Thursday, November 29, 2012

Vulkaanuitbarsting in Guatemala



Inleiding:

In Guatemala is de Volcán de Fuuego vulkaan uitgebarsten. Door de bedreigende aswolk van ruim 1 kilometer hoog moesten er minstens 30 000 mensen die in deze omgeving woonde geëvacueerd worden. 
de vulkaan ligt 40 kilometer van de hoofdstad af en deze was in 2010 al eens volledig ander assen bedolven door de uitbarsting van een andere vulkaan. Dat er in Guatemala een vulkaan uitbarst is niet zo gek want het ligt in 'the ring of fire' en dit is het meest vulkanische gebied ter wereld.


Forse vulkaanuitbarsting Guatemala


In de Midden-Amerikaanse staat Guatemala is een vulkaan tot uitbarsting gekomen. De Volcán de Fuego (Vuurvulkan) was al langere tijd onrustig. Dorpen rondom de berg werden onder een dikke laag as bedolven. De aswolk is ruim 1 kilometer hoog. Regen heeft verspreiding van de as enigszins beperkt. Ruim 30.000 mensen in de omgeving worden geëvacueerd. Er zijn geen slachtoffers gevallen en groot gevaar lijkt nog niet aanwezig.
 De vulkaan ligt 40 kilometer van de hoofdstad Guatemala City en 16 kilometer van de toeristische trekpleister Antigua. In het gebied rond de metropool wonen ruim 4 miljoen mensen. In 2010 werd de hoofdstad bedekt met een laag as na de uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. Guatemala ligt aan de zogeheten Ring van Vuur: een lint rondom de Grote Oceaan waar regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.



Costa Rica getroffen door aardbeving van 7.6

 

inleiding:
In costa rica, gelegen in Centraal-Amerika, is er op 05/09/12 een aarbeving geweest. Deze had een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Het aantel slachtoffers is nog onbekend, er is veel schade en op sommige plaatsen viel de stroom uit.

artikel:

COSTA RICA GETROFFEN DOOR AARDBEVING VAN 7.6

Costa Rica is getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Er is voorlopig geen melding gemaakt van slachtoffers. Gebouwen werden stevig door elkaar geschud en op sommige plaatsen viel de stroom uit. (ruwe beelden AP - 05/09/12)
 
 
 
 

Voedseltekort dreigt voor miljoenen Haïtianen

Inleiding:
Miljoenen mensen in Haïti worden bedreigd met een gebrek aan voedsel. Dit komt omdat orkaan Sandy door het land raasde terwijl het land nog steeds met de gevolgen kampt van de aardbeving van 2 jaar geleden. Ook heeft de orkaan de woningen van ongeveer 20.000 mensen vernield of beschadigd. Eerder dit jaar werd Haïti door droogte en nog een andere orkaan geteisterd. Autoriteiten vrezen dat Sandy de oogst die nog overbleef heeft vernield waardoor ondervoeding en voedselonveiligheid een serieus gevolg kan zijn hiervan.


02/11 BUITENLAND - In Haïti worden miljoenen mensen na de doortocht van de orkaan Sandy door gebrek aan voedsel bedreigd, terwijl het land nog kampt met de gevolgen van de aardbeving van 2010, zo heeft een lid van de Verenigde Naties vrijdag gezegd.
Voedseltekort dreigt voor 1,5 miljoen Haïtianen na doortocht SandyHet is moeilijk een precies idee te krijgen van de schade die Sandy heeft aangericht, maar de orkaan heeft de woningen van ongeveer 20.000 mensen vernield of beschadigd, zei Johan Peleman, van het VN-bureau voor humanitaire zaken OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), op de website van de VN.
Het noorden van Haïti werd eerder dit jaar door droogte en door een andere orkaan geteisterd. De autoriteiten vrezen dat Sandy nu vernield heeft wat er nog van de oogst overbleef. "Nu het zuiden op zijn beurt getroffen is, zijn ernstige problemen van ondervoeding en voedselonveiligheid te vrezen", aldus Peleman op de VN-radio. Orkaan Sandy heeft de landbouw en het wegennet vernield.

Haiti


http://www.hbvl.be/nieuws/buitenland/aid1272394/voedseltekort-dreigt-voor-miljoenen-haitianen.aspx

Iedereen vegetarisch tegen 2050?

