Tuesday, October 15, 2013

Zeker 85 doden bij zware aardbeving op Filipijnen

15/10/13, 04u19  − Bron: Belga, ANP





DM UPDATE Bij een krachtige aardbeving op de Filippijnen zijn volgens een nieuwe balans minstens 85 mensen om het leven gekomen. De beving met een magnitude van 7,1 verwondde een honderdtal anderen. Dat hebben verantwoordelijken van het nationaal rampenagentschap bekendgemaakt.
De aardbeving deed zich voor om 08.12 uur lokale tijd, op twee kilometer van het eiland Bohol, 630 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla. Het gebied is een geliefde toeristische bestemming.

Vijftien mensen kwamen om op het eiland Cebu, één persoon op Siquijor en 69 op Bohol, waar het epicentrum lag van de aardbeving met een magnitude van 7,1 op de schaal van Richter, zo meldde het nationaal agentschap voor natuurrampen. Eerder werd gewag gemaakt van 57 doden in Bohol. Er zouden geen toeristen om het leven zijn gekomen.

Het aantal doden kan nog oplopen, aangezien reddingswerkers nog op zoek zijn naar lichamen in de ingestorte gebouwen. Op Bohol zijn verschillende straten ontoegankelijk en in verschillende regio's is er geen elektriciteit meer.

Er ontstonden problemen rondom het ziekenhuis van Cebu toen daar brand uitbrak. Veel scholen blijven vandaag dicht. Enkele vliegvelden in de regio zijn dinsdag gesloten, meldt het Rode Kruis.

In het gebied liggen drie verschillende aardplaten en gebeuren wel vaker aardbevingen. In 1976 werd het land getroffen door een zware aardbeving in de Golf van Moro, in het zuiden van de eilandengroep, met een kracht van 7,6. Daarbij vielen 7.000 doden. Een zowat even sterke beving in 1990 in Luzon, in het noorden, kostte 2.400 mensenlevens.

De beving werd gevoeld in de naburige provincies Cebu, Negros, Masbate, Leyte, Iloilo en tot in de zuidelijke regio Mindanao, aldus het seismologisch instituut.

  • © AFP.





Om 08.12 uur lokale tijd ontstaat een krachtige aardbeving in de Filipijnen. De beving was nog te voelen in verder gelegen provincies zoals Cebu, Negros, Leyte ... De plaats van de beving ligt op twee kilometer van het eiland Bohol en 630 kilometer van de hoofdstad Manilla. Met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter eist ze 85  doden en nog vele gewonden. Mogelijk loopt het dodental nog op, dit melden de reddingswerkers die nog volop aan het zoeken zijn naar lichamen onder het puin.


Impact op de bevolking

De bevolking is zwaar getroffen, er is veel puin veroorzaakt. En ondanks er al vele doden zijn gevallen, kan dit aantal nog behoorlijk oplopen. Daarbij heeft een brand rond de omgeving van een ziekenhuis allerlei problemen en paniek veroorzaakt. Door de aardbeving is er op verschillende plaatsen geen elektriciteit. Verschillende wegen in de getroffen regio zijn niet meer toegankelijk. Ook scholen en vliegvelden moesten voorlopig hun deuren sluiten. 




No comments:

Post a Comment