Tuesday, September 18, 2012

Twee mensen omgekomen door tropische storm Isaac op Haïti

De tropische storm Isaac heeft op haïti 2 doden geëist. Vijfduizend mensen werden geëvacueerd.  Een 8-jarig meisje overleed toen haar woning instortte, een 51-jarige vrouw overleed omdat ze van een dak viel. Er waren hevige windstoten en zware regen. In Port-au-Prince viel de elektriciteit en de internetverbinding uit. Gisteren stonden hier nog lange rijen aan winkels omdat de mensen nog snel voedsel wouden halen. Isaac zal waarschijnlijk de vorm aannemen van een orkaan wanneer hij Florida bereikt. De wind zou snelheden halen van 95 kilometer per uur, maar dit kan nog toenemen.




Twee mensen omgekomen door tropische storm Isaac op Haïti


De doortocht van de tropische storm Isaac op Haïti heeft vandaag aan twee mensen het leven gekost. Vijfduizend mensen werden geëvacueerd. Het is niet uitgesloten dat de storm morgen de vorm aanneemt van een orkaan wanneer hij Florida bereikt. Daar werd de noodtoestand afgekondigd.
 
Een achtjarig meisje overleed toen een muur van haar woning instortte, terwijl een 51-jarige vrouw van een dak viel en omkwam. Daarnaast werden vijfduizend personen geëvacueerd. Ook achttien kampen waarin ontheemden verbleven als gevolg van de zware aardbeving van 2010, werden ontruimd. Tenten en daken werden weggeblazen door hevige windstoten en felle regen. In Port-au-Prince viel de elektriciteit uit en de internetverbinding raakte verstoord.

Verwacht wordt dat Isaac de vorm zal aannemen van een orkaan wanneer hij het zuiden van Florida nadert. De wind haalt momenteel snelheden van 95 kilometer per uur, maar die zouden in de loop van de avond toenemen bij het bereiken van de Cubaanse kust. Morgen kan hij de zuidpunt van Florida bereiken. Daar start maandag normaliter de nationale conventie van de Republikeinen.

Gisteren stonden in de hoofdstad Port-au-Prince bij de winkels lange rijen van mensen die nog snel levensmiddelen wilden inslaan. Daarna werd het stil op straat.

Isaac is al gepasseerd in de Dominicaanse Republiek en bracht vooral veel regen mee. Haïti is gevoelig aan overstromingen en is dus extra kwetsbaar.

http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1491061/2012/08/25/Twee-mensen-omgekomen-door-tropische-storm-Isaac-op-Haiti.dhtml
 

1 comment: