Thursday, November 22, 2012

Al 306 doden geteld na aardbeving in Iran


Zaterdag 11 augustus 2012 waren er twee opeenvolgende aardbevingen in Iran die zorgden voor meer dan 300 doden en meer dan 3000 gewonden. De zwaarste aardbeving had een kracht van 6.4 op de schaal van richter en zorgde voor meer dan 40 naschokken. Iran heeft dit al eerder meegemaakt maar toen was de schok veel heviger. Er zijn gelukkig geen Belgische slachtoffers.

Al 306 doden geteld na aardbeving in Iran




In Iran zijn al 306 doden en 3.036 gewonden geteld na de dubbele aardbeving in het noordwesten van het land. Dat heeft het Iraanse ministerie van Volksgezondheid gemeld. Er zijn geen Belgen bij de slachtoffers.

De twee aardbevingen volgden elkaar zaterdagmiddag kort na elkaar op. De zwaarste van de twee had een kracht van 6,4 en veroorzaakte grote paniek. Sindsdien zijn er al 40 naschokken geteld.
Het epicentrum bevond zich op 10 kilometer diepte en zo'n 60 kilometer van de stad Tabriz in het grensgebied tussen Iran, Armenië, Azerbeidzjan en Turkije. Het getroffen gebied ligt niet ver van de Turkse stad Van, waar vorig jaar bij een zware aardbeving nog 600 mensen omkwamen.
Het zwaarst getroffen zijn de steden Ahar en Varzeqan. In totaal zijn zo'n 110 kleinere dorpen getroffen. Zes daarvan zijn volledig verwoest. De huizen en winkels in de regio zijn opgebouwd uit betonblokken of bakstenen uit gebakken modder waardoor ze bij een aardschok makkelijk instorten. De aardbevingen vernielden ook heel wat bruggen en wegen waardoor het getroffen gebied moeilijk te bereiken is, aldus correspondent Thomas Erdbrink vanmorgen in "De ochtend" op Radio1.
De reddingsploegen hebben honderden huizen doorzocht die door de aardbevingen zijn ingestort. Onmiddellijk na de aardbeving zijn enkele honderden mensen levend en wel vanonder het puin gehaald. Duizenden mensen moesten de nacht in open lucht doorbrengen. De Iraanse Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis, heeft tenten, brood en drinkwater onder de slachtoffers verdeeld.
Volgens de Iraanse autoriteiten is de zoekoperatie gestaakt omdat de meeste vermisten terecht zijn. Andere bronnen melden dat er wel nog vermisten zijn en dat er nog heel wat mensen wachten op hulp. De Rode Halve Maan heeft 6.000 tenten opgericht voor zo'n 16.000 daklozen. 
In het getroffen gebied woont ook een Belg. Maar Buitenlandse Zaken heeft van de Iraanse overheid bevestigd gekregen dat er geen Belgische slachtoffers zijn.
Iran ligt op een aantal gevaarlijke breuklijnen en heeft de laatste jaren al verschillende aardbevingen meegemaakt. In 2003 werd Iran ook al getroffen door een zware aardbeving in de buurt van de stad Bam, in het zuidoosten van het land. Toen kwamen 25.000 mensen om.
De kans dat Iran buitenlandse hulp zal aanvaarden is eerder klein, maar de Turkse Rode Halve Maan heeft al een vrachtwagen met noodhulp naar de grens met Iran gestuurd. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei bereid te zijn om meer hulp te sturen. Ook de Verenigde Staten hebben al hulp aangeboden.

 



No comments:

Post a Comment