Inleiding: tegen 2050 zal de wereldbevolking nog eens toenemen, dat betekend dat er meer voedsel zal nodig zijn. Maar door de manier van produceren en consumeren die we nu toepassen zal het niet meer lang duren of onze bron aan voedsel en drinkbaar water zal compleet uitgeput zijn. Daarom zullen/moeten we onze manier van eten drastisch gaan veranderen. Er word teveel eten en drinkbaarwater verspilt aan het vee dat dient voor onze vleesbehoefte. Als we meer landbouwgrond en drinkbaar water zouden gebruiken voor plantaardig voedsel zouden we langer toekomen met onze, nu al, schaarse bronnen voor in de toekomst.

Iedereen vegetarisch tegen 2050?

Volgens wetenschappelijke voorspellingen is ons eetpatroon tegen 2050 vegetarisch. Een groep van experts gelooft dat de wereldpopulatie tegen dan volledig vegetarisch zal moeten zijn om het groeiende voedseltekort het hoofd te bieden.

Vandaag haalt de meerderheid gemiddeld 20 procent van zijn proteïnen uit dierlijke producten en vlees. Dat percentage zal moeten dalen naar 5 procent om de twee miljard extra monden te voeden die tegen 2050 verwacht worden. Bij wijze van voorbeeld: een gemiddelde Amerikaan eet dagelijks 50 procent meer vlees dan hij in feite nodig heeft. Uit een onderzoek uit 2011 is gebleken dat de vleesconsumptie (en -productie) inperken, de voedselvoorraad op wereldvlak zou kunnen verdubbelen.

Watertekort
Hoewel onze planeet veel water bevat, is het overgrote deel te zout om te drinken of te gebruiken voor landbouw. Met de opwarming van de aarde en de verwachte bevolkingsgroei zal de schaarste alleen maar groter worden. Wereldwijd eist vooral de landbouw een groot deel van de watervoorraad op. Dierlijke producten vragen daarbij tot 10 keer meer water dan plantaardig voedsel. Maar liefst een derde van het beschikbare bouwland wordt vandaag gebruikt om voedingsgewassen voor dieren te verbouwen.

"Vlees produceren vraagt niet alleen ruimte, maar legt ook een zware druk op grondstoffen als water. Verwacht wordt dat er onvoldoende water zal zijn om genoeg voedsel te produceren voor de voorspelde 9 miljard mensen die tegen 2050 zullen leven. De Westerse eetpatronen moeten dus dringend veranderen", waarschuwt Malik Falkenmark van het Internationaal Waterinstituut in Stockholm.

Verspilling
Daarnaast dringen de wetenschappers van het SIWI ook aan om verstandiger om te gaan met water en veel minder te verspillen. "Meer dan een vierde van al het water dat we wereldwijd verbruiken, dient om ruim een miljard ton voedsel te verbouwen dat niet wordt opgegeten", klinkt het. "De verspilling van voedsel terugdringen is de slimste en meest directe route naar het verlichten van de druk op water- en landhulpbronnen. Het is een kans die we niet mogen laten liggen", besluit Torgny Holmgren, directeur van het SIWI.

Efficiënter
Ook Guido Wyseure, professor waterbeheer aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de K.U. Leuven, erkent de aanbevelingen van het SIWI. Vooral de waterverspilling moet worden tegengegaan.

"Het zal alle hens aan dek worden om onder meer de irrigatie efficiënter te maken om minder water te verliezen", aldus Wyseure. In dit kader oppert hij te stoppen met de overirrigatie en planten zelfs iets minder water te geven zodat er meer planten bevloeid kunnen worden. Er is dan misschien geen maximale oogst meer, maar de totale opbrengst per liter verbruikt water zal hoger liggen.

Kanttekening
Bij het stoppen met vlees eten, maakte professor Wyseure nog deze kanttekening: "In streken waar er zeer weinig regen valt, is veeteelt, in de vorm van nomadische herders met hun kudden, soms de enige vorm van landbouw die mogelijk is. In België varkens of kippen kweken, gevoed met soja die wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika, dat is een ramp qua water- en energieverbruik. Maar als dieren 'zelf oogsten' op plaatsen waar anders geen landbouw mogelijk is, dan is dat vlees wél welkom, op voorwaarde dat er niet té veel vee wordt gehouden".


http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1492180/2012/08/28/Iedereen-vegetarisch-tegen-2050.dhtml
 


Magma duwt Grieks eiland omhoog



Magma duwt Grieks eiland omhoog

Inleiding

Het Griekse eiland Santorini is de afgelopen paar jaar ongeveer 14 centimeter hoger komen te liggen. Dit komt omdat het een vulkanisch eiland is en er steeds meer magma vanuit de aarde in het eiland/ de vulkaan stroomt. Volgens wetenschappers is er het afgelopen jaar ruim 10 tot 20 miljoen kubieke meter ingestroomd. Normaal zouden hier 10 tot 20 jaar voor nodig zijn.

 

Artikel:

Magma duwt Grieks eiland omhoog

SANTORINI/LONDEN - Onder het Griekse eilandje Santorini hoopt vulkanisch gesteente zich op. Hierdoor komt het eiland steeds iets hoger boven de zeespiegel te liggen.


Foto:  ANP
Dat blijkt uit een onderzoek van Britse wetenschappers, dat zondag is gepubliceerd in het wetenschapsblad Nature Geoscience.

Tussen januari 2011 en april 2012 is Santorini zodoende 14 centimeter hoger boven de zeespiegel komen te liggen.

Volgens de Britse wetenschappers is er in ruim een jaar tijd 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma
vanuit de diepe lagen van de aarde de vulkaan ingestroomd. Normaal is daar 10 tot 20 jaar voor nodig.

 

 

Volgende uitbarsting


Volgens de onderzoekers zien ook de bewoners van het eiland dat de vulkaan zich anders gedraagt. Toch kunnen ze niet voorspellen wanneer de eerstvolgende uitbarsting is.
Santorini, een toeristische trekpleister, is een vulkanisch eiland. De laatste grote uitbarsting had 3600 jaar geleden plaats. De omliggende eilanden werden toen bedolven onder meters puimsteen.
Door: ANP  | Bekijk op de kaart

Situering:



http://www.nu.nl/wetenschap/2905298/magma-duwt-grieks-eiland-omhoog.html

Nieuw-Zeelandse vulkaan mount Tongariro uitgebarsten


Inleiding

In Nieuw-Zeeland is de vulkaan Mount Tongariro uitgebarsten. De vulkaan is bekend als decor van de filmtrilogie Lord of the Rings. Er waren ongeveer 70 wandelaars die een toeristische tocht maakten toen de vulkaan een aswolk van 4 kilometer hoog uitspuwde. De wandelaars konden nog gelukkig in veiligheid komen. Hieronder is een kort filmpje van Mount Tongariro.


21 november, 14:16
In Nieuw-Zeeland is de vulkaan Mount Tongariro uitgebarsten. Ongeveer zeventig wandelaars ondernamen op het moment van de uitbarsting een toeristische tocht op de vulkaan. Alle wandelaars, waarvan een deel schoolgaande kinderen, konden uiteindelijk in veiligheid gebracht worden. Dat bericht vulkanoloog Tony Hurst op de zender Radio New Zealand.
Volgens informatie van de politie waren er geen gewonden of schade. "Er brak geen paniek uit", zei een ooggetuige aan lokale media.De uitbarsting van de Te Maari-krater werd om 13.25 uur plaatselijke tijd geregistreerd, deelde het geofysische instituut GNS mee. Boven het bijna 1.970 meter hoge bergmassief met meerdere kraters steeg een aswolk op van ongeveer 4 kilometer hoog. Het GNS waarschuwde vliegtuigen in de regio voor de aswolk.
De Te Maari-krater was al in augustus actief. Het was toen 116 jaar geleden dat de krater was uitgebarsten. De bekendste krater in het bergmassief is de Ngauruhoe, die de laatste keer in 1977 as spuwde. Tongariro is een van de drie actieve vulkanen op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Er waren geen aanwijzingen vooraf dat de vulkaan zou uitbarsten, zei Hurst.



