Monday, November 12, 2012

Venetië onderwater, evacuatie in Toscane!

inleiding:

Venetie is een eiland ten noorden van Italie. Het al daar enkele dagen hard aan het regenen, de broandweer heeft al zeker 200 mensen uit hun woningen moeten evacueren omwille van het noodweer. 70% van Venetië staat nu al onderwater en op sommige plaatsen zijn er aardverschuivingen. in Pisa zitten vele bewoners zonder elektriciteit en in Livorno is de civiele bescherming stand-by omwille van het noodweer.

krantenartiekel:

Venetië onder water, evacuaties in Toscane

venetie onder water evacuaties in toscane
11/11 Buitenland Venetië: Het noorden van Italië wordt dit weekend geteisterd door hevige regenval. Een groot deel van Venetië staat onder water en in Toscane moesten 200 mensen uit hun overstroomde huizen geëvacueerd worden. Dat melden de lokale autoriteiten zondag.
Het regent al enkele dagen fel in het noorden van Italië. In Venetië staat zondagochtend 70 procent van de stad onder water. Het waterniveau in de stad bereikte een hoogte van 150 cm boven de zeespiegel. Het fenomeen van de overstromingen in de Dogenstad wordt ook wel "acqua alta" genoemd.
Op 4 november 1966 werd Venetië het zwaarst getroffen door "acqua alta": toen stond het water 194 centimeter hoog. De rest van Italië was toen eveneens getroffen door enorm zware overstromingen.
Ook de regio Toscane heeft te kampen met zware regenval. De lokale autoriteiten hebben al tweehonderd mensen uit hun ondergelopen huizen geëvacueerd. Op sommige plaatsen zijn er aardverschuivingen. In Pisa zitten talloze gezinnen zonder elektriciteit nadat de straten overstroomden. In Livorno, een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, is de civiele bescherming standby wegens de hevige regens.
In Ligurië, de regio die in het noorden grenst aan Toscane, moesten dertig mensen uit hun huizen worden geëvacueerd.Foto AFP

Referentie:
https://maps.google.be/maps?hl=nl&tab=wl

1 comment:

  1. Dag Celien

    Dit is een artikel dat je eventueel voor de cursus van vorig jaar had kunnen gebruiken, want dit gaat over het weer... Dit jaar past het helaas niet bij de cursus.

    ReplyDelete