Wednesday, November 21, 2012

Nieuwe krachtige aardbeving in Myanmar


‘Nieuwe krachtige aardbeving in Myanmar’

 
Inleiding
Zondag 11 november  2012, is in het land Myanmar, het stadje ‘Mandalay’ 3 keer getroffen door hevige aardbevingen, de krachten van de aardbevingen zaten tussen 5 en 7 op de schaal van richter. Mandalay is de op één na grootste stad van het land en het is een toeristische trekpleister. In totaal zijn er 13 doden en enkele tientallen gewonden. Het hoogste gebouw van Mandalay werd licht beschadigd door de aardbeving waardoor enkele ramen sneuvelden. Ook de brug stortte in.


Krantenartikel
Zondagochtend (Belgische tijd) werd het land al getroffen door een hevige aardbeving met een kracht van 6,6. Daarna volgde een tweede  zware beving met een kracht van 5,8 op de schaal van richter. Er werden na de eerste beving 13 doden en enkele tientallen gewonden geteld. Een aantal slachtoffers vielen, toen een brug gedeeltelijk instortte.

Het epicentrum van de eerste aardbeving bevond zich 117 kilometer ten noorden van Mandalay, de op een na grootste stad van het land en een toeristische trekplijster. De haard bevond zich op een diepte van 10 kilometer. 

Paniek
Na de eerste beving brak al paniek uit in de straten, onder meer door een ingestorte brug die volgens voorlopige cijfers twee levens eiste. De gebouwen lijken op het eerste zicht niet te erg beschadigd, al sneuvelden er wel enkele ramen.

De eerste schok deed zich voor om 7.42 uur (2.12 uur Belgische tijd), daarna volgden nog twee naschokken met een kracht van 5.0 op de schaal van Richter. De aardbeving was te voelen tot in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Mandalay telt ongeveer een miljoen inwoners. Met haar vele kloosters is de stad een van de grote toeristische trekpleisters van het land.

11/11/12 om 20u31
Myanmar is vandaag na twee zware aardschokken opnieuw getroffen door een aardbeving, deze keer met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS.

De nieuwe aardschok vond plaats op een diepte van 9 kilometer, op 135 kilometer ten noorden van Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar en een trekpleister voor toeristen.


 
Referentie

No comments:

Post a Comment