Foto AFP
http://www.vandaag.be/wetenschap/110433_nieuwzeelandse-vulkaan-mount-tongariro-uitgebarsten.html






http://www.google.be/imgres?um=1&hl=nl&tbo=d&biw=1440&bih=742&tbm=isch&tbnid=dco5mEcJyqLA-M:&imgrefurl=http://withdrawmyself.blogspot.com/&docid=f4FOH7dLJIWjUM&imgurl=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGoofUuhPoLa9cLq7M4CbL7fzaWU0xK7z8TjQwa98IX-1e-M0XK7mMcRB9mWGgq2cxpkAJ1E2IiezT0kLLW8apy9ssSyR_cZtzRZRjbKRAdHS4l87uTaBXwoIH0xM2NV1araD9u0P3RW4/s1600/Mount%25252BTongariro%25252BMap.jpg&w=637&h=447&ei=ZY23UIiDDIiJ0AWdqYCoBg&zoom=1&iact=hc&vpx=739&vpy=443&dur=134&hovh=188&hovw=268&tx=145&ty=111&sig=103768869728778640951&page=3&tbnh=141&tbnw=215&start=56&ndsp=32&ved=1t:429,r:66,s:0,i:283

Afbeeldingen





Israël beschuldigd van plundering hulpbronnen


Inleiding: Israël wordt beschuldigd van plundering van hulpbronnen in bezette Palestijnse gebieden. Dit is een oorlogsmisdaad.

 

Israël beschuldigd van plundering hulpbronnen

JERUZALEM, 3 september 2012 (IPS) — Door natuurlijke hulpbronnen te ontginnen in de bezette Palestijnse gebieden en die voor eigen economische doeleinden in te zetten, pleegt Israël een oorlogsmisdaad. Dat stelt een rapport dat vandaag werd vrijgegeven door de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq.











"Israël is openlijk in strijd met zijn verplichtingen als bezettende macht. Het stimuleert en bevordert de exploitatie van de Palestijnse natuurlijke hulpbronnen en helpt actief mee aan de plundering door private initiatieven", staat in het Al Haq-rapport 'Plundering van de Dode Zee: Israëls onrechtmatige exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de bezette Palestijnse gebieden'. Al Haq is een niet-gouvernementele organisatie die sinds 1979 de mensenrechten en de naleving van het recht in de Palestijnse gebieden beschermt.

Strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor plundering strekt zich niet enkel uit tot de staat Israël, maar kan ook worden toegepast op individuen, namelijk Israëlische kolonisten die profiteren van de winsten uit grondstoffen uit de Dode Zee, zegt Al Haq.










http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/03/israel-beschuldigd-van-plundering-hulpbronnen

Wednesday, November 28, 2012

Walvisfossielen gevonden bij Anwerpen

Inleiding

In Vrasene, in de provincie Antwerpen, zijn er twee walvisskeletten gevonden. De vondst bestaat uit een Vinvis van 10 m en een walvis van 5 tot 6 m. Vroeger was daar nog zee. De skeletten zijn dan ook al miljoenen jaren oud. De fossielen gaat het museum van natuurwetenschappen te Brussel ook helpen met het onderzoek naar de evolutie van de dieren.


 Artikel

Walvisfossielen gevonden bij Antwerpen

09/07/2012 Binnenland
In Vrasene, bij Antwerpen, zijn de skeletten van twee fossiele walvissen opgegraven. De dieren zijn miljoenen jaren oud. Zo'n vondst is belangrijk om de evolutie van de walvissen beter in kaart te kunnen brengen. Wetenschappers van het museum voor natuurwetenschappen in Brussel zullen de beenderen onderzoeken en het skelet terug in elkaar steken.

 http://syndication.vmma.be/syndication?vID=a20d6abc4a4f569d32e5ab60d3aaa45a&sID=BVL#

 http://www.hbvl.be/nieuws/video/binnenland/extern-walvisfossielen-gevonden-bij-antwerpen.aspx





Tuesday, November 27, 2012

Zware aardbeving nabij kust van Japanse eiland Honshu

Ten oosten van het Japanse eiland Honshu heeft zich vandaag een zware aardbeving voorgedaan, zo heeft het Amerikaanse Geofysisch Instituut USGS gemeld.

De beving deed zich voor om 12.32 uur Belgische tijd en had een magnitude 5,8. Het epicentrum bevond zich op ongeveer 48 km diepte, op 39 km ten oostzuidoosten van de stad Ishinomaki en 342 km ten noordnoordoosten van de hoofdstad Tokio. Volgens het Japanse meteorologisch instituut bedroeg de magnitude 5,6.

Er is geen tsunami-alarm afgekondigd.

