Wednesday, October 30, 2013

Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa

Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa


28/10/2013
De storm "Christian", die sinds zondag over het noorden van Europa trekt, heeft maandagnamiddag voor nog meer slachtoffers gezorgd. Over heel Europa zijn er al tien doden gevallen door het stormweer. 
Sinds zondag kostte de storm het leven aan vijf mensen in Duitsland. Zo viel een boom neer op een voorbijrijdende wagen. De bestuurder en een kind overleefden die klap niet. Ongeveer 1.300 mensen zaten enkele uren vast in hun gelande vliegtuigen op de luchthaven van Hamburg omdat de piloten het niet wenselijk vonden de deuren van de toestellen te openen.
Ook in Groot-Brittannië liep het dodenaantal op tot vier. Een man en een vrouw kwamen om het leven door een gasexplosie in hun woning in Londen, veroorzaakt door een omgevallen boom. Twee andere mensen zijn nog steeds vermist. Maar liefst 580.000 huishoudens zaten een tijdlang zonder stroom.




In tegenstelling tot eerdere berichten kwam in Nederland enkel een vrouw om het leven in Amsterdam. Een man werd wel zwaar gewond door een omgevallen boom. Een kinderdagverblijf met 100 kinderen werd ontruimd op het Amsterdamse Java-eiland. Omstreeks 14.45 uur is de waarschuwing voor de Amsterdammers afgezwakt. In Frankrijk zaten 75.000 gezinnen zonder stroom maar er vielen geen slachtoffers.




Naast de materiële schade bracht de storm ook het transport danig in de war. Op de Londense luchthaven Heathrow werden 130 vluchten geannuleerd. Ook het treinverkeer in en rond Londen was maandagvoormiddag helemaal verstoord. Zelfs de Londense beurs ondervond hinder van de storm omdat een groot aantal personeelsleden niet in de 'City' geraakte. Door de storm voeren er gedurende enkele uren ook geen ferry's tussen Calais en Dover. Twee ferry's met 400 passagiers zaten hierdoor geblokkeerd op zee ter hoogte van de haven in Dover.




Denemarken en Zweden maken zich ondertussen op voor de komst van "Christian". Het Zweedse meteorologisch instituut (SMHI) kondigde het hoogste niveau van waakzaamheid af. Energieleveranciers waarschuwen voor stroomonderbrekingen. Verschillende ferrydiensten varen niet meer uit. In Denemarken is de achttien kilometer lange Storebaeltbrug enkele uren gesloten voor al het verkeer.
In het Noord-Oostzeekanaal kwamen maandagmorgen twee vrachtschepen met mestafval in aanvaring. Daarbij sloeg een van de schepen sloeg. Dit schip was onderweg van Duitsland naar Antwerpen met ureum aan boord, een niet-giftig stikstofhoudend middel dat wordt gebruikt als mestafval. Er vielen geen gewonden.

Bron: X., Storm Christian eist al 10 levens in West-Europa, internet, 2013-10-28, (http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid1479861/storm-christian-eist-3-doden-in-west-europa.aspx).








Zie kaart!
Frankrijk: kaki                                                    Nederland: bruin
Groot Brittannië: oranje                                     Duitsland: Lichtgroen

Er is een storm losgebroken in Noord-Europa. ‘Christian.’ Hij heeft al voor 10 tallen doden gezorgd. Zo zijn er 5 doden gevallen in Duitsland. 2 ervan, een vader en kind, door een boom die op hun auto viel.
Ook in Groot-Brittannië zijn er 4 doden gevallen door omvallende bomen. 2 andere mensen zijn nog vermist. 580.000 huizen zaten zonder stroom.
In Nederland is er ook een vrouw om het leven gekomen.
Denemarken en Zweden bereiden zich nog voor op de storm.

Deze weersomstandigheden kunnen wij niet voorkomen. Het enige dat we kunnen doen is uitkijken voor vallende bomen. Onze auto niet onder een boom zetten … aan de stroompanne kunnen wij ook niet veel doen. We moeten ons dan behelpen zoveel we kunnen.


