Friday, November 2, 2012

De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 2012

Inleiding
Volgens de kalender van de Maya’s zal de wereld in december 2012 vergaan door een grote natuurramp. Er gaan berichten rond dat de supervulkaan gelegen in Laacher See de laatste tijd tekenen geeft van activiteit. Hij zou dus zomaar kunnen uitbarsten. Deze vulkaan ligt amper 100 km van Nederland af. Er zijn meerdere vulkanen over tijd. Yellowstonecaldera zuo kunnen uitbarsten over 2/3 van Amerika. Hij is vanaf 2004 erg actief. Vulkaan Merapi in Indonesië  (midden Java)is een van de 16 gevaarlijkste vulkanen. Er is in 2010 een uitbarsting geweest. Hij is nu rustig maar hij kan nog voor verrassingen zorgen. Vulkaan Katla ligt in Ijsland en is de actiefste en gevaarlijkste vulkaan van ijsland. Katla is de laatste tijd erg actief. Hij zal binnenkort gaan roeren.


De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 2012

2012 is volgens velen het jaar dat de wereld zal vergaan. Op 21 december 2012 zou de wereld te maken krijgen met een grote natuurramp. Een ramp met enorme omvang. De hele wereld zou vergaan en alle mensen, dieren en plantensoorten op aarde zullen uitsterven. Wat voor ramp er zal voltrekken is nog onduidelijk, maar we zouden kunnen denken aan aardbevingen, tsunami's en vulkaanuitbarstingen. We nemen de kans op vulkaanuitbarstingen in 2012 onder de loep. Vooral Supervulkanen zijn catastrofaal.

Zal een vulkaanuitbarsting de wereld in 2012 laten vergaan?


Volgens de kalender van de Maya's zou de wereld in 2012 een immens grote verandering moeten doorstaan en wellicht zal de aarde in zijn huidige vorm helemaal verdwijnen. De kalender van de Maya's gaat dan ook niet verder dan 21 december 2012. Om 21.12 uur zou er zich een werdelwijde ramp voltrekken. Een ramp die de aarde, zoals wij die nu kennen, zal laten vergaan. Om wat voor ramp het gaat is tot op heden nog niet duidelijk, maar wanneer het gaat om een natuurramp zou het kunnen gaan om een vulkaanuitbarsting met een enorme omvang.

De kans op een vulkaanuitbarsting in 2012 is enorm. Gemiddeld vinden er per jaar 60 vulkaanuitarstingen plaats. De omvang van deze vulkaanuitbarstingen verschillen erg. Wanneer 2012 nog maar twee dagen oud is worden we opgeschrikt door berichten dat een vulkaan, gelegen op amper 100 kilometer van Nederland, op uitbarsten zou staan. Wetenschappers hebben verklaard dat de Supervulkaan, gelegen in de Laacher See, al ruim 900 jaar "over tijd" is. De vulkaan zou de laatste tijd weer meer tekenen van activiteit vertonen.

Niet alleen de Supervulkaan in de Laacher See kan voor een vulkaanuitbarsting met catastrofale gevolgen zorgen. Werelwijd gezien zijn er meerdere vulkanen die die al jaren "over tijd" zijn en wellicht de wereld in 2012 kunnen laten vergaan. Een uitbarsting van een Supervulkaan staat in de topdrie van catastrofale, wereldwijde natuurrampen. Een duidelijke definitie van een Supervulkaan valt niet te geven, maar duidelijk is dat de omvang van een uitbarsting wel tot tien keer krachtiger kan zijn dan een "normale" vulkaanuitbarsting. Supervulkanen met hun gigantische uitbarstingen kunnen volgens wetenschappers ervoor zorgen dat de aarde in een wereldwijde ijstijd kan storten.

De grootste vulkanen ter wereld en de kans op een uitbarsting


Op de hele aarde zouden er ongeveer veertig Supervulkanen zijn. Enkele gevaarlijke Supervulkanen, met waarschijnlijk grote wereldwijde gevolgen, zijn de:



Yellowstonecaldera
De vulkaan Yellowstonecaldera of vaak in het kort "Yellowstone" genoemd bevindt zich in het Nationaal park Yellowstone in de Verenigde Staten. Deze Supervulkaan is wellicht de grootste en gevaarlijkste vulkaan ter wereld. De Yellowstonecaldra komt gemiddeld eens in de 640.000 jaar tot uitbarsting. De laatste grote vulkaanuitbarsting van de vulkaan in Yellowstone is ongeveer 640.000 jaar geleden. In de jaren daarna zijn er nog drie maal kleine uitbarstingen of ook wel erupties genoemd geweest. Wanneer de Yellowstonecaldera tot uitbarsting komt wordt er door velen gevreesd dat op zijn minst 2/3 van Amerika van de kaart wordt geveegd, maar ook dat er een nieuwe ijstijd zou kunnen aanbreken.

Sinds 2004 heeft de Yellowstone vulkaan weer duidelijk tekenen van activiteit gegeven. De grond rondom de vulkaan begon vanaf dat jaar ongeveer 7 centimeter per jaar te stijgen. In de jaren 2007 tot en met 2011 leek de vulkaan weer wat minder activiteit te vertonen, maar in januari 2011 werden veel wetenschappers ongerust. In 2011 bleek dat er in het totaal toch een stijging van 25 centimeter was. Even werd gevreesd dat de vulkaan op korte termijn tot uitbarsting zou komen. Echter bleek bij nader onderzoek dat de magma nog ongveer tien kilometer onder het aardoppervlakte zat. Wanneer de vulkaan precies tot uitbarsting gaat komen kan niemand precies zeggen, maar de wetenschappers die met het onderzoek van de Yellowstone vulkaan zijn belast durven tot op heden rustig te gaan slapen.

Merapi
Een door de eeuwen heen zeer actieve vulkaan is de Merapi vulkaan in Indonesie gebleken. De Merapi vulkaan is gelegen in de provincie midden Java. De Merapi vulkaan behoort, door zijn vele dreigingen, thuis op de lijst van de zestien gevaarlijkste vulkanen ter wereld. Deze lijst, met de meest gevaarlijke vulkanen, is een lijst die door de IAVCEI is opgesteld. Als uitgangspunt wordt er een verband gelegd tussen de geschiedenis van de vulkaan en de nabij gelegen bewoonde gebieden van de vulkaan.
In oktober 2010 kwam de vulkaan voor het laatst tot uitbarsting. Deze uitbarsting had ruim 300 doden tot gevolg. Momenteel is de Merapi vulkaan rustig en wordt er niet direct voor nieuwe uitbarstingen gevreesd, al heeft de Merapi vulkaan vaker voor verrassingen gezorgd.


Katla
De vulkaan Katla is gelegen in IJsland en is de actiefste en gevaarlijkste vulkaan van dat land. Wanneer de vulkaan tot uitbarsting komt kan dit grote gevolgen hebben voor het luchtverkeer en de wereldwijde economie. De Katla vulkaan barst gemiddeld elke 40 – 80 jaar een keer uit. De laatste uitbarsting was in 1918 en geologen houden de vulkaan dan ook nauwlettend in de gaten. Al geruime tijd is er sprake van verhoogde activiteit. Daarnaast heeft de geschiedenis van de Katla uitgewezen dat wanneer de vulkaan Eyjafjallajokul, gelegen op 20 kilometer afstand van de Katla, tot uitbarsting komt de uitbarsting van de Katla niet lang op zich laat wachten. De laatse vulkaanuitbarsting van de vulkaan Eyjalfjallajokul was in 2010 en de verwachting is dat de Katla zich zal gaan roeren.


No comments:

Post a Comment