maar dat de naschokken had de operatie vermoeiend.
Tegen de middag op zondag, vice-minister van Binnenlandse Zaken Hassan Ghadami zei dat "allen die onder het puin zijn gered en de aardbeving getroffen mensen worden nu voorzien van hun basisbehoeften".
Onze correspondent zegt dat de operatie kon volledig snel zijn omdat dorpsbewoners kenden elkaar goed, dus wist waar te zoeken, en omdat de huizen klein waren.
'Massagraf'
De steden van Haris en Varzaqan waren ook onder die hit en een inwoner van Tabriz vertelde de BBC: ".. De aardbeving heeft geleid tot enorme paniek onder de mensen Iedereen heeft met spoed naar de straat"
Maar de plaatselijke functionarissen zeiden dat alle sterfgevallen zijn in landelijke gebieden niet, in de grote steden.
Het officiële persagentschap Fars meldde dat ongeveer 110 dorpen waren beschadigd.Minstens waren vier volledig plat en 60 anderen opgelopen grote schade.
"Dit dorp is een massagraf", zei Alireza Haidaree, die was op zoek naar overlevenden in Baje Baj dorp.
"Er zijn zo veel andere dorpen die volledig zijn verwoest," vertelde hij aan AFP.
Meldden reddingswerkers proberen om afgelegen dorpen contact gehad om dit te doen via de radio zoveel telefoonlijnen werden afgesneden.

Een inwoner van Tabriz vertelde Reuters dat er een lokaal ziekenhuis bezocht hij om bloed te geven worstelde om te gaan met het aantal gewonden, van wie de meesten was er genomen door hun familie.
Arash, een inwoner van Ahar, vertelde Reuters het ziekenhuis was er vol, en dat de weg tussen de twee steden werd geblokkeerd met mensen die proberen om medische hulp te zoeken.
Stadion onderdak
Tientallen families brachten de nacht buiten in parken door, en televisie toonde beelden van lichamen liggen in een mortuarium in Ahar, waaronder die van kinderen.


Er waren berichten dat in sommige gebieden veel van de slachtoffers waren vrouwen, die waren in woningen bereiden het diner aan de Ramadan vasten te verbreken.
Een 13-jarig meisje in de buurt van het dorp van Mirza Ali Kandi vertelde AFP dat ze het overleefd, omdat ze had gespeeld buiten haar huis toen de aardbeving toesloeg, maar dat haar broer en zus, die binnen waren gebleven, waren beiden gedood.
Een boer uit het dorp Qanbar Mehdizade zei dat hij en zijn familie overleefde ook omdat ze waren werkzaam in het open veld op het moment.
Minister van Binnenlandse Zaken Moustafa Mohammad-Najjar vertelde staatsmedia dat de wederopbouw onmiddellijk zou beginnen, om ervoor te zorgen huizen werden gebouwd voor het begin van de winter.
Zesenzestig reddingsteams zijn verstuurd naar de regio, samen met ongeveer 200 ambulances en vijf helikopters.
De Rode Halve Maan heeft 3.000 tenten, dekens, voedsel en bloedvoorziening. Ook nam een ​​sportstadion aan noodopvang bieden aan ongeveer 16.000 mensen die hun huizen ontvlucht.

Maar Iraanse politicus Mohammad Hassan-Nejad zegt hulporganisaties was nog steeds niet in staat geweest om de meer afgelegen gebieden te bereiken en waarschuwde het dodental zou kunnen stijgen.
De Turkse Rode Halve Maan zei dat het hulpgoederen sturen naar de grens, maar AFP geciteerd ambtenaren zoals zeggend Iran in staat zou zijn om de ramp zelf af te handelen.
De tweede aardbeving slechts 11 minuten sloeg na de eerste, iets dichter naar Tabriz.
Iran straddles een grote geologische breuklijn, waardoor het gevoelig voor seismische activiteit. In 2003 een aardbeving in de stad Bam verlaten meer dan 25.000 mensen om het leven.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19231118

No comments:

Post a Comment