Wednesday, November 6, 2013

Onverklaarbaar diepe aardbeving geregistreerd in Rusland

In Rusland is op 24 mei op een diepte van 609 km onder de zee van ochotsk een aardbeving gemeten, met een sterkte van 8,3 op de schaal van Richter. Dit is zeer uitzonderlijk en merkwaardig. Dit hoort natuurlijk bij het vak aardrijkskunde omdat het over een aardbeving gaat. De aardbeving heeft geen impact gehad op de bevolking omdat dit zo diep was dat de bevolking het niet kon waarnemen.


Onverklaarbaar diepe aardbeving geregistreerd in Rusland


Een bijzonder krachtige aardbeving op grote diepte die onlangs plaatsvond in Rusland, kan met de huidige geologische inzichten niet verklaard worden.


 
De beving met een sterkte van 8.3 op de schaal van Richter vond plaats op 24 mei op een diepte van 609 kilometer onder de Zee van Ochotsk.
De aardschok is volgens de huidige inzichten niet of nauwelijks verklaarbaar, omdat de grote druk in de diepere aardlagen een beving van deze sterkte in theorie onmogelijk zou maken.
Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Record


De wetenschappers analyseerden de aardschok aan de hand van gegevens van seismografen. De metingen wezen uit dat het ging om de grootste en krachtigste aardbeving op grote diepte die ooit is gemeten.
De breuk die onder de zee van Ochtotsk ontstond, is 180 kilometer lang. Nog nooit werd er zo'n lange breuk gemeten na een zogenoemde diepe aardbeving (400 tot 700 kilometer onder het aardoppervlak).
Verder kwam er bij de aardschok drie keer zo veel energie vrij als bij een vergelijkbare beving in Bolivia in 1994, die tot nu toe werd beschouwd als de krachtigste aardbeving op grote diepte.

Mysterie


"Het is een mysterie hoe dit soort aardbevingen kunnen plaatsvinden", verklaart onderzoeker Thorne Lay op de nieuwssite van de Universiteit van Californië. "Hoe kunnen aardplaten met zo'n grote snelheid hard langs elkaar schuiven als er 600 kilometer aan gesteente bovenop ligt?"
De wetenschappers vermoeden dat de diepe aardbeving kon ontstaan door de activatie van een oude breuk die al was ontstaan voordat de aardplaten naar de diepere aardlagen zijn gezonken.
Ook het feit dat de aardplaten onder de zee van Ochotsk een relatief lage temperatuur hebben zou een rol een kunnen spelen. Het precieze mechanisme achter de aardbeving blijft echter onduidelijk.


http://www.nu.nl/wetenschap/3582590/onverklaarbaar-diepe-aardbeving-geregistreerd-in-rusland.html
 

No comments:

Post a Comment