Tuesday, October 29, 2013

‘Aantal aardbevingen door gaswinning bereikt dit jaar record’



‘Aantal aardbevingen door gaswinning bereikt dit jaar record’

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van het Groningse Zeerijp na een aardbeving begin juli

Een inwoner plaatst ijzeren pennen in de oudste woning van het Groningse Zeerijp na een aardbeving begin juli Foto ANP/ Catrinus van der Veen



Het aantal aardbevingen in het Groninger gasveld bereikt dit jaar een nieuw record. De afgelopen negen maanden zijn er 30 procent meer aardbevingen geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat constateert het Staatstoezicht op de Mijnen, schrijft de Volkskrant vandaag.

In heel 2012 waren er 93 bevingen waar te nemen, nu staat de teller halverwege september al op 96, een recordaantal. Een woordvoerder van het Staatstoezicht zegt in de krant dat 150 bevingen over het hele jaar haalbaar is. De toename van het aantal bevingen is niet te wijten aan een betere registratie van bevingen, aangezien de meetapparatuur onveranderd is.

Gaswinning eerste halfjaar 30 procent hoger

De overheidsinspectie voerde een tussentijdse berekening uit naar aanleiding van de beving met een kracht van 2,8 vorige week in het Groningse Zeerijp. Dat was een van de zwaarste van het jaar. Tientallen omwonenden klaagden over schade.

Volgens het Staatstoezicht is het aantal bevingen toegenomen doordat er meer aardgas is gewonnen uit de bodem. De Volkskrant schrijft dat uit cijfers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijkt dat de gaswinning in de eerste helft van dit jaar 30 procent hoger lag dan vorig jaar. Volgens NAM is er vanwege de koude winter dit jaar meer gas geproduceerd. Een woordvoerder zegt dat er inderdaad een correlatie is tussen de gaswinning en aardbevingen.

Maar hoe groot het effect precies is, wordt op dit moment onderzocht door minister Kamp van Economische Zaken. Die bezocht in juli het gebied vanwege de ophef die was ontstaan over de toename van aardbevingen in het gebied. In december moet het onderzoek af zijn.

http://www.nrc.nl/wp-content/uploads/2013/09/Aardbevingen-Groningen-2013.jpg

Infographic via ANP

Aardbevingen potentieel krachtiger dan aangenomen

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de NAM. Uit onderzoek bleek eerder dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Waar eerst werd gedacht dat de aardbevingen in het gebied niet sterker kunnen zijn dan een kracht van 3,9, wees nieuw onderzoek uit dat een kracht van 4 tot 5 mogelijk is.

KNMI is voorzichtig in trekken conclusies

Het KNMI, dat verantwoordelijk is voor het meten van de bevingen, verbindt volgens de Volkskrant nog geen conclusies aan de flinke stijging. Hoofd seismologie Bernard Drost:

“Aan de toename van de bevingsactiviteit kunnen we geen conclusies verbinden. Dit jaar zien we meer kleine bevingen dan vorig jaar, toen er in augustus één zware klapper was. Het zou dus ook kunnen dat het gasveld zich geleidelijker is gaan ontladen.

 


 

In groningen zijn het afgelopen jaar verschillende kleine aardbevingen geweest. Ze verschillen van kracht van 1 tot 3 op schaal van Richter. De bewoners zijn ongerust. Door boringen in het groningse grasveld kunnen er aardbevingen ontstaan. De aardbevingen worden steeds sterker en heviger.

 

Het gevolg voor de omgeving en de inwoners is dat er een kans op grotere aardbevingen bestaat.  De gaswinning stop zetten zorgt ervoor dat de huishoudens te weinig gas krijgen. De inwoners hebben het gas nodig voor te koken, verwarming, etc. Er zouden wel maatregelen genomen kunnen worden voor de huizen en bedrijven te versterken. Ze zijn nog volop aan het onderzoeken. In december moet het onderzoek af zijn.

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/11/aantal-aardbevingen-door-gaswinning-bereikt-dit-jaar-record/

 

's Werelds grootste vulkaan op zeebodem ontdekt

6/09/13 - 08u02 
 
© Een beel in 3D van de zeebodem laat zien hoe uitgestrekt Tamu Massif is.

Geologen hebben de grootste vulkaan ter wereld ontdekt. Op de bodem van de Stille Zuidzee houdt de 'Tamu Massif', even uitgestrekt als Groot-Brittannië en Ierland samen, zich schuil.
 
De monstervulkaan maakt deel uit van de Shatsky Rise, een diep plateau op de zeebodem zo'n 1.600 km ten oosten van Japan, en strekt zich uit over 310.000 vierkante kilometer met hellingen van 3,5 km hoogte.

