Sunday, November 17, 2013

Tyfoon Fitow eist al 2 doden aan oostkust China

Tyfoon Fitow eist al twee doden aan oostkust China

Bewerkt door: redactie
7/10/13 - 05u48  Bron: Belga
© belga.
Tyfoon Fitow is vandaag in China aan land gegaan en heeft al minstens twee doden gemaakt aan de oostkust. Fitow zorgt er voor windsnelheden van meer dan 200 km/u, meldt het agentschap Xinhua. Honderdduizenden mensen werden uit voorzorg in veiligheid gebracht.

De dodelijke slachtoffers vielen in de havenstad Wenzhou. Meer dan 1.200 huizen zijn er volgens de nationale radiozender vernield.
http://www.hln.be/hln/nl/15178/Orkaan-Sandy/article/detail/1718075/2013/10/07/Tyfoon-Fitow-eist-al-twee-doden-aan-oostkust-China.dhtml




Samenvatting:
Er is een Tyfoon in China geweest. De tyfoon heet Fitow. Deze tyfoon heeft al voor doden gezorgd en er zijn veel huizen verwoest. De tyfoon zorgt voor windsnelheden van meer dan 200 km/u. Dit past bij het vak aardrijkskunde, omdat een tyfoon een soort orkaan is. Deze hoge windsnelheden verwoesten het hele gebied.

Dit heeft veel impact op de lokale bevolking. De tyfoon verwoest de woningen van de bevolking en er vallen doden. De tyfoon kan voorspeld worden, want er zijn al honderdduizenden mensen in veiligheid gebracht.


Saturday, November 16, 2013

Hevige storm raast over noordoosten van Somalië

Hevige storm raast over noordoosten van Somalië

In Puntland, een de facto autonoom gebied in het noordoosten van Somalië, zijn naar schatting ruim 300 doden gevallen door een hevige storm. Dat bevestigen de lokale autoriteiten.
"We verkeren in een noodtoestand met stortregens, hevige winden en overstromingen", zegt de regering van de semi-autonome regio, waar verschillende groepen piraten zich schuilhouden.
"Zware regens, felle wind en overstromingen hebben geleid tot een ware catastrofe", zeggen de lokale autoriteiten. "Er zijn naar schatting 300 doden en honderden vermisten", luidt het in een persmededeling. "Veel vissers zijn vermist en wellicht dood. De storm heeft hele dorpen vernield."
De regering van Puntland doet een beroep op internationale hulp. De Verenigde Naties proberen de voedselbehoeften in te schatten samen met de lokale autoriteiten.




Door een hevige storm in het noordoosten van Somalië zijn er naar schatting 300 doden en nog meer dan 100 vermisten.Door de zware regens, felle wind en overstromingen is het een grootte catastrofe geworden.Dit past onder het thema natuurrampen. Hier kon de mens niets aan doen.

Deze overstroming heeft een grootte impact op de bevolking want door de storm zijn er veel doden gevallen en zijn veel mensen vermist. De overstroming heeft ook veel dorpen totaal vernieuwd.Het kon niet vermeden worden aangezien het een natuurramp was en dus niet de fout was van de mens.




Friday, November 15, 2013

Aarde kan nog zeker 1.75 miljard jaar 'leefbaar'zijn

Aarde kan nog zeker 1.75 miljard jaar 'leefbaar'zijn

 In een bepaalde zone is een planeet te warm om permanent bevroren te zijn en het is dan te koud om in een dorre woestijn te veranderen.  Als de warmte wat een ster produceert in de loop van zijn verder 'leven' verandert, dan verandert ook de positie van de leefbare zone. Dit gaat ook met de aarde gebeuren. Na een miljard jaar zal het op aarde te warm zijn om hier nog te kunnen leven. Uit een Britse onderzoek blijkt dat als de ster minder massa heeft,  de planeten langer  binnen de leefbare zone van een ster blijven.
 
Artikel: http://eoswetenschap.eu/artikel/aarde-kan-nog-zeker-175-miljard-jaar-leefbaar-zijn

Aarde kan nog zeker 1,75 miljard jaar ‘leefbaar’ zijn

Als het aan de zon ligt, is de aarde nog miljarden jaren leefbaar. (NASA)
De leefbare omstandigheden op de aarde kunnen nog zeker 1,75 miljard jaar standhouden. Dat schrijven astrobiologen van de universiteit van East Anglia in het tijdschrift Astrobiology. De schatting is gebaseerd op onderzoek van de evolutie van zonachtige sterren.

Elke ster is omringd door een zogeheten leefbare zone. Dat is een gordel rond de ster waarbinnen de temperaturen aan het oppervlak van een planeet zodanig zijn dat er vloeibaar water kan bestaan. Simpel gezegd: in die zone is een planeet te warm om permanent bevroren te zijn en te koud om in een dorre woestijn te veranderen.

Doordat de hoeveelheid warmte die een ster produceert in de loop van zijn bestaan verandert, verandert ook de positie van de leefbare zone. Dat zal ook met de aarde gebeuren: ergens tussen 1,75 en 3,25 miljard jaar vanaf nu zal het hier te heet zijn om de planeet nog leefbaar te kunnen noemen. Bij deze schatting is overigens geen rekening gehouden met factoren zoals mogelijke klimaatveranderingen ten gevolge van menselijk handelen. Uit het Britse onderzoek blijkt ook dat planeten langer binnen de leefbare zone van een ster blijven, naarmate die ster minder massa heeft. De planeet Gliese 581d bijvoorbeeld, die rond een rode dwergster cirkelt, zou wel eens 50 miljard jaar leefbaar kunnen blijven.
Opdracht:

 In de Verenigde Staten ligt de stad Norwich daar is de Universiteit van East Anglia. De astrobiologen hebben allerlei onderzoeken gedaan. De astrobiologen hebben onderzoek gedaan naar de evolutie van zonachtigen sterren. Ze zijn er tot de conclusie gekomen dat de aarde nog 1.75 miljard jaar kan bestaan. Er is geen rekening mee gehouden met de factoren zoals klimaatsveranderingen ten gevolgen van de mens. Dit pas wel bij het onderwerp De ruimte. Er is  bij de mensen niet veel impact op dit artikel. Dit kan misschien vermeden worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. We kunnen op ons energie verbruik letten etc. waardoor het nog vele jaren zal duren eer het te warm is op aarde.

Fenn Knoors



Thursday, November 14, 2013

Curiosity vindt water op Mars

Curiosity vindt water op Mars

De NASA-onderzoeksrobot Curiosity op Mars
De NASA-onderzoeksrobot Curiosity op MarsNASA/JPL-Caltech/MSSS
Onderzoeksrobot Curiosity heeft water gevonden op Mars. Het is voor het eerst dat de aanwezigheid van water op de rode planeet is bevestigd. Wetenschappers noemen de ontdekking buitengewoon interessant. De vondst is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Curiosity had eerder al aanwijzingen gevonden dat er op Mars water is, maar het molecuul zelf was nog niet ontdekt. Nu blijkt dat het allereerste schepje Marsgrond dat door het 'SAM'-apparaat in de buik van de robot is geanalyseerd, twee procent water bevat.
Het grondmonster bleek bij verhitting ook 'significante' hoeveelheden kooldioxide, zuurstof en zwavel te bevatten. Al die stoffen zijn min of meer homogeen over de planeet verdeeld, denken wetenschappers. Door stofstormen wordt de bovenste laag van de Marskorst voortdurend over de hele planeet verspreid.

Leven op Mars 

De vondst is ook onder meer van belang voor toekomstige bemande missies naar Mars. Die worden een stuk makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van water.
Curiosity landde op 6 augustus 2012 op Mars. De missie moest onder meer de vraag beantwoorden of er ooit leven is geweest op de rode planeet. Eerder ontdekte Curiosity al dat Mars voldoet aan de voorwaarden die daarvoor nodig zijn.
De 'SAM' (Sample Analysis at Mars) in de buik van Curiosity heeft voor de bodemanalyse onder meer een gaschromatograaf, een massaspectrometer en een laserspectrometer. Daarmee kan de aanwezigheid van een grote verscheidenheid aan elementen, isotopen en chemische verbindingen worden gemeten.



Onderzoeksrobot Curiosity onderzoekt of er ooit leven is geweest op Mars. Hij heeft er onderzoeken gedaan en is tot de conclusie gekomen dat 1 schepje zand 2 procent water bezit. Dit is een goede zaak want dit vergemakkelijkt de bemande missie's op Mars. Dit past binnen het kader van Aardrijkskunde omdat het over een planeet gaat. 
Een gewoon persoon zal niets zijn met deze informatie. Maar mensen die naar mars gaan hebben geluk, want er is water gevonden. Dit vergemakkelijkt de geplande missie's. 

actua Taak

Wachten op een nieuwe superstorm in de Caraïben

Door: redactie
1/11/13 - 10u24  Bron: ISP
De voorbije week werd in New York de doortocht van orkaan Sandy, precies een jaar geleden, herdacht. De passage van dezelfde orkaan enkele dagen voordien in Jamaica, Haïti en Cuba kreeg toen veel minder aandacht in de media, hoewel de regio het zwaar te verduren kreeg en zich nu pas begint te herstellen.
De Caraïben kregen de voorbije decennia te maken met verschillende stormen waarvan meteorologen dachten dat die maar "eenmaal in een eeuw" zouden voorkomen. "De kracht van deze stormen is enorm", zegt Guido Corno van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. "Sandy was een gigantische storm, de grootste in de voorbije honderd jaar."

Volgens wetenschappers zullen dergelijke extreme weerfenomenen nog toenemen tegen het einde van de eeuw, en zullen stormen als Sandy vaker voorkomen. Voor Caraïbische landen met gebrekkige middelen is dat vooruitzicht zorgwekkend.

Enorme schade
Op 24 oktober 2013 groeide Sandy uit tot een orkaan van categorie 1 en ging hij aan land in het oosten van Jamaica. Zeven op de tien inwoners van de regio kwamen zonder stroom te zitten, en in sommige delen werd het dak afgerukt van 80 procent van de huizen.

De storm kwam rakelings langs Haïti, maar de hoeveelheid neerslag was er enorm. Het vormde een nieuwe beproeving voor de honderdduizenden mensen die nog steeds dakloos zijn na de aardbeving in 2010. In 2012 was de tropische storm Isaac bovendien al eens gepasseerd, gevolgd door een droogte in de aanloop naar Sandy. De gecombineerde effecten van de drie rampen hadden een dramatisch effect op de boeren in Haïti. Anderhalf miljoen inwoners van het land dreigen ondervoed te raken.

Water en neerslag
Water is "de belangrijkste zorg", zegt Johan Peleman, hoofd van de VN-coördinatie voor Humanitaire Zaken in Haïti. De hoofdstad Port-au-Prince, een stad van 2,5 miljoen inwoners, beschikt niet over riolering. De orkaan maakte de cholera-epidemie die al sinds 2010 woedt, nog erger. "Ziektes die zich verspreiden via water, waren al een van de massamoordenaars in Haïti", zegt Peleman. De oplossing, een afwateringsysteem, kan decennia op zich laten wachten.

Ook buiten de hoofdstad is het land kwetsbaar voor de gevolgen van stormen. Na jaren van illegale houtkap is amper 2 procent van het eiland bebost. De kale hellingen zijn kwetsbaar voor modderstromen bij zware neerslag.

Ook voor de inwoners van Santiago de Cuba, die nochtans gewend zijn aan orkanen, kwam Sandy, inmiddels uitgegroeid tot categorie 3, als een verrassing. De storm kostte elf mensen het leven en de helft van de woningen in de stad werd beschadigd. Ondanks inspanningen van de overheid is het woningtekort, dat al voor de storm bestond, nog erger geworden.

