Thursday, September 13, 2012

Oceanen verzuren steeds sterker en sneller

Hierbij mijn actualiteit, het artikel gaat over de verzuring van de oceanen op onze planeet.
Er wordt beweerd dat de oceanen steeds zuurder worden en dit wordt bewezen aan de hand van de kalklagen op de bodem van de oceaan. Hoe zuurder een oceaan hoe meer kalk er kan oplossen in het water, hieruit blijkt dus dat bijvoorbeeld na vulkaanuitbarstingen de oceaan een stuk zuurder is.
Nu is het zelfs zo ver dat de natuur deze verzuring niet meer bij kan houden, de verzuring van de oceanen hangt nu immer en alleen af van de uitstoot van CO2 in de toekomst. 

Het artikel:
Oceanen verzuren steeds sneller en in sterkere mate. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met internationale collega's, aangetoond.
De wetenschappers hebben de zuurgraad van de oceanen van de afgelopen 53 miljoen jaar in kaart gebracht met behulp van monsters uit de oceaanbodem. Hieruit bleek dat er periodes zijn geweest waarin de oceanen zuurder werden, bijvoorbeeld na vulkaanuitbarstingen.

De wetenschappers onderzochten de kalklagen in de zeebodem omdat in een zure oceaan meer kalk oplost. De oceanen verzuren door de CO2-uitstoot. De CO2-concentratie stijgt nu zo snel, dat de natuur het niet meer kan bijhouden, aldus de onderzoekers.

'De oceaan verzuurt nu zo snel, dat calciet-compensatiediepte straks waarschijnlijk hoger komt te liggen dan de afgelopen 53 miljoen jaar, maar hoe zuur de oceanen precies worden weten we nog niet, dat is afhankelijk van de CO2-uitstoot in de toekomst', zegt Appy Sluijs, paleo-oceanograaf aan de Universiteit Utrecht.

De resultaten zijn nodig om in de toekomst betere voorspellingen te maken van de gevolgen van verzuring. 'De nieuw ontdekte variaties in de calciet-compensatiediepte bieden de kans om onze kennis van de zuurgraad, in relatie tot de koolstofcyclus en klimaat nog verder te verbeteren', aldus Sluijs.
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3308561/2012/08/30/Oceanen-verzuren-steeds-sterker-en-sneller.dhtml


Situering:





No comments:

Post a Comment