Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS heeft de beving zich vrijdag voorgedaan om 14.47 uur Belgische tijd. Het epicentrum bevond zich op 34,9 km diepte, op 93 km ten oosten van het Filipijnse Sulangan en 746 km ten oostzuidoosten van de hoofdstad Manilla. Het Europese EMSC gewaagt van een magnitude 7,8 en een epicentrum op 10 km diepte.

Naschokken
Volgens het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS vonden er nog bevingen plaats in de loop van de dag, maar nooit meer met dezelfde kracht. De aarde beefde om 15.14 uur Belgische tijd met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter, met het epicentrum op 24,3 km diepte. Vervolgens waren er nog naschokken om 16.16 uur en 16.59 uur Belgische tijd, beide ten oosten van de Filipijnen. De eerste deed zich voor op 31,7 km diepte, op 74 km ten noordoosten van San Isidro en 764 km ten zuidoosten van Manilla. De magnitude bedroeg 4,9. De tweede had een magnitude 5,0 en het epicentrum bevond zich op 93 km ten noordoosten van San Isidro en 790 km ten zuidoosten van Manilla, op een diepte van 35 km.
Na de eerste zeebeving was er ook een tsunami-alarm voor Japan (waar het snel werd afgeblazen), Taiwan, Papoea-Nieuw-Guinea en het eiland Guam. Dat alarm werd voor de regio's reeds afgeblazen, waardoor enkel nog tsunami-alarm van kracht is op de Filippijnen en Indonesië.
Eventuele vloedgolven zouden eerst Indonesië moeten bereiken, aldus het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan op Hawaï. Het verwacht golven tot twee meter hoog.

Eén dode
Op de Filipijnen heeft de aardbeving aan minstens één iemand het leven gekost, aldus plaatselijke functionarissen. Er was schade aan wegen en gebouwen, terwijl op tientallen plaatsen in het oosten en het zuiden van de Filipijnen de stroom uitviel.
In zes provincies van de Filipijnen hebben de plaatselijke autoriteiten reddingsteams uitgestuurd om mensen aan de kusten te evacueren.
Bewoners van het oostelijke kustgebied van Samar hebben het advies gekregen hoger gelegen grond op te zoeken.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120831_137