Friday, September 14, 2012

Vulkaanuitbarsting in Guatemala

Tienduizenden op de vlucht voor uitbarsting in Guatemala

De 'Volcan de Fuego' oftewel de Vuurvulkaan in Guatemala is uitgebarsten. Een week eerder werden in het gebied rond deze vulkaan reeds duizenden bewoners geëvacueerd. De vulkaan spuugde toen al vulkanisch materiaal tot drie kilometer hoog de lucht in. Er zijn reeds 33 000 mensen op de vlucht voor het dodelijke natuurgeweld. De uitbarsting kan zeker 12 uur duren en gaat gepaard met explosies.

In Guatemala is gisteren de Vuurvulkaan uitgebarsten, in de buurt van het toeristenoord Antigua. Het natuurgeweld joeg minstens 33.000 mensen op de vlucht.

De 3.700 meter hoge 'Volcan de Fuego' spuwde dikke wolken as meer dan drie kilometer de lucht in. Grote hoeveelheden lava stroomden vanaf de top naar beneden en zeventien dorpen rondom de vulkaan werden ontruimd.

Volgens seismologen kan de uitbarsting nog zeker twaalf uur duren en gaat ze gepaard met explosies. De aswolken bewegen zich in zuidelijke richting, maar Antigua loopt voorlopig geen gevaar, meldden de autoriteiten.

Volgens het vulkanologisch instituut in Guatemala zijn de flanken van de vulkaan inmiddels volledig in as en rook gehuld. Het Rode Kruis heeft tien noodopvangplekken opgericht voor mensen die na de eruptie gevlucht zijn. "Velen hebben ademhalingsproblemen en problemen met hun ogen", aldus het Rode Kruis.

De uitbarsting kan mogelijk gevolgen hebben voor de luchtvaart in het gebied.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1500776/2012/09/13/Tienduizenden-op-de-vlucht-voor-uitbarsting-in-Guatemala.dhtml





No comments:

Post a Comment