Friday, November 15, 2013

Aarde kan nog zeker 1.75 miljard jaar 'leefbaar'zijn

Aarde kan nog zeker 1.75 miljard jaar 'leefbaar'zijn

 In een bepaalde zone is een planeet te warm om permanent bevroren te zijn en het is dan te koud om in een dorre woestijn te veranderen.  Als de warmte wat een ster produceert in de loop van zijn verder 'leven' verandert, dan verandert ook de positie van de leefbare zone. Dit gaat ook met de aarde gebeuren. Na een miljard jaar zal het op aarde te warm zijn om hier nog te kunnen leven. Uit een Britse onderzoek blijkt dat als de ster minder massa heeft,  de planeten langer  binnen de leefbare zone van een ster blijven.
 
Artikel: http://eoswetenschap.eu/artikel/aarde-kan-nog-zeker-175-miljard-jaar-leefbaar-zijn

Aarde kan nog zeker 1,75 miljard jaar ‘leefbaar’ zijn

Als het aan de zon ligt, is de aarde nog miljarden jaren leefbaar. (NASA)
De leefbare omstandigheden op de aarde kunnen nog zeker 1,75 miljard jaar standhouden. Dat schrijven astrobiologen van de universiteit van East Anglia in het tijdschrift Astrobiology. De schatting is gebaseerd op onderzoek van de evolutie van zonachtige sterren.

Elke ster is omringd door een zogeheten leefbare zone. Dat is een gordel rond de ster waarbinnen de temperaturen aan het oppervlak van een planeet zodanig zijn dat er vloeibaar water kan bestaan. Simpel gezegd: in die zone is een planeet te warm om permanent bevroren te zijn en te koud om in een dorre woestijn te veranderen.

Doordat de hoeveelheid warmte die een ster produceert in de loop van zijn bestaan verandert, verandert ook de positie van de leefbare zone. Dat zal ook met de aarde gebeuren: ergens tussen 1,75 en 3,25 miljard jaar vanaf nu zal het hier te heet zijn om de planeet nog leefbaar te kunnen noemen. Bij deze schatting is overigens geen rekening gehouden met factoren zoals mogelijke klimaatveranderingen ten gevolge van menselijk handelen. Uit het Britse onderzoek blijkt ook dat planeten langer binnen de leefbare zone van een ster blijven, naarmate die ster minder massa heeft. De planeet Gliese 581d bijvoorbeeld, die rond een rode dwergster cirkelt, zou wel eens 50 miljard jaar leefbaar kunnen blijven.
Opdracht:

 In de Verenigde Staten ligt de stad Norwich daar is de Universiteit van East Anglia. De astrobiologen hebben allerlei onderzoeken gedaan. De astrobiologen hebben onderzoek gedaan naar de evolutie van zonachtigen sterren. Ze zijn er tot de conclusie gekomen dat de aarde nog 1.75 miljard jaar kan bestaan. Er is geen rekening mee gehouden met de factoren zoals klimaatsveranderingen ten gevolgen van de mens. Dit pas wel bij het onderwerp De ruimte. Er is  bij de mensen niet veel impact op dit artikel. Dit kan misschien vermeden worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We kunnen op ons energie verbruik letten etc. waardoor het nog vele jaren zal duren eer het te warm is op aarde.

Fenn Knoors



No comments:

Post a Comment