Monday, November 11, 2013

Meer dan 10.000 doden na doortocht Haiyan

dodental loopt zwaar op na tyfoon haiyandodental loopt zwaar op na tyfoon haiyan
10/11 BUITENLAND Op de Filipijnen zijn al meer dan 10.000 mensen omgekomen na de doorkomst van de tyfoon Haiyan. Dit hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt. Honderdduizenden mensen hebben hun huis verloren. "70 tot 80% van de huizen in de getroffen regio zijn vernield", zegt een politiewoordvoerder.
De vrees is dat het dodental nog zal oplopen want enkel al in de centrale provincie Leyte zouden 10.000 mensen zijn omgekomen. De kuststad Tacloban, de hoofdstad van de provincie, zou voor 80 procent zijn weggespoeld. Vanuit de lucht zag een piloot de lichamen lagen in de straten van de stad.
Op het buureiland Samar is er sprake van minstens 300 doden die vooral in het stadje Basey, aan de overkant van Tacloban vielen te betreuren. Over het aantal vermisten zijn nog weinig cijfers, maar alleen al op Samar werden 2.000 mensen als vermist opgegeven.


Chaos

De eilanden Leyte en Samar bevonden zich midden in het traject van Haiyan, de tyfoon die vrijdagochtend aan land kwam, wat gepaard ging met metershoge golven en windstoten van meer dan 300 kilometer per uur.
In Leyte heerst er chaos en wordt er geplunderd. Overlevenden van de tyfoon zijn wanhopig op zoek naar voedsel, medicijnen en andere benodigdheden. Ondertussen worden vanuit de Filipijnse hoofdstad Manilla honderden politieagenten gestuurd naar Tacloban om de orde te herstellen.

Onbereikbaar

De Filipijnse regering spreekt al van meer dan 10.000 doden in het land. De balans kan oplopen, omdat verschillende gemeenschappen nog onbereikbaar zijn. Zo is er nog geen contact gelegd met de havenstad Guiuan, op Samar, waar de tyfoon vrijdagochtend aan zijn verwoestende tocht begon.
De tyfoon heeft ook bijna honderdduizenden mensen uit hun huizen gedreven. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Hele gebieden zitten zonder elektriciteit of drinkbaar water en er is amper voedsel. "De vernielingen zijn enorm", laat de minister van Binnenlandse Zaken Manuel Roxas weten. "Beeld u een pad van een kilometer breed in waarop alles is vernietigd. Huizen zijn weggevaagd als waren het lucifers."

Vietnam


De superstorm verliet zaterdag de Filipijnen en is op weg naar Vietnam, waar de storm zondag wordt verwacht. Vietnam is begonnen met de evacuatie van honderdduizenden mensen. De tyfoon heeft wel veel van zijn kracht verloren boven de Zuid-Chinese Zee. Hij zou teruggebracht zijn tot een tropische storm en boven Vietnam maar windsnelheden meer halen tot 74 kilometer per uur.




Op 9 november werd de Filipijnen getroffen door de cycloon Haïyen. Bij deze cycloon zijn er windstoten gemeten tot 300 km/uur en zijn er ook metershoge golven vastgesteld.
Dit thema past volgens mij binnen aardrijks kunde omdat een cycloon een storm is die wordt veroorzaakt door een lage drukgebied. Dit was het geval in de Filipijnen.

Door deze cycloon is 70 tot 80% van alle huizen verwoest in de Filipijnen. Daarbij zijn er al 10 000 mensen omgekomen door de storm. de hulpverleners zijn nog niet op alle gebieden geweest dus het dodental kan nog oplopen. Op samar zijn er al 2000 mensen opgegeven als vermist. Voor de rest is er over het aantal vermiste personen weinig bekend. Door de cycloon is er nu weinig voedsel en drinkbaar water aanwezig in de getroffen gebieden.

No comments:

Post a Comment