Moeilijk voorspelbaar
Dit jaar is de regio tot nog toe relatief gespaard gebleven van nieuwe stormen. Maar de klimaatverandering maakt het nog moeilijker om het weer te voorspellen, zegt Kathy Ann Caesar, hoofd van het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology in Barbados. "Dit orkaanseizoen waren de voorspellingen tussen normaal en boven-normaal", zegt ze. "Maar die voorspellingen bleken niet uit te komen: er zijn geen orkanen met een naam geweest."

Uit het laatste rapport van het VN-klimaatpanel (IPCC) blijkt dat de temperatuur wereldwijd kan stijgen met 4,8 graden tegen het einde van deze eeuw, met voedselonzekerheid en zware schade in ontwikkelingslanden tot gevolg.

De gevolgen voor de Caraïben zijn uiteenlopend en onzeker. Studies in Jamaica voorspellen meer regen in de volgende twintig jaar, en vervolgens een afname, zegt Albert Daily van de afdeling Klimaatverandering van het Jamaicaanse ministerie van Water, Land en Leefmilieu. "Er zullen minder orkanen zijn, maar ze worden sterker", zegt hij.

Zeespiegel
De stijgende zeespiegel vormt tegelijk een ernstige bedreiging voor de kustgemeenschappen. De landen proberen buitenlandse donoren ervan te overtuigen dat voorkomen veel beter is dan genezen. "Het is aangetoond dat, als je niet begint te investeren, voor elke dollar die nu niet uitgegeven wordt aan klimaataanpassing, je er uiteindelijk zes of zeven zult uitgeven binnen enkele jaren", zegt Guido Corno van de UNDP. "Die kosten zullen blijven exploderen als je geen plan op lange termijn hebt

Situering op de kaart

De voorbije jaren kreeg de Caribbean veel te maken met stormen. Dit hadden de wetenschappers niet verwacht, ze dachten dat dit maar eenmalig zou gebeuren. Volgens de wetenschappers gaan zo een weerfenomenen vaker in deze eeuz voorkomen. Dit is heel zorgwekkend omdat er in de caraibische landen heel wat gebrek is aan middelen.

Impact op locale bevolking

Zeven op de tien inwoners kwamen zoder stoor te zitten. Bijna alle huizen werden verwoest, daken werden afgerukt. Anderhalf miljoen inwoners van het land dreigde ondervoed te worden, ziektes verpreiden zich via het water dit zorgden voor een nieuwe epidemie. Dit was ook een nieuwe beproeving voor de meesten mensen die nog steeds dakloos waren na de aardbeving in 2010.



Japan opgeschrikt door zeebeving

Japan opgeschrikt door zeebeving
26/10 
Japan is gisteren opgeschrikt door een hevige zeebeving. De schok deed zich voor op 300 kilometer ten oosten van Fukushima. De autoriteiten waarschuwden voor een tsunami van één meter hoog, maar de vloedgolf was uiteindelijk maar 40 centimeter hoog. Na twee uur werd het tsunami-alarm weer afgeblazen. Er zijn geen berichten over schade of gewonden. Volgens Keiji Doi, een medewerker van het Japanse meteorologische instituut, ging het om een naschok van de aardbeving in maart 2011. Deze aardbeving veroorzaakte een grote tsunami. 24.500 mensen kwamen toen om het leven en de kerncentrale van Fukushima raakte zwaar beschadigd.

Op 26 oktober was er weer een hevige zeebeving die Japan schrik aan joeg. De beving gebeurde op zo een 300 kilometer ten oosten van Fukushima. Japan had weer schrik voor een tsunami want er was een waarschuwing voor een tsunami van 1 meter hoog. Gelukkig was de golf nog geen halve meter hoog. Het was waarschijnlijk nog een naschok van de aardbeving in 2011. Hierdoor is er ook geen schade en kan Japan weer rustig verder leven.


De bevolking heeft nog altijd schrik door de tsunami in maart 2011 waarbij 24.500 mensen om het leven kwamen en er ontzettend veel schade was. Want de gevolgen hebben lang aangesleept toen de kerncentrale in Fukischima een ramp meemaakte. Zo een tsunami kan moeilijk voorspeld worden en hierdoor weten de Japanners ook niet of de geschiedenis zich nog zal herhalen.

