Tuesday, October 22, 2013

Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen

 

 










<-- Cuba: hier hebben de wetenschappers het ontdekt. (het roze eilandje wat u ziet)

















Gebeurtenis
Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatwijziging ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen. Door de klimaatwijzigingen nemen het aantal orkanen toe, met slechte gevolgen voor de voedselproductie.
Maar ook de warmere zomers hebben slechte gevolgen voor sommige gewassen zoals look, ui, bonen en sommige fruitsoorten.

Dit past in het vaak aardrijkskunde omdat het over het klimaat gaat. Het ligt dus aan de klimaatswisselingen dat de voedselproductie mislukt. Die klimaatsveranderingen zijn het gevolg van de opwarming van de aarde.

Impact bevolking
Door de steeds meer mislukte voedselproducties door het klimaat hebben de bewoners dus minder teelt. Dit kan gevolgen hebben voor de financiële kosten of de lonen van de bevolking en telers. Hoe erger de producties mislukken, hoe minder voedsel men voor de bevolking heeft en zo geraakt de bevolking stilaan in voedselnood.

Artikel
30/09/13, 13u22  − Bron: IPS
Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatwijziging ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen.

De klimaatwijziging doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers nu vast.

Komkommer en pompoen
Bij planten van de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) zoals de komkommer en de pompoen wordt de bestuiving onderbroken als het warmer is dan normaal in het bloeiseizoen, zegt agronoom Sergio Rodríguez, directeur van het Cubaanse Nationale Onderzoeksinstituut voor Tropische Wortelgewassen (Ininvit).

Bijen brengen het stuifmeel van de mannelijke pompoenbloem naar het stigma van de vrouwelijke bloem, het meest kleverige gedeelte van de stamper. Als het te warm is, droogt de kleverige substantie van het stigma op, waardoor het stuifmeel zich niet kan hechten en er geen vruchten ontstaan.

"Als de bestuiving niet behoorlijk werkt en de opbrengst terugvalt, begrijpen we vaak de oorzaken niet", zegt Rodríguez. "Dat komt omdat hogere temperaturen of droogte subtielere gevolgen van de klimaatwijziging zijn."

No comments:

Post a Comment