"Tamu Massif is 's werelds grootste vulkaan", lieten de geologen optekenen in Nature Geoscience. In oppervlakte is deze ontdekking vergelijkbaar met 'Olympus Mons' op Mars, die beschouwd wordt als de grootste vulkaan van ons zonnestelsel. Bovendien kruipt Tamu Massif met zijn onderste 'tentakels' ook nog eens tot zo'n 30 km onder de aardkorst.

Wetenschappers gingen er in't verleden van uit dat Tamu Massif uit een systeem van meerdere vulkanen bestond en zo zijn er wel een dozijn op aarde te vinden. Het besef dat het om een monstervulkaan ging, kwam er pas toen de geologen de zeebodem gedetailleerd in kaart konden brengen met behulp seismologische scanningapparatuur.

"Uiteindelijk weten we nog steeds te weinig over onze Aarde omdat zulke monsters een betere plaats gevonden hebben om zich te verstoppen, op de zeebodem", aldus William Sagar van de universiteit van Texas. Volgens de geologoog is het trouwens onwaarschijnlijk dat Tamu Massif nog actief is.


http://www.hln.be/hln/nl/2654/Extreme-Aarde/article/detail/1699680/2013/09/06/s-Werelds-grootste-vulkaan-op-zeebodem-ontdekt.dhtml

Inhoud
Geologen hebben op de bodem van de Stille Oceaan de grootste vulkaan ooit gevonden. De Tamu Massif is uitgetrekt over 310 000 km² en is 3,5 km hoog. Maar dat is niet het enigste zijn onderste tentakels verspreiden zich nog eens 30 km onder de aardkorst. Gelogen dachten eerst dat het allemaal kleine vulkanen samen waren, maar het is dus 1 grote vulkaan.

Impact op de bevolking
Volgens de geologen is de Tamu Massif niet actief meer, dus er zouden geen uitbarstingen zijn die de bovlking zou kunnen treffen. Onder andere Japan, want daar ligt de vulkaan maar liefst 1600 km ten Oosten vanaf.



 

Friday, October 25, 2013

Eiland reist uit zee na aardbeving

26/09 IN DE RAND
Opschudding in Pakistan. Door de aardbeving daar is namelijk een 'eilandje' uit het water van de Arabische Zee gerezen. Wie er als de kippen bij wil zijn om zich het nieuwe stukje land toe te eigenen, is er echter aan voor de moeite. De mengeling van modder en rotsen is gedoemd om binnen enkele weken of maanden weer te verdwijnen. De eer om het eilandje uit het water te zien verrijzen, was weggelegd voor de inwoners van de havenstad Gwadar. Een van de inwoners spreekt over iets gigantisch van ongeveer twintig meter hoog, een 40-tal meter lang en met een breedte van zo'n 100 meter. Veel fotografen kwamen al langs om het nieuwe stukje land, op enkele honderden meter voor de kust van Gwadar, op de gevoelige plaat vast te leggen. Achter de fascinatie over het 'nieuwe eilandje van Gwadar' zit echter ook een wetenschappelijke verklaring. Die heeft te maken met de beweging van de tektonische platen en met 'moddervulkanen'. Die worden bij een aardbeving naar de oppervlakte geduwd onder druk van enorme concentraties methaangas, aldus Gary Gibson, seismoloog van de universiteit van Melbourne. Het eilandje is geen vaste structuur, maar een mengeling van modder en rotsen die na een tijd weer uit mekaar valt.

Inhoud
Dichtbij de havenstad Gwadar in Pakistan is op 26 september na een aardbeving een eilandje uit het water omhoog gekomen (dit is maar een tijdelijk eiland want het zal na een aantal weken weer verdwijnen). Dit heeft te maken met de beweging van de tektonische platen en met moddervulkanen, deze worden tijdens een aardbeving naar boven geduwd waaruit zich dan een (tijdelijk) eilandje kan vormen.

Impact op de lokale bevolking
De bewoners van Gwadar waren zeer onder de indruk van dit (tijdelijke) eilandje. Maar dit heeft geen negatieve gevolgen voor de bewoners van de havensteden. De gebeurtenis trok al heel wat fotografen die dit zo snel mogelijk wouden vastleggen op beeld en getuigen wouden zijn van dit fascinerend fenomeen. Het eilandje kan nergens voor gebruikt worden omdat het na een paar weken weer zal verdwijnen. 