Bij de kerncentrale Onagawa in de prefectuur Miyagi is niets abnormaals vastgesteld, zei uitbater Tohoku Electric Power Co.

http://www.demorgen.be/dm/nl/9757/Aardbevingen/article/detail/1523469/2012/10/25/Zware-aardbeving-nabij-kust-van-Japanse-eiland-Honshu.dhtml




Aardbevingen Japan en Tokio hebben geen ernstige gevolgen


Inleiding:
In de hoofdstad van Japan, Tokio is er een krachtige beving voorgekomen van 6,8 op de schaal van richter. Dit gebeurde enkele uren nadat er een aardbeving was geconstateerd in de noordoostkust van Japan. Er zijn geen gewonden of doden gevallen. Het epicentrum lag 10 kilometer onder de zeebodem maar er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven. 

Redactie −14/03/12, 13:22 − bron: AP


Het gebied waar eerder vandaag een aardbeving plaatsvond.
UPDATE: Enkele uren nadat de noordoostkust van Japan werd opgeschrikt door een aardbeving, deed zich een krachtige beving voor in de regio van hoofdstad Tokio, volgens persbureau AP. Volgens het Japanse Meteorologisch Instituut hebben de bevingen geen gevaar voor de bevolking opgeleverd.
De beving had een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, het epicentrum lag volgens de Japanse meteorologische dienst ten oosten van Tokio, op zo'n 10 kilometer onder de zeebodem. Er werd geen tsunamiwaarschuwing uitgegeven.

Tsunamiveroorzaking
Eerder werd, door een aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter, voor de kust van het noordoosten van Japan een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd voor die regio. De golven waren niet hoger dan een meter en richtten geen schade aan.

Het epicentrum van de beving lag 235 kilometer ten oosten van de stad Kushiro op het noordelijke eiland Hokkaido. De beving vond plaats op een diepte van 26 kilometer onder de oceaanbodem.

De waarschuwing gold voor dezelfde regio als die vorig jaar werd getroffen door de zware aardbeving en tsunami. Dat maakte de Japanse meteorologische dienst vanochtend bekend.

Er zijn geen waarschuwingen voor andere delen in de grote oceaanregio afgegeven.

Fukushima
Het is precies een jaar geleden dat de noord-oostelijke kust van Japan werd getroffen door een beving met de kracht van 9 op de schaal van Richter. Een enorme tsunami was het gevolg, die aan duizenden Japanners het leven kostte en een kernramp bij Fukushima veroorzaakte. Het was de ergste nucleaire ramp die de wereld sinds 25 jaar te verduren kreeg. Sindsdien is het aantal getelde bevingen in de regio vervijfvoudigd. Dat meldt het onderzoekscentrum naar aardbevingen van de Universiteit van Tokyo op basis van hun data.


  

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5354/De-aardbeving-in-Japan/article/detail/3225364/2012/03/14/Aardbevingen-Japan-en-Tokio-hebben-geen-ernstige-gevolgen.dhtml

Nikki Pisters

Monday, November 26, 2012


Nieuw-Zeelandse vulkaan Mount Tongariro uitgebarsten
 
Op het eiland Nieuw-Zeeland is de Mount Tongariro uitgebarsten. Er waren geen gewonden en er was ook geen schade. Een groep van wandelaars waren op dat moment een toeristische tocht op de vulkaan aan het maken. Deze konden uiteindelijk in veiligheid gebracht worden.
 













In Nieuw-Zeeland is de vulkaan Mount Tongariro uitgebarsten. Ongeveer zeventig wandelaars ondernamen op het moment van de uitbarsting een toeristische tocht op de vulkaan. Alle wandelaars, waarvan een deel schoolgaande kinderen, konden uiteindelijk in veiligheid gebracht worden. Dat bericht vulkanoloog Tony Hurst op de zender Radio New Zealand.
Volgens informatie van de politie waren er geen gewonden of schade. "Er brak geen paniek uit", zei een ooggetuige aan lokale media.De uitbarsting van de Te Maari-krater werd om 13.25 uur plaatselijke tijd geregistreerd, deelde het geofysische instituut GNS mee. Boven het bijna 1.970 meter hoge bergmassief met meerdere kraters steeg een aswolk op van ongeveer 4 kilometer hoog. Het GNS waarschuwde vliegtuigen in de regio voor de aswolk.

De Te Maari-krater was al in augustus actief. Het was toen 116 jaar geleden dat de krater was uitgebarsten. De bekendste krater in het bergmassief is de Ngauruhoe, die de laatste keer in 1977 as spuwde. Tongariro is een van de drie actieve vulkanen op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Er waren geen aanwijzingen vooraf dat de vulkaan zou uitbarsten, zei Hurst.