Aardschok doet (tijdelijk) eilandje uit zee rijzen


Aardschok doet (tijdelijk) eilandje uit zee rijzen
25/09 BUITENLAND Opschudding in Pakistan. Eerst letterlijk, na de krachtige aardbeving van dinsdag in de provincie Baloetsjistan, maar nu ook figuurlijk. Door de aardbeving is namelijk een "eilandje" uit het water van de Arabische Zee gerezen. Wie er als de kippen bij wil zijn om zich het nieuwe stukje "land" toe te eigenen, is er echter aan voor de moeite. De mengeling van modder en rotsen is gedoemd om binnen enkele weken of maanden weer te verdwijnen.
De eer om het eilandje uit het water te zien verrijzen, was weggelegd voor de inwoners van de havenstad Gwadar. Muhammad Rustam wrijft zich nog de ogen uit en spreekt over iets "gigantisch", van ongeveer twintig meter hoog, een 40-tal meter lang en met een breedte van zo'n 100 meter. Veel fotografen kwamen al langs om het nieuwe stukje land, op enkele honderden meter voor de kust van Gwadar, op de gevoelige plaat vast te leggen.
Achter de fascinatie over het "nieuwe eilandje van Gwadar" zit echter ook een wetenschappelijke verklaring. Die heeft te maken met de beweging van de tektonische platen en met "moddervulkanen". Die worden bij een aardbeving naar de oppervlakte geduwd onder druk van enorme concentraties methaangas, aldus Gary Gibson, seismoloog van de universiteit van Melbourne. Het eilandje is geen vaste structuur, maar een mengeling van modder en rotsen die na een tijd weer uit mekaar valt.
Bij de aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter in het zuidwesten van Pakistan vielen nu al 216 doden

Op 25 september is in Pakistan is voor de kust van Gwadar een eilandje uit de zee gekomen na een aardbeving met een schaap van 7,7 op de schaal van Richter. Bij de aardbeving zijn nu al 216 doden gevallen. De inwoners waren geschokt toen ze zagen dat er ineens een eilandje uit de zee kwam. Er is al veel aandacht aan besteed en er zijn veel mensen naar gaan kijken.

De bevolking lijdt onder de aardbeving want deze was wel sterk en er is veel vernield maar er zijn wel veel mensen gaan kijken naar het eilandje want dit is toch wel een heel speciale gebeurtenis. Een aardbeving kan je niet voelen aankomen waardoor de bevolking zich er niet op kon voorbereiden. Hierdoor zijn ook 216 doden gevallen. De impact kan men voelen tot waar de aardbeving is geweest.



Minister: orkaan remt Filipijnse groei

Minister: orkaan remt Filipijnse groei

De Filipijnse minister van Financiën gaat ervan uit dat de schade door de orkaan de economische groei in zijn land volgend jaar met een procentpunt doet dalen. Minister Purisma zei dat tegen de BBC.
Eerder dit jaar voorspelde het Internationaal Monetair Fonds dat de economische groei in de Filipijnen volgend jaar met 6 procent groeit. Dat zal dus waarschijnlijk 5 procent worden.
De minister zei ook dat het vele jaren zal kosten om de infrastructuur te herstellen.

Hulpverlening

De Filipijnse regering staat onder steeds meer druk om haast te maken met de hulpverlening. Bijna een week na het voorbijtrekken van de orkaan Haiyan zitten veel getroffenen nog zonder hulp.
Er zijn steeds meer berichten over plunderingen, ondanks de inzet van militairen bij opslagplaatsen van voedsel.

Dodental

Het officiële dodental staat op 2357. Hulpverleners gaan ervan uit dat dat aantal zal stijgen. Volgens de VN zijn zeker 544.600 mensen hun huis kwijtgeraakt en is bijna 12 procent van de bevolking van de Filipijnen getroffen door de storm.

A= Filipijnen

Wednesday, November 13, 2013

Ontstaan van planetaire nevel gespot

ontstaan van planetaire nevel gespot



Mijn artikel gaat over een stervende ster.
Dit verschijnsel levert hele mooie beelden op die niet vaak waarneembaar zijn.
Hier volgt het artikel.