Thursday, October 24, 2013

Dodental door aardbeving op Filipijnen loopt op tot 144

Dodental door aardbeving op Filipijnen loopt op tot 144
Bewerkt door: redactie − 16/10/13, 07u52  − Bron:

© ap. Een ingestort gebouw in Bohol.


DM UPDATE Na de aardbeving op drie toeristische eilanden op de Filipijnen gisteren zijn minstens 144 dodelijke slachtoffers gevallen. Dat aantal kan echter nog oplopen, zeggen de autoriteiten. Er zijn nog 23 vermisten en hulpverleners proberen vandaag de meest afgelegen streken nog te bereiken.

De meeste slachtoffers (97) zijn inwoners van het eiland Bohol, waar het epicentrum lag van de aardbeving met magnitude 7,1. Op het naburige eiland Cebu vielen negen doden, op Sequijor kwam één iemand om het leven. 276 mensen raakten gewond. Er zouden geen buitenlandse toeristen om het leven zijn gekomen.

De dodentol zal waarschijnlijk nog oplopen. "We concentreren ons vandaag op de meest afgelegen regio's", zegt de woordvoerder van het nationaal agentschap voor natuurrampen. "De kans is groot dat daar nog mensen geblokkeerd zitten."

Gisterenmorgen werden de centraal gelegen Visayaseilanden zwaar getroffen door een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter. Zo'n 300 mensen raakten daarbij gewond.



1)


















2) Er is een aardbeving gebeurd in de Filippijnen. Op  3 toeristische eilanden. Namelijk op Bohol, Cebu en Sequijor. Waarbij 144 slachtoffers zijn gevallen. Maar het dodenaantal kan nog toenemen. Er zijn geen buitenlandse toeristen bij betrokken. De aardbeving had een kracht van 7.1 op de schaal van richter. De aardbeving hoort bij het vak aardrijkskunde onder natuurrampen.

3)De aardbeving heeft heel wat veroorzaakt. Vele mensen zitten nu zonder een huis en het zal lang duren voor dat zij weer in een fatsoenlijk dorp zullen wonen. Er zal een geld te kort zijn voor op te bouwen wat zij eerst hadden. Niet alleen op het eiland Bohol hebben de mensen de aardbeving gevoeld maar ook op de andere eilanden.








http://www.demorgen.be/dm/nl/9757/Aardbevingen/article/detail/1723791/2013/10/16/Al-meer-dan-honderd-doden-door-aardbeving-op-Filipijnen.dhtml

Tuesday, October 22, 2013

Noorderlicht fonkelt in het Midwesten van de VS


In de Amerikaanse staat Minnesota was vorige nacht een prachtige Aurora Borealis te bewonderen. Het Noorderlicht ontstaat wanneer geladen deeltjes afkomstig van uitbarstingen op de zon, de atmosfeer van de aarde binnendringen. De botsing van deze deeltjes met de zuurstof- en stikstofatomen in de atmosfeer, resulteren in kleurrijk poollicht. (ruwe beelden Storm Chasers)


In de VS, in de stad Minnesota is er een noorderlicht ontstaan. Dit kom door geladen deeltjes door een uitbarstingen op de zon, die botsen met zuurstof- en stikstofatomen. Deze dringen de atmosfeer van de aarde binnen. Het komt niet vaak voor dat het 'aurora borealis' zich zo ver uitstrekt.

De inwoners van de zuidelijke Amerikaanse staten Arkansas en Alabama maar ook de Oost- en Westkust van de VS konden meegenieten. Het poollicht levert altijd weer schitterende sprookjesbeelden op.

Aardbeving op de Filipijnen

http://www.geobronnen.com/

Op 15 oktober werden de eilandjes Bohol en Cebu op de Filipijnen getroffen door een aardbeving.
De beving had een kracht van 7,2. Gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt, bruggen stortten in en wegen raakten beschadigd.
In diverse steden brak paniek uit toen de aarde begon te schudden. In een gymzaal in Cebu vonden vijf mensen de dood toen ze onder de voet werden gelopen. De Basilica Minore del Santo Niño in de stad Cebu, de oudste kerk in het land, verloor zijn klokketoren. De beving veroorzaakte geen tsunami.
Inhoud
Er heeft een aardbeving plaats gevonden in de Filipijnen. De aardbeving had een kracht van 7,2 op de schaal van richter. Er vielen vijf doden. Gebouwen zoals kerken, gymzalen en bruggen liepen schade op. Dit artikel gaat over een natuurramp vandaar dat dit over aardrijkskunde gaat.
Impact op de lokale bevolking
De aardbeving heeft zeker invloed op de bevolking. Veel mensen raakten in paniek en er vielen doden. Mensen hebben vaker geen onderdak meer. Men kan een aardbeving voorspellen maar het kan niet vermeden worden. Wij merken hier niet veel van deze impact omdat het niet kortbij ons is gebeurd.

