Saturday, March 8, 2014

Java herleeft: ook luchthaven in tweede grootste stad open


16/02/14

Op het Indonesische eiland Java is afgelopen nacht ook de luchthaven van de tweede grootste stad Soerabaja opnieuw geopend nadat ze donderdag moest sluiten door de uitbarsting van de vulkaan Kelud. De activiteiten op de luchthaven hernemen vanochtend.
Bij de zware uitbarsting vielen zeker vier dodelijke slachtoffers en moesten meer dan 56.000 mensen geëvacueerd worden. Zeven luchthavens werden gesloten op Java en meer dan honderd vluchten werden afgelast.

Slechts één luchthaven, die van Yogyakarta, de tweede belangrijkste stad voor toeristen, blijft gesloten. Arbeiders moeten de luchthaven nog reinigen en alle vulkanisch as verwijderen.


Situering

Samenvatting

Er was op het Indonesische eiland Java een vulkaanuitbarsting. De vulkaan Kelud zorgde voor deze uitbarsting. Vele aswolken bereikten een hoogte van een halve kilometer en ze zorgden voor een aslaag. Na deze uitbarsting werden drie internationale luchthavens onbereikbaar omdat er een flinke laag as op de start- en landingsbanen lagen. Na enkele dagen werd de luchthaven in Soerabaja terug geopend.

Impact

De overheid had mensen in een straal van 10km aangeraden om het gebied te verlaten. Er lag zeer veel as waardoor luchthavens werden afgesloten. De vluchten naar deze luchthavens werden geannuleerd. Ook de Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld was afgesloten. De aswolken hadden zelfs gebieden tot 500km ten noordwesten onder as gelegd. Door de uitbarsting vielen er ook enkele doden.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/1794606/2014/02/16/Java-herleeft-ook-luchthaven-in-tweede-grootste-stad-open.dhtml

No comments:

Post a Comment