Tuesday, September 4, 2012

VN vragen om actie tegen exploderende voedselprijzen - Voedselcrisis - De Morgen

VN vragen om actie tegen exploderende voedselprijzen - Voedselcrisis - De Morgen


VN vragen om actie tegen exploderende voedselprijzen

Bewerkt door: Stig Geukens − 04/09/12, 16u20  − Bron: belga.be
© getty.
De bevoegde instanties van de Verenigde Naties hebben opgeorpen voor een snelle en gecoördineerde actie om de wereldwijd sterk stijgende prijzen voor maïs, tarwe en sojabonen tegen te gaan. De huidige crisis op de voedselmarkten onder invloed van lange droogtes in de Verenigde Staten, doet de vrees toenemen voor nieuwe voedselrevoltes.
"Dat kan vermeden worden. We moeten dringend handelen en ervoor zorgen dat zulke prijsschokken niet uitmonden in catastrofes, waar tientallen miljoenen mensen de komende maanden onder te lijden zullen hebben", klinkt het in een gezamenlijk verklaring van de VN-agentschappen FAO, Ifad en WFP. Die zijn bevoegd voor voedsel, voedselhulp en landbouw.

In 2008 en 2010 waren er al sterke prijsstijgingen van basisvoedingsproducten. In een dertigtal landen, van Haïti tot Bangladesh, onstond toen sociale en politieke onrust als gevolg daarvan. De piekende prijzen lagen ook mede aan de basis van de Arabische Lente, die onder meer het Egyptische en Tunesische regime ten val brachten.

No comments:

Post a Comment