Opwarming stopt bestuiving van landbouwgewassen

 

 










<-- Cuba: hier hebben de wetenschappers het ontdekt. (het roze eilandje wat u ziet)

















Gebeurtenis
Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatwijziging ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen. Door de klimaatwijzigingen nemen het aantal orkanen toe, met slechte gevolgen voor de voedselproductie.
Maar ook de warmere zomers hebben slechte gevolgen voor sommige gewassen zoals look, ui, bonen en sommige fruitsoorten.

Dit past in het vaak aardrijkskunde omdat het over het klimaat gaat. Het ligt dus aan de klimaatswisselingen dat de voedselproductie mislukt. Die klimaatsveranderingen zijn het gevolg van de opwarming van de aarde.

Impact bevolking
Door de steeds meer mislukte voedselproducties door het klimaat hebben de bewoners dus minder teelt. Dit kan gevolgen hebben voor de financiële kosten of de lonen van de bevolking en telers. Hoe erger de producties mislukken, hoe minder voedsel men voor de bevolking heeft en zo geraakt de bevolking stilaan in voedselnood.

Artikel
30/09/13, 13u22  − Bron: IPS
Wetenschappers hebben in Cuba nieuwe gevolgen van de klimaatwijziging ontdekt. Een stijging van de temperaturen stopt de bestuiving van landbouwgewassen zoals de pompoen.

De klimaatwijziging doet in de regio het aantal orkanen toenemen, met gevolgen voor de voedselproductie. Maar een stijging van de temperaturen heeft ook minder zichtbare gevolgen voor de landbouw, stellen Cubaanse wetenschappers nu vast.

Komkommer en pompoen
Bij planten van de komkommerfamilie (Cucurbitaceae) zoals de komkommer en de pompoen wordt de bestuiving onderbroken als het warmer is dan normaal in het bloeiseizoen, zegt agronoom Sergio Rodríguez, directeur van het Cubaanse Nationale Onderzoeksinstituut voor Tropische Wortelgewassen (Ininvit).

Bijen brengen het stuifmeel van de mannelijke pompoenbloem naar het stigma van de vrouwelijke bloem, het meest kleverige gedeelte van de stamper. Als het te warm is, droogt de kleverige substantie van het stigma op, waardoor het stuifmeel zich niet kan hechten en er geen vruchten ontstaan.

"Als de bestuiving niet behoorlijk werkt en de opbrengst terugvalt, begrijpen we vaak de oorzaken niet", zegt Rodríguez. "Dat komt omdat hogere temperaturen of droogte subtielere gevolgen van de klimaatwijziging zijn."

Monday, October 21, 2013

Duizenden vluchten voor vulkaanuitbarsting in Indonesië

Na een vulkaanuitbarsting in Indonesië zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Vanmorgen (plaatselijke tijd) begon de vulkaan Mount Sinabung in de provincie Noord-Sumatra as en gesteente te spuwen, aldus de rampenbestrijdingsdienst.
  • © reuters.
    Een dokter deelt maskers uit aan mensen die in de buurt van Sinabung wonen.
Circa 2.700 mensen die in de omgeving van de vulkaan wonen, moesten de regio verlaten. De autoriteiten kondigden de op een na hoogste waarschuwingsfase af.

In 2010 was de Sinabung voor de eerste keer in 400 jaar uitgebroken. Toen moesten rond de 12.000 mensen have en goed achterlaten.













impact op de bevolking

Duizende mensen moesten vluchten uit hun dorp. Ze moesten alles achterlaten wat ze hebben.
Het stof van de vulkaan kan ook leiden tot ziektes. 

