Thursday, March 6, 2014

Vulkaanuitbarsting op eiland Java


BUITENLAND: 15-2-14 - 03:03 







De uitbarsting van de vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java heeft zeker aan drie mensen het leven gekost. Volgens de autoriteiten zijn zij omgekomen toen hun huizen bezweken onder het gewicht van het as.



Het gebied:



Java: vulkaan Kelud op kaart




Vulkaan Kelud 




Samenvatting:

Donderdag namiddag begon de uitbarsting op het Indonesische eiland Java. De vulkaan Kelud spuwde as en gesteente de lucht in tot wel 3 kilometer hoog. Vele aswolken gaan wel tot 500 kilometer ver en zorgt voor een flinke laag as, ook de start-en landingsbanen. Door deze uitbarsting zijn al 3 luchthavens onbereikbaar. Meer dan 100 000 Javanen zijn op de vlucht, maar ook inwoners uit de directe omgeving. De overheid heeft aangeraden aan mensen binnen een straal van 10 kilometer het gebied onmiddellijk te verlaten.
Aan de oostkant van Java was in 2007 voor het laatst de vulkaan actief. Nog een uitbarsting zorgde voor tientallen doden in 1990.


Impact:

Bij deze vulkaanuitbarsting zijn er al 3 doden gevallen. Zo een vulkaan kan dus enorme schade aanrichten, zowel op het land als bij mensen. Vele mensen moeten op de vlucht voor de as-wolken. Heel het gebied wordt ingenomen door stukken gesteenten en as. Luchthavens zijn gesloten dus niemand kan wegkomen van Java. Dit heeft vooral impact gehad op de mensen die in de buurt van vulkaan Kelud leven, zij moeten nu vluchten vanuit hun eigen dorp. Ze moeten alles achterlaten, hun familie, huizen, enzovoorts. Als dit voorbij is, zal het dorp er volledig anders uitzien…




No comments:

Post a Comment