Blik op de ruimte: Ontstaan van planetaire nevel gespot

blik op de ruimte ontstaan van planetaire nevel gespot
09/10 WETENSCHAP Een internationaal team van radioastronomen heeft voor het eerst een stroom van elektrisch geladen deeltjes waargenomen, afkomstig van een stervende ster.
De ster staat op het punt om een zogenaamde planetaire nevel te vormen. Deze nevels kunnen allerlei vormen aannemen. Van schijfvormig, waar ze meteen ook hun naam aan te danken hebben, tot heuse ringen of zelfs indrukwekkende vlinderstructuren.
De gevonden stroom van deeltjes doet vermoeden dat planetaire nevels hun symmetrische vorm wellicht te danken hebben aan twee zulke bundels van geladen deeltjes die van de ster uitstromen.
Deze rubriek kwam tot stand in samenwerking met Cosmodrome.
Foto Bruce Balick (University of Washington), Vincent Icke (Leiden University, The Netherlands), Garrelt Mellema (Stockholm University), and NASA




In het artikel vermelden ze niet waar ongeveer ze dit mooi fenomeen hebben waargenomen.
Uiteraard zoals we zien is het in het heelal, in ons melkwegstelsel.
Wat gebeurt hier? Een stervende ster stoot een stroom elektrisch geladen deeltjes uit.
Deze staan op het punt planetaire nevel te vormen. 
Dit geeft een mooi effect van verschillende figuren in allerlei kleuren. Van schijfvormig tot een vlinderstructuur.
De gevonden stroom van deeltjes doet vermoeden dat de planetaire nevels hun symmetrische vorm wellicht te danken hebben aan twee zulke bundels van geladen deeltjes die van de ster uitstromen.

Deze vorm van planetaire nevel komt niet veel voor.
Het is een echte blikvanger, de kleuren zijn mooi de vormen kunnen altijd anders zijn.
In het artikel staat niks over de impact van dit fenomeen.
Er sterven elke dag sterren, dus vermoedelijk komt het vaker voor, er is nooit iets veroorzaakt wat de mens kan schade toe brengen.

Minstens 24 doden na doortocht tropische storm in Japan

Het kleine Japanse eiland Oshima werd woensdag getroffen door de tyfoon Wipha. Vandaag zijn al 24 doden geteld, waarvan 22 op het vulkanische eilandje alleen. Van 26 anderen is er nog geen nieuws.
Twee dagen na de dodelijke doortocht van de tropische storm hopen reddingswerkers nog overlevenden te vinden op het eilandje Oshima, een 120-tal kilometer ten zuiden van Tokio. De vermisten zouden bedolven zijn onder het puin van een aardverschuiving. 

Reddingswerkers zijn samen met het leger, de politie en de brandweer koortsachtig op zoek naar overlevenden tussen het puin, de modder en restanten van ingestorte huizen.

Na Oshima te hebben getroffen, boog de tropische storm af naar het oosten en kwam uiteindelijk niet meer aan land. Tokio bleef zo gespaard, al kende de Japanse hoofdstad wel hevige regenbuien en felle rukwinden.

Nieuwe tyfoon op komst
Op Oshima vreest men ondertussen de komst van een nieuwe tyfoon die zich aan het vormen is ten zuiden van Japan. Deze storm zou nieuwe schade kunnen veroorzaken en het werk van de reddingsdiensten aanzienlijk bemoeilijken.

De gouverneur van Tokio, Naoki Inose, kwam gisteren naar Oshima om de reddingswerkers een hart onder de riem te steken. Volgens het Japanse televisiestation NHK zal premier Shinzo Abe zondag de plaats van de ramp bezoeken.




