Sunday, October 20, 2013

Supercycloon eist eerste dodelijke slachtoffers in India

Supercycloon eist eerste dodelijke slachtoffers in India

 
 
 

Cycloon Phailin is aan de oostkust van India aan land gegaan en heeft er al aan verscheidene mensen het leven gekost. Zeven mensen stierven zaterdagavond plaatselijke tijd door instortende huizen of bomen die door de cycloon ontworteld werden, zo meldt de zender CNN-IBN. Achttien vissers zijn als vermist opgegeven.


De cycloon gaat gepaard met zeer hevige regenval en windstoten tot 200 km/uur. Honderdduizenden mensen zijn uit voorzorg in veiligheid gebracht. Phailin is mogelijk de krachtigste tropische storm in veertien jaar in de Indiase kustregio. De bedreigde regio had in 1999 nog zwaar te lijden onder een cycloon, die toen aan meer dan 8.000 mensen het leven kostte.

12 miljoen mensen bedreigd
Er bevinden zich zeker 12 miljoen mensen in het pad van de cycloon, die intussen zo groot is dat hij zich bijna over de hele Golf van Bengalen verspreidt, ongeveer even groot als Frankrijk. De evacuatie is volgens de overheden één van de grootste die het land ooit gezien heeft. Nochtans werd de storm eerst fel onderschat door de weerkundige diensten van India, terwijl Amerikaanse en Britse meteorologen waarschuwden voor een storm van de hoogste categorie.

Hoge golven op de stranden in de staat Andhra Pradesh waren gisteren al de voorbode van de cycloon. Het water zal ver het land in kunnen trekken door het laag gelegen kustgebied. Het effect is een beetje vergelijkbaar met een tsunami, hoewel de golven natuurlijk een andere oorzaak hebben. Wie aan de kust woont, is geëvacueerd naar het noorden van de staat om er in schoolgebouwen de storm uit te zitten. In de staat Odisha werd lustig geprofiteerd van de paniek die bij de inwoners bestaat en de voedselprijzen gingen dan ook de hoogte in, toen iedereen een voorraad kwam inslaan. Niet iedereen was op de hoogte van de evacuatie en veel inwoners willen hun huizen ook niet achterlaten. Er valt dus te vrezen voor zware menselijke tol, net als veertien jaar geleden toen een andere enorme cycloon het leven van meer dan 10.000 Indiërs eiste.

Onderschatting
De storm wordt door Amerikaanse weerkundigen vergeleken met orkaan Katrina die in 2005 een ravage aanrichtte in New Orleans. Naast krachtige rukwinden brengt Phailin ook veel regen met zich mee en dreigen zware overstromingen. CNN meldde vanochtend al windsnelheden tot 314 km/uur. Verwacht wordt dat Phailin in de loop van de avond (in onze tijd de late namiddag) aan land zal gaan. De weerkundige diensten van India weigerden de cycloon op te waarderen tot superstorm. Experts van Tropical Storm Risk in Londen plaatsen Phailin echter wel in categorie 5 bij de zwaarste stormen op onze planeet. Bovendien is intensiteit niet het enige gevaar, de storm zal ook een enorme oppervlakte treffen.

© AP.
In de staat Odisha, waar de cycloon van 1999 het hardst toesloeg, maakt men zich sterk nu veel beter voorbereid te zijn dan veertien jaar geleden. Honderdduizenden bewoners zullen in de schuilkelders van scholen en in stevige gebouwen de storm afwachten. In de havens werden alle schepen die kolen, olie en ijzererts vervoeren, gevraagd te vertrekken. De overheden waarschuwen voor stroomonderbrekingen, instortingsgevaar voor oude gebouwen en zware schade aan gewassen.

De Oostkust van India is getroffen door orkaan Phailin. De orkaan heeft al van een aantal mensen het leven gekost. Zeven mensen stierven plaatselijk door ingestorte huizen of bomen die door de orkaan ontworteld werden. De cycloon ging gepaard met hevige regenbuien en windstoten tot 200km/u. Er ontstonden hoge golven op de stranden in de staat Andhra Pradesh. Dit was een voorbode van de cycloon. De mensen die bij de kust woonden werden geëvacueerd naar het noorden van de staat om  in schoolgebouwen de storm uit te zitten.








Impact op de lokale bevolking
Er waren 12 miljoen mensen bedreigd door de orkaan Phailin. Er waren 12 miljoen mensen die zich in het pad van de cycloon bevinden die zich ondertussen bijna over de hele Golf v an Bengalen verspreidt heeft. Men kon een groot aantal mensen in veiligheid brengen. Maar door de hevige rukwinden zijn er toch een heleboel mensen hun huis kwijt of is hun huis ingestort.

http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/De-aarde/article/detail/1721755/2013/10/12/Supercycloon-eist-eerste-dodelijke-slachtoffers-in-India.dhtml
 

No comments:

Post a Comment