Thursday, November 29, 2012

Vulkaanuitbarsting in Guatemala



Inleiding:

In Guatemala is de Volcán de Fuuego vulkaan uitgebarsten. Door de bedreigende aswolk van ruim 1 kilometer hoog moesten er minstens 30 000 mensen die in deze omgeving woonde geëvacueerd worden. 
de vulkaan ligt 40 kilometer van de hoofdstad af en deze was in 2010 al eens volledig ander assen bedolven door de uitbarsting van een andere vulkaan. Dat er in Guatemala een vulkaan uitbarst is niet zo gek want het ligt in 'the ring of fire' en dit is het meest vulkanische gebied ter wereld.


Forse vulkaanuitbarsting Guatemala


In de Midden-Amerikaanse staat Guatemala is een vulkaan tot uitbarsting gekomen. De Volcán de Fuego (Vuurvulkan) was al langere tijd onrustig. Dorpen rondom de berg werden onder een dikke laag as bedolven. De aswolk is ruim 1 kilometer hoog. Regen heeft verspreiding van de as enigszins beperkt. Ruim 30.000 mensen in de omgeving worden geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen en groot gevaar lijkt nog niet aanwezig.
 De vulkaan ligt 40 kilometer van de hoofdstad Guatemala City en 16 kilometer van de toeristische trekpleister Antigua. In het gebied rond de metropool wonen ruim 4 miljoen mensen. In 2010 werd de hoofdstad bedekt met een laag as na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. Guatemala ligt aan de zogeheten Ring van Vuur: een lint rondom de Grote Oceaan waar regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.



No comments:

Post a Comment