Het Japanse eiland Oshima werd Woensdag 16 oktober getroffen door een Tyfoon, Wipha. Enkele dagen na de tyfoon werden al 24 doden geteld, terwijl nog steeds 26 mensen vermist waren. De reddingswerkers verwachten dat de meeste vermisten nog bedolven zijn onder het puin van de aardverschuiving. De Japanse hoofdstad bleef gelukkig gespaard, hier heeft het alleen heel hard geregend en gewaaid. Reddingswerkers blijven verder zoeken naar overlevenden onder het puin.
De bevolking is geschokt door het hele gebeuren. Ze willen dat de reddingswerkers zo snel mogelijk alle slachtoffers terugvinden. Een tyfoon kan zeker niet worden vermeden omdat niemand hier controle over heeft. Er wordt nog een tweede tyfoon ten zuiden van Japan verwacht wat het werk van de reddingswerkers een heel stuk vermoeilijkt.

Klimaatverandering bedreigt Amsterdam en Rotterdam

'Klimaatverandering bedreigt Amsterdam en Rotterdam'

30-9-13 - 13:28 Wereldsteden blijven in snel tempo groeien, maar worden tegelijk steeds kwetsbaarder voor de gevolgen van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een studie van de grootste herverzekeraar ter wereld, Swiss Re.

De toekomst van steden ziet er op het eerste gezicht rooskleurig uit: wereldwijd willen steeds meer mensen in de stad wonen - tegen 2050 zelfs twee derde van de wereldbevolking volgens de VN, en de steden worden steeds groener en duurzamer.

Maar tegelijk worden die steden steeds meer bedreigd door natuurrampen. Dat is voor een groot deel het gevolg van de klimaatverandering, waardoor de kans op overstroming, modderstromen en stormen toeneemt.

Vorige week nog bleek uit het nieuwste rapport van het internationaal VN-klimaatpanel (IPCC) dat de gevolgen van de klimaatverandering er sneller aankomen dan tot nog toe voorspeld. Tegelijk drijft de zoektocht naar een plaats om te wonen miljoenen mensen naar meer risicovolle plekken zoals overstromingsgebieden.

Swiss Re, een van de grootste verzekeringsbedrijven ter wereld, onderzocht de mate waarin 616 grote steden over de hele wereld gevaar lopen door vijf types van natuurrampen: aardbevingen, stormen, vloedgolven, een tsunami en rivieroverstromingen. De studie maakt een schatting van het aantal doden, gewonden en evacuaties bij dergelijke rampen.

Sandy als voorproefje
Uit die simulatie blijkt dat snel groeiende steden die momenteel als een succesverhaal beschouwd worden, zoals Shenzhen en Guangzhou in China of Jakarta in Indonesië, groot gevaar lopen op een natuurramp. Ook oudere steden als Tokio en Nagoya in Japan en Los Angeles en San Francisco lopen ernstig risico. Opvallende conclusie is dat orkaan Sandy, die stevig huishield New York, maar een voorproefje is van wat wereldsteden nog kunnen meemaken.

In Europa lopen vooral Amsterdam en Rotterdam gevaar, gevolgd door het Ruhrgebied en steden als Londen, Parijs en Milaan.

Het rapport pleit voor maatregelen om de stedelijke gebieden weerbaarder te maken, zoals een betere planning en strenge bouwvoorschriften. 'Sandy heeft ons getoond hoe kwetsbaar steden kunnen zijn, en hoe snel kritieke infrastructuur het kan laten afweten, met name in gebieden met een hoge concentratie aan mensen en eigendommen', stelt het rapport. 'Daarom is een betere voorbereiding op rampen nergens urgenter dan in de snel groeiende wereldsteden.'

Overstromingen
Omdat de meeste steden aan de rand van een stroom of rivier gebouwd zijn, vormt overstroming vaak het grootste risico. In de 616 onderzochte steden lopen in totaal 379 miljoen inwoners gevaar, tegenover 283 miljoen inwoners die kwetsbaar zijn voor een aardbeving, en 157 miljoen voor stormen.

Vaak moeten de steden rekening houden met meerdere bedreigingen of een combinatie ervan. Zo zijn de miljoenensteden in de delta van de Parelrivier in China kwetsbaar voor storm, vloedgolf en overstromingen. Tokio, Taipei en Manila moeten zich beter voorbereiden op zowel aardbevingen als vloedgolven.

Bron:


Situering:
 


Amsterdam in het grijze gedeelte.

