Thursday, November 29, 2012

Iedereen vegetarisch tegen 2050?

Inleiding: tegen 2050 zal de wereldbevolking nog eens toenemen, dat betekend dat er meer voedsel zal nodig zijn. Maar door de manier van produceren en consumeren die we nu toepassen zal het niet meer lang duren of onze bron aan voedsel en drinkbaar water zal compleet uitgeput zijn. Daarom zullen/moeten we onze manier van eten drastisch gaan veranderen. Er word teveel eten en drinkbaarwater verspilt aan het vee dat dient voor onze vleesbehoefte. Als we meer landbouwgrond en drinkbaar water zouden gebruiken voor plantaardig voedsel zouden we langer toekomen met onze, nu al, schaarse bronnen voor in de toekomst.

Iedereen vegetarisch tegen 2050?

Volgens wetenschappelijke voorspellingen is ons eetpatroon tegen 2050 vegetarisch. Een groep van experts gelooft dat de wereldpopulatie tegen dan volledig vegetarisch zal moeten zijn om het groeiende voedseltekort het hoofd te bieden.

Vandaag haalt de meerderheid gemiddeld 20 procent van zijn proteïnen uit dierlijke producten en vlees. Dat percentage zal moeten dalen naar 5 procent om de twee miljard extra monden te voeden die tegen 2050 verwacht worden. Bij wijze van voorbeeld: een gemiddelde Amerikaan eet dagelijks 50 procent meer vlees dan hij in feite nodig heeft. Uit een onderzoek uit 2011 is gebleken dat de vleesconsumptie (en -productie) inperken, de voedselvoorraad op wereldvlak zou kunnen verdubbelen.

Watertekort
Hoewel onze planeet veel water bevat, is het overgrote deel te zout om te drinken of te gebruiken voor landbouw. Met de opwarming van de aarde en de verwachte bevolkingsgroei zal de schaarste alleen maar groter worden. Wereldwijd eist vooral de landbouw een groot deel van de watervoorraad op. Dierlijke producten vragen daarbij tot 10 keer meer water dan plantaardig voedsel. Maar liefst een derde van het beschikbare bouwland wordt vandaag gebruikt om voedingsgewassen voor dieren te verbouwen.

"Vlees produceren vraagt niet alleen ruimte, maar legt ook een zware druk op grondstoffen als water. Verwacht wordt dat er onvoldoende water zal zijn om genoeg voedsel te produceren voor de voorspelde 9 miljard mensen die tegen 2050 zullen leven. De Westerse eetpatronen moeten dus dringend veranderen", waarschuwt Malik Falkenmark van het Internationaal Waterinstituut in Stockholm.

Verspilling
Daarnaast dringen de wetenschappers van het SIWI ook aan om verstandiger om te gaan met water en veel minder te verspillen. "Meer dan een vierde van al het water dat we wereldwijd verbruiken, dient om ruim een miljard ton voedsel te verbouwen dat niet wordt opgegeten", klinkt het. "De verspilling van voedsel terugdringen is de slimste en meest directe route naar het verlichten van de druk op water- en landhulpbronnen. Het is een kans die we niet mogen laten liggen", besluit Torgny Holmgren, directeur van het SIWI.

Efficiënter
Ook Guido Wyseure, professor waterbeheer aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de K.U. Leuven, erkent de aanbevelingen van het SIWI. Vooral de waterverspilling moet worden tegengegaan.

"Het zal alle hens aan dek worden om onder meer de irrigatie efficiënter te maken om minder water te verliezen", aldus Wyseure. In dit kader oppert hij te stoppen met de overirrigatie en planten zelfs iets minder water te geven zodat er meer planten bevloeid kunnen worden. Er is dan misschien geen maximale oogst meer, maar de totale opbrengst per liter verbruikt water zal hoger liggen.

Kanttekening
Bij het stoppen met vlees eten, maakte professor Wyseure nog deze kanttekening: "In streken waar er zeer weinig regen valt, is veeteelt, in de vorm van nomadische herders met hun kudden, soms de enige vorm van landbouw die mogelijk is. In België varkens of kippen kweken, gevoed met soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, dat is een ramp qua water- en energieverbruik. Maar als dieren 'zelf oogsten' op plaatsen waar anders geen landbouw mogelijk is, dan is dat vlees wél welkom, op voorwaarde dat er niet té veel vee wordt gehouden".


http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1492180/2012/08/28/Iedereen-vegetarisch-tegen-2050.dhtml
 


No comments:

Post a Comment