Saturday, September 15, 2012

As IJslandse vulkaan verspreidt zich over Europa


'As IJslandse vulkaan verspreidt zich over Europa'

Ik heb dit artikel gekozen omdat het me interessant leek en mooie afbeeldingen had. Het artikel gaat over een de uitbarsting van een vulkaan Grimsvötn, waar ontzettend veel as van af kwam. Er was zoveel as dat het zich verspreed over verschillende landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Schotland en Spanje. Men vreesde dat de as een negatieve invloed zou hebben op de Europese vluchten. De aswolk zou namelijk het vliegverkeer kunnen hinderen. IJsland had het vliegveld al moeten sluiten. Ook waren er in IJsland asregens. Grimsvötn barstte in 2004 voor het laatst uit en ging gepaard met enkele aardbevingen.

 

22/05/11, 17:01

 
 
Voorlopig geen hinder voor Europees vliegverkeer
De vulkaan spuwt rook en as kilometers de lucht in.
De as van de uitgebarste vulkaan Grimsvötn in IJsland kan dinsdag het noorden van Schotland bereiken en delen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje op donderdag of vrijdag. Daarvoor zijn vliegtuigmaatschappijen zondag gewaarschuwd door weerkundigen.



Enorme rookwolken trekken over IJsland.

 

 

As en rook belemmeren het verkeer.


De waarschuwing is gebaseerd op de weersvoorspellingen van de komende vijf dagen. Maar de weerkundigen houden een slag om de arm.

De uitbarsting van de vulkaan Grimsvötn zou het komende etmaal geen impact hebben op de Europese vluchten. Dat stelde Eurocontrol, de Europese organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid in het luchtvaartverkeer.

Schiphol Een woordvoerder van luchthaven Schiphol liet eerder al weten dat vluchten van en naar Schiphol voorlopig geen hinder van de vulkaanuitbarsting ondervinden. Ook geologen meldden niet te verwachten dat de vulkaan voor een aswolk zal zorgen die het Europese vliegverkeer kan hinderen.

IJsland heeft het vliegveld van Keflavik, de grootste luchthaven van het land, gesloten. Ook het luchtruim boven het land is dicht. Vluchten van en naar IJsland werden stopgezet.

Miljardenverliezen door aswolk Toen de vulkaan Eyjafjallajökull vorig jaar grote hoeveelheden as uitstootte werden duizenden vluchten werden geschrapt. Luchtvaartondernemingen en vliegvelden leden miljardenverliezen en vele IJslanders kregen te maken met 'asregens'.

Grimsvötn barstte in 2004 voor het laatst uit. In november waren er al signalen van een mogelijke uitbarsting, omdat de gletsjer aan het smelten was, maar dat bleek uiteindelijk vals alarm. De wetenschappers hebben sindsdien de vulkaan nauwgezet in de gaten gehouden.

Grimsvötn ligt in het zuidoosten van IJsland, onder de Vatnajökull-gletsjer, en braakt sinds zaterdag rook en as uit. Boven de plek hangt een grote rook- en aswolk. De uitbarsting ging gepaard met zo'n vijftig kleine aardbevingen, waarvan de heftigste een kracht van 3,7 op de schaal van Richter had. (ANP/Redactie)
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1 comment:

  1. Dag Pam
    Dit is een artikel van 2011. Gelieve een artikel te zoeken van dit jaar.

    Mvg

    F. Cleenders

    ReplyDelete