Sunday, November 25, 2012

België zesde grootste vervuiler ter wereld

inleiding: België heeft een te grote ecologische voetafdruk. We zitten hoog boven het aantal hectare waar  elke bewoner recht op heeft. De grote voetafdruk komt vooral door ons energieverbruik. Als we zo blijven door doen met vervuilen, is er in 2030 zeker en vast veel te veel smog in de lucht. Zo als de Belgen nu aan het vervuilen zijn, zouden we minstens 4 planeten nodig hebben om het vuile stof te reinigen.
De ecologische voetafdruk van de Belg - de oppervlakte die nodig is om al onze grondstoffen te produceren en ons afval te verwerken - bedraagt 7,1 hectare, tegenover het Europese gemiddelde van 4,7 hectare.
En zelfs dat Europese gemiddelde is nog veel te veel, want in theorie heeft elke aardbewoner maar recht op 1,8 hectare. Als iedereen dezelfde levenswijze als de Belgen zou hanteren, zouden er vier planeten nodig zijn. Alleen Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken en de Verenigde Staten doen het slechter dan België.
Onze grote voetafdruk is vooral te wijten aan ons energieverbruik. Zowel de huishoudens als de transportsector verbruikt meer dan onze buurlanden. België heeft ook een energie-intensieve industrie (chemie en metaal).
"We leven alsof we een extra planeet ter beschikking hebben", zegt Damien Vincent, CEO van WWF België. "We gebruiken 50 procent meer van de bronnen die onze aarde jaarlijks kan produceren. Tenzij we drastisch van koers veranderen, zal dat getal snel toenemen. Zelfs twee planeten zullen niet genoeg zijn in 2030."

Levensstijl

Het rapport van het WWF heeft ook een positieve boodschap. "Het is zeker mogelijk om tegen 2050 negen tot tien miljard mensen te voorzien van voldoende voedsel, water en energie", zegt Jim Leape, directeur van WWF International. "Maar dan moeten we onze levensstijl wel grondig aanpassen."
Het Living Planet Report bevat een reeks oplossingen om de achteruitgang van de biodiversiteit tegen te gaan en de ecologische voetafdruk terug te dringen. Het gaat onder meer om het beschermen en herstellen van biodiversiteit en ecosystemen, efficiëntere productiemethoden, beter consumeren en het erkennen en integreren van de waarde van biodiversiteit en eco- systeemdiensten in politieke en economische beslissingen.

http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1172842/belgische-ecologische-voetafdruk-bij-wereldtop.aspx

Het artiekel gaat in het algemeen over heel België.

Carlo, het miljoen jaar oudere broertje van Bèr

Inleiding

Graafmachinist Carlo Brauer doet een bijzondere ontdekking: de nieuwe een miljoen jaar oude mosasaurus genaamd Carlo (vernoemd naar de ontdekker). In 1998 werd er al een mosasaurus (Bèr) ontdekt maar een schamele 40% van het beest werd teruggevonden.
Deze mosasaurus zwom zo'n 67,83 miljoen jaar geleden rond in de ondiepe zee die zich toen hier bevond. Bèr werd in een laag gevonden van 66 miljoen jaar oud: we krijgen dus zomaar even één miljoen jaar geschiedenis erbij.


In Maastricht ontdekte fossiel is reusachtige dinosaurus (video)


20/09 XL In een groeve van cementfabriek ENCI is een 13 meter lang fossiel van een mosasaurus ontdekt. Het skelet wordt momenteel opgegraven, maakten ENCI en het Natuurhistorische museum in Maastricht donderdag bekend.
Het reusachtige zeereptiel zwom 68 miljoen jaar geleden rond waar nu Limburg is, aldus het museum. De mosasaurus leefde aan het eind van het dinosaurustijdperk, toen de omgeving van het huidige Maastricht bedekt was door een ondiepe zee.
Een groevemachinist (foto boven) ontdekte vorige week maandag de reusachtige tanden van het fossiel in de laadschop van zijn graafmachine. ENCI legde de graafwerkzaamheden op die plek stil en schakelde het Natuurhistorisch Museum in.

Sindsdien hebben medewerkers van het museum grote delen van de schedel en een deel van buik en staart geborgen.

Mosasaurus Hoffmani

Volgens het museum gaat het waarschijnlijk om de oudst bekende vertegenwoordiger van de soort Mosasaurus Hoffmani of een sterk verwante soort. Het nu ontdekte dier is anderhalf miljoen jaar ouder dan de andere soort mosasaurus die in 1998 in de groeve werd gevonden.
Het fossiel wordt de komende maanden geconserveerd en verder onderzocht. Rond de kerst is het fossiel voor het publiek te zien.

Bekijk hier de beelden van Dagblad De Limburger:

http://www.hbvl.be/limburg/xl/in-maastricht-ontdekt-fossiel-is-reusachtige-dinosaurus.aspx

Dodelijke slachtoffers na aardbeving in noorden van Myanmar

Inleiding

Omstreeks 7.42 uur ( 2.12 uur Belgische tijd) is er een aardbeving gebeurt in Myanmar. Het epicentrum lag 117 kilometer ten noorden van Mandalay. De aardbeving had een kracht van 6,6 op de schaal van richter. Daarna volgde er nog 2 naschokken van 5,0 op de schaal van Richter deze naschokken waren te voelen tot in Bangkok de Thaise hoofdstad. Deze aardbeving heeft tot nu toe 2 doden geëist

11 november 2012

Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter heeft zondagochtend het noorden van Myanmar opgeschrikt. Dat meldt het Amerikaanse Geofysisch Instituut USGS. Voorlopig zijn er twee doden geteld. Verschillende religieuze bouwwerken raakten beschadigd.

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich 117 kilometer ten noorden van Mandalay, de op een na grootste stad van het land. De haard bevond zich op een diepte van 10 kilometer, aldus het USGS.
De eerste schok deed zich voor om 7.42 uur (2.12 uur Belgische tijd), daarna volgden nog twee naschokken met een kracht van 5.0 op de schaal van Richter.De aardbeving was te voelen tot in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Uit officiële bron werd vernomen dat er al zeker twee mensen stierven als gevolg van de aardbeving. Dat gebeurde toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte. Daarbij vielen volgens de lokale overheid ook zestien gewonden. Alle slachtoffers werkten aan de brug, die voor ongeveer tachtig procent af was.

Op verschillende plaatsen zouden kloosters en pagodes ingestort en beelden beschadigd zijn. Schade aan de eeuwenoude boeddhistische tempels komt bij aardbevingen in Myanmar vaker voor, maar wordt door bijgelovigen als een slecht voorteken gezien. In het mijngebied Mogok kwam het tot aardverschuivingen.



Saturday, November 24, 2012

Zuid-Soedan verplicht jongeren om te werken in strijd tegen honger

Inleiding

Grote delen van de wereld hebben te kampen met een voedseltekort, zo ook in Zuid-Soedan.  daarom zijn op verschillende plaatsen in Zuid-Soedan oplossingen gezocht voor dit probleem, in Northern Bahr al-Gazal worden werkeloze jongeren aan het werk gezet op politieboerderijen, en in Oost- en Centraal-Equatoria krijgen ambtenaren vrijdag en zaterdag vrij om aan landbouw te doen


Zuid-Soedan verplicht jongeren om te werken in strijd tegen honger

JUBA - De politie in Zuid-Soedan pikt werkloze jongeren van de straat om ze verplicht te doen werken op 'politieboerderijen'. Het is volgens de politiechef van de staat Northern Bahr al-Gazal niet de bedoeling dat jongeren rondhangen op straat, terwijl het land te kampen heeft met grote voedseltekorten.
DeWereldMorgen.be -
Niet alleen in Northern Bahr al-Gazal worden maatregelen genomen om de voedselproductie te verhogen. Sinds april krijgen ambtenaren in de staten Oost- en Centraal-Equatoria vrijdag en zaterdag vrij om voedsel te verbouwen (foto: IPS).
"Wie zelf niet aan het werk gaat, wordt opgepakt om voor ons voedsel te verbouwen", zegt politiecommissaris Akot Deng Akot. Zo'n 4,7 miljoen Zuid-Soedanezen, bijna de helft van de bevolking, heeft te maken met voedseltekorten.
Volgens de VN is het tekort aan graan opgelopen van 200.000 ton in 2011 tot 470.000 ton dit jaar. De hoge brandstofprijzen en zwakke munt verergeren de situatie nog. Uit gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek blijkt dat meer dan 80 procent van de inwoners van Northern Bahr al-Gazal te kampen heeft met gebrek aan voedsel.