Rotterdam in het groene gedeelte.

 

Inhoud:

Wereldsteden blijven in snel tempo groeien, maar worden tegelijk steeds kwetsbaarder voor de gevolgen van de klimaatverandering. De toekomst van steden ziet er op het eerste gezicht goed uit. Wereldwijd willen steeds meer mensen in de stad wonen. Maar tegelijk worden die steden steeds meer bedreigd door natuurrampen. Dat is voor een groot deel het gevolg van de klimaatverandering, waardoor de kans op overstroming, modderstromen en stormen toeneemt.

Impact op de lokale bevolking:

In Europa lopen vooral Amsterdam en Rotterdam gevaar, gevolgd door het Ruhrgebied en steden als Londen, Parijs en Milaan. De impact op de bevolking kan beperkt worden door  een betere voorbereiding op rampen in de snel groeiende wereldsteden. Omdat de meeste steden aan de rand van een stroom of rivier gebouwd zijn, vormt overstroming vaak het grootste risico. In de 616 onderzochte steden lopen in totaal 379 miljoen inwoners gevaar, tegenover 283 miljoen inwoners die kwetsbaar zijn voor een aardbeving, en 157 miljoen voor stormen.
 

Minstens 24 doden na doortocht tropische storm in Japan

Minstens 24 doden na doortocht tropische storm in Japan
18/10/13, 14u13  − Bron: Belga


© afp. Reddingswerkers heffen een gebed aan terwijl een slachtoffer van de storm wordt afgevoerd door agenten.
Het kleine Japanse eiland Oshima werd woensdag getroffen door de tyfoon Wipha. Vandaag zijn al 24 doden geteld, waarvan 22 op het vulkanische eilandje alleen. Van 26 anderen is er nog geen nieuws.
Twee dagen na de dodelijke doortocht van de tropische storm hopen reddingswerkers nog overlevenden te vinden op het eilandje Oshima, een 120-tal kilometer ten zuiden van Tokio. De vermisten zouden bedolven zijn onder het puin van een aardverschuiving.

Reddingswerkers zijn samen met het leger, de politie en de brandweer koortsachtig op zoek naar overlevenden tussen het puin, de modder en restanten van ingestorte huizen.

Na Oshima te hebben getroffen, boog de tropische storm af naar het oosten en kwam uiteindelijk niet meer aan land. Tokio bleef zo gespaard, al kende de Japanse hoofdstad wel hevige regenbuien en felle rukwinden.

Nieuwe tyfoon op komst
Op Oshima vreest men ondertussen de komst van een nieuwe tyfoon die zich aan het vormen is ten zuiden van Japan. Deze storm zou nieuwe schade kunnen veroorzaken en het werk van de reddingsdiensten aanzienlijk bemoeilijken.

De gouverneur van Tokio, Naoki Inose, kwam gisteren naar Oshima om de reddingswerkers een hart onder de riem te steken. Volgens het Japanse televisiestation NHK zal premier Shinzo Abe zondag de plaats van de ramp bezoeken.





Inhoud
Oshima werd getroffen door de tropische storm Wipha. Twee dagen na de doortocht van de storm hopen reddingswerkers nog overlevenden te vinden, een 120-tal kilometer ten zuiden van Tokio. De vermisten zouden bedolven zijn onder het puin van een aardverschuiving.  Tokio bleef van de storm bespaard, al kende deze wel hevige regenbuien en felle rukwinden. Op Oshima vreest men de komst van een nieuwe tyfoon die zich aan het vormen is ten zuiden van Japan. Deze storm zou nieuwe schade kunnen veroorzaken.

Impact op de lokale bevolking
De storm heeft veel gevolgen voor Oshima want er zijn slachtoffers gevallen en huizen zijn ingestort. Politie en brandweer zijn op zoek naar overlevenden tussen het puin, de modder en restanten van ingestorte huizen. Na Oshima te hebben getroffen, boog de tropische storm af naar het oosten en kwam uiteindelijk niet meer aan land. Er is zich een nieuwe storm aan het ontwikkelen die mogelijk ook zware gevolgen heeft voor de bevolking.