Wednesday, October 30, 2013

Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa

Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa


28/10/2013
De storm "Christian", die sinds zondag over het noorden van Europa trekt, heeft maandagnamiddag voor nog meer slachtoffers gezorgd. Over heel Europa zijn er al tien doden gevallen door het stormweer. 
Sinds zondag kostte de storm het leven aan vijf mensen in Duitsland. Zo viel een boom neer op een voorbijrijdende wagen. De bestuurder en een kind overleefden die klap niet. Ongeveer 1.300 mensen zaten enkele uren vast in hun gelande vliegtuigen op de luchthaven van Hamburg omdat de piloten het niet wenselijk vonden de deuren van de toestellen te openen.
Ook in Groot-Brittannië liep het dodenaantal op tot vier. Een man en een vrouw kwamen om het leven door een gasexplosie in hun woning in Londen, veroorzaakt door een omgevallen boom. Twee andere mensen zijn nog steeds vermist. Maar liefst 580.000 huishoudens zaten een tijdlang zonder stroom.




In tegenstelling tot eerdere berichten kwam in Nederland enkel een vrouw om het leven in Amsterdam. Een man werd wel zwaar gewond door een omgevallen boom. Een kinderdagverblijf met 100 kinderen werd ontruimd op het Amsterdamse Java-eiland. Omstreeks 14.45 uur is de waarschuwing voor de Amsterdammers afgezwakt. In Frankrijk zaten 75.000 gezinnen zonder stroom maar er vielen geen slachtoffers.




Naast de materiële schade bracht de storm ook het transport danig in de war. Op de Londense luchthaven Heathrow werden 130 vluchten geannuleerd. Ook het treinverkeer in en rond Londen was maandagvoormiddag helemaal verstoord. Zelfs de Londense beurs ondervond hinder van de storm omdat een groot aantal personeelsleden niet in de 'City' geraakte. Door de storm voeren er gedurende enkele uren ook geen ferry's tussen Calais en Dover. Twee ferry's met 400 passagiers zaten hierdoor geblokkeerd op zee ter hoogte van de haven in Dover.




Denemarken en Zweden maken zich ondertussen op voor de komst van "Christian". Het Zweedse meteorologisch instituut (SMHI) kondigde het hoogste niveau van waakzaamheid af. Energieleveranciers waarschuwen voor stroomonderbrekingen. Verschillende ferrydiensten varen niet meer uit. In Denemarken is de achttien kilometer lange Storebaeltbrug enkele uren gesloten voor al het verkeer.
In het Noord-Oostzeekanaal kwamen maandagmorgen twee vrachtschepen met mestafval in aanvaring. Daarbij sloeg een van de schepen sloeg. Dit schip was onderweg van Duitsland naar Antwerpen met ureum aan boord, een niet-giftig stikstofhoudend middel dat wordt gebruikt als mestafval. Er vielen geen gewonden.

Bron: X., Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa, internet, 2013-10-28, (http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1479861/storm-christian-eist-3-doden-in-west-europa.aspx).








Zie kaart!
Frankrijk: kaki                                                    Nederland: bruin
Groot Brittannië: oranje                                     Duitsland: Lichtgroen

Er is een storm losgebroken in Noord-Europa. ‘Christian.’ Hij heeft al voor 10 tallen doden gezorgd. Zo zijn er 5 doden gevallen in Duitsland. 2 ervan, een vader en kind, door een boom die op hun auto viel.
Ook in Groot-Brittannië zijn er 4 doden gevallen door omvallende bomen. 2 andere mensen zijn nog vermist. 580.000 huizen zaten zonder stroom.
In Nederland is er ook een vrouw om het leven gekomen.
Denemarken en Zweden bereiden zich nog voor op de storm.

Deze weersomstandigheden kunnen wij niet voorkomen. Het enige dat we kunnen doen is uitkijken voor vallende bomen. Onze auto niet onder een boom zetten … aan de stroompanne kunnen wij ook niet veel doen. We moeten ons dan behelpen zoveel we kunnen.


No comments:

Post a Comment