Sunday, November 25, 2012

België zesde grootste vervuiler ter wereld

inleiding: België heeft een te grote ecologische voetafdruk. We zitten hoog boven het aantal hectare waar  elke bewoner recht op heeft. De grote voetafdruk komt vooral door ons energieverbruik. Als we zo blijven door doen met vervuilen, is er in 2030 zeker en vast veel te veel smog in de lucht. Zo als de Belgen nu aan het vervuilen zijn, zouden we minstens 4 planeten nodig hebben om het vuile stof te reinigen.
De ecologische voetafdruk van de Belg - de oppervlakte die nodig is om al onze grondstoffen te produceren en ons afval te verwerken - bedraagt 7,1 hectare, tegenover het Europese gemiddelde van 4,7 hectare.
En zelfs dat Europese gemiddelde is nog veel te veel, want in theorie heeft elke aardbewoner maar recht op 1,8 hectare. Als iedereen dezelfde levenswijze als de Belgen zou hanteren, zouden er vier planeten nodig zijn. Alleen Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de Verenigde Staten doen het slechter dan België.
Onze grote voetafdruk is vooral te wijten aan ons energieverbruik. Zowel de huishoudens als de transportsector verbruikt meer dan onze buurlanden. België heeft ook een energie-intensieve industrie (chemie en metaal).
"We leven alsof we een extra planeet ter beschikking hebben", zegt Damien Vincent, CEO van WWF België. "We gebruiken 50 procent meer van de bronnen die onze aarde jaarlijks kan produceren. Tenzij we drastisch van koers veranderen, zal dat getal snel toenemen. Zelfs twee planeten zullen niet genoeg zijn in 2030."

Levensstijl

Het rapport van het WWF heeft ook een positieve boodschap. "Het is zeker mogelijk om tegen 2050 negen tot tien miljard mensen te voorzien van voldoende voedsel, water en energie", zegt Jim Leape, directeur van WWF International. "Maar dan moeten we onze levensstijl wel grondig aanpassen."
Het Living Planet Report bevat een reeks oplossingen om de achteruitgang van de biodiversiteit tegen te gaan en de ecologische voetafdruk terug te dringen. Het gaat onder meer om het beschermen en herstellen van biodiversiteit en ecosystemen, efficiëntere productiemethoden, beter consumeren en het erkennen en integreren van de waarde van biodiversiteit en eco- systeemdiensten in politieke en economische beslissingen.

http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1172842/belgische-ecologische-voetafdruk-bij-wereldtop.aspx

Het artiekel gaat in het algemeen over heel België.

1 comment:

  1. Als iedereen nu eens aan carpoolen deed of wat meer de trein zou nemen om naar het werk te gaan, zouden we al heel wat minder diesel verspillen..
    Het is gewoon erg om te zien hoeveel mensen er alleen in hun auto zitten.

    Kan hier geen wet voor bedacht worden?

    ReplyDelete