Drastische maatregelen om boeren te promoten

De autoriteiten van de staat hebben daarom drastische maatregelen genomen om het boeren in de regio te promoten. In het teeltseizoen van oktober tot december mogen boeren zelfs niet aankloppen bij plaatselijke rechtbanken om conflicten over eigendom van koeien uit te vechten.
"Tijdens het teeltseizoen zullen de rechtbanken stil liggen, zodat iedereen zijn tijd kan besteden aan het produceren van voedsel", zegt Akot.
Er zijn al daadwerkelijk arrestaties geweest, zegt journalist Hou Akot Hou uit de regio. Volgens hem zijn tientallen jongeren aangehouden in opdracht van een plaatselijke chief, Atak Awan Anei.
Sommige inwoners van de staat staan achter de drastische politieacties. "Oudere jongens kunnen best aan het werk", zegt de plaatselijke bewoner Justin Ayuer.
Tiener Titotiek Chour is het daarmee eens. "Wij kunnen best eten verbouwen, daar hebben we energie genoeg voor. Daarmee helpen we andere mensen."

Ambtenaren krijgen vrij

Niet alleen in Northern Bahr al-Gazal worden maatregelen genomen om de voedselproductie te verhogen. Sinds april krijgen ambtenaren in de staten Oost- en Centraal-Equatoria vrijdag en zaterdag vrij om voedsel te verbouwen.
Gouverneur Louis Lobong Lojore heeft gedreigd te korten op de salarissen van ambtenaren die op die dagen niet aan het werk zijn. Die maatregel is volgens hem nodig om dat sommige ambtenaren zaten te drinken en spelletjes deden op de dagen dat ze verondersteld werden te boeren.
"We zien momenteel geen mensen meer onder bomen zitten, terwijl ze een kaartje leggen en thee drinken. Iedereen werkt mee", zegt Felix Otudwa, de minister van Informatie van de staat Oost-Equatoria. Hij gelooft dat de maatregelen zullen leiden tot een hogere voedselproductie.
Maar niet iedereen is blij met de gang van zaken. "In welke wet staat dat mensen gearresteerd kunnen worden omdat ze niet tijdens werkuren op een boerderij aan het werk zijn", vraagt Edmond Yakani, coördinator van de plaatselijke mensenrechtenorganisatie Community Empowerment for Progress.
Volgens hem zijn de maatregelen onwettig. Hij noemt het ook fout om salaris in te houden van ambtenaren die op hun vrije dagen niet aan het boeren zijn. "In welke wet staat dat dat kan", vraagt Yakani. "Er moet eerst een wet goedgekeurd worden."
De overheid moet vrijwillig boeren aanmoedigen door land, middelen en zaden te verschaffen, zegt hij.
Of de initiatieven succes hebben, moet nog blijken. Na de oogst van december wordt een onderzoek uitgevoerd waarbij mensen moeten aangeven op hoeveel grond ze gewassen hebben verbouwd, hoeveel uur ze daaraan gewerkt hebben en hoe groot de oogst was.


bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/09/05/zuid-soedan-verplicht-jongeren-om-te-werken-in-strijd-tegen-honger

Friday, November 23, 2012

Aardbeving bij de Indonesische Aru- eilanden


Krachtige aardbeving bij eilanden Indonesië

Donderdag nacht, 11 oktober 2012, is er een krachtige aardbeving geweest bij de Indonesische Aru- eilanden. De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van richter. Het epicentrum lag 100 km ten noorden van de eilandengroep. US Pacific Tsunami Warning Center gaf een waarschuwing voor een kleine tsunami maar de kans op een vloedgolf was niet groot.

Gepubliceerd:
Laatste update: 
12 oktober 2012 03:05
12 oktober 2012 03:22


Krachtige aardbeving bij eilanden Indonesië

AMSTERDAM - Een aardbeving heeft donderdagnacht de Indonesische Aru-eilanden getroffen. Er geldt geen tsunamiwaarschuwing.

De aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter en wordt daarmee als krachtig beschouwd.
Het epicentrum van de beving lag ongeveer 100 kilometer ten noorden van de eilandengroep Aru.
Volgens het US Pacific Tsunami Warning Center is de kans op een grote vloedgolf niet erg reëel. Wel gaf de instantie een waarschuwing voor een lokale kleine tsunami.
Door: NU.nl/ANP  | Bekijk op de kaart

http://www.nu.nl/buitenland/2931947/krachtige-aardbeving-bij-eilanden-indonesie.html