Wat is er gebeurd

Er was een vulkaanuitbarsting in indonesië. Duizende mensen moesten vluchten uit hun dorp.
Het heeft te maken met aardrijkskunde want het heeft te maken met dingen die in de aardkorst afspelen en het heeft ook met het thema te maken waarmee we bezig zijn.
krb_sinabung_web_PVMBG



Sunday, October 20, 2013

Supercycloon eist eerste dodelijke slachtoffers in India

Supercycloon eist eerste dodelijke slachtoffers in India

 
 
 

Cycloon Phailin is aan de oostkust van India aan land gegaan en heeft er al aan verscheidene mensen het leven gekost. Zeven mensen stierven zaterdagavond plaatselijke tijd door instortende huizen of bomen die door de cycloon ontworteld werden, zo meldt de zender CNN-IBN. Achttien vissers zijn als vermist opgegeven.


De cycloon gaat gepaard met zeer hevige regenval en windstoten tot 200 km/uur. Honderdduizenden mensen zijn uit voorzorg in veiligheid gebracht. Phailin is mogelijk de krachtigste tropische storm in veertien jaar in de Indiase kustregio. De bedreigde regio had in 1999 nog zwaar te lijden onder een cycloon, die toen aan meer dan 8.000 mensen het leven kostte.

12 miljoen mensen bedreigd
Er bevinden zich zeker 12 miljoen mensen in het pad van de cycloon, die intussen zo groot is dat hij zich bijna over de hele Golf van Bengalen verspreidt, ongeveer even groot als Frankrijk. De evacuatie is volgens de overheden één van de grootste die het land ooit gezien heeft. Nochtans werd de storm eerst fel onderschat door de weerkundige diensten van India, terwijl Amerikaanse en Britse meteorologen waarschuwden voor een storm van de hoogste categorie.

Hoge golven op de stranden in de staat Andhra Pradesh waren gisteren al de voorbode van de cycloon. Het water zal ver het land in kunnen trekken door het laag gelegen kustgebied. Het effect is een beetje vergelijkbaar met een tsunami, hoewel de golven natuurlijk een andere oorzaak hebben. Wie aan de kust woont, is geëvacueerd naar het noorden van de staat om er in schoolgebouwen de storm uit te zitten. In de staat Odisha werd lustig geprofiteerd van de paniek die bij de inwoners bestaat en de voedselprijzen gingen dan ook de hoogte in, toen iedereen een voorraad kwam inslaan. Niet iedereen was op de hoogte van de evacuatie en veel inwoners willen hun huizen ook niet achterlaten. Er valt dus te vrezen voor zware menselijke tol, net als veertien jaar geleden toen een andere enorme cycloon het leven van meer dan 10.000 Indiërs eiste.

Onderschatting
De storm wordt door Amerikaanse weerkundigen vergeleken met orkaan Katrina die in 2005 een ravage aanrichtte in New Orleans. Naast krachtige rukwinden brengt Phailin ook veel regen met zich mee en dreigen zware overstromingen. CNN meldde vanochtend al windsnelheden tot 314 km/uur. Verwacht wordt dat Phailin in de loop van de avond (in onze tijd de late namiddag) aan land zal gaan. De weerkundige diensten van India weigerden de cycloon op te waarderen tot superstorm. Experts van Tropical Storm Risk in Londen plaatsen Phailin echter wel in categorie 5 bij de zwaarste stormen op onze planeet. Bovendien is intensiteit niet het enige gevaar, de storm zal ook een enorme oppervlakte treffen.

© AP.
In de staat Odisha, waar de cycloon van 1999 het hardst toesloeg, maakt men zich sterk nu veel beter voorbereid te zijn dan veertien jaar geleden. Honderdduizenden bewoners zullen in de schuilkelders van scholen en in stevige gebouwen de storm afwachten. In de havens werden alle schepen die kolen, olie en ijzererts vervoeren, gevraagd te vertrekken. De overheden waarschuwen voor stroomonderbrekingen, instortingsgevaar voor oude gebouwen en zware schade aan gewassen.

De Oostkust van India is getroffen door orkaan Phailin. De orkaan heeft al van een aantal mensen het leven gekost. Zeven mensen stierven plaatselijk door ingestorte huizen of bomen die door de orkaan ontworteld werden. De cycloon ging gepaard met hevige regenbuien en windstoten tot 200km/u. Er ontstonden hoge golven op de stranden in de staat Andhra Pradesh. Dit was een voorbode van de cycloon. De mensen die bij de kust woonden werden geëvacueerd naar het noorden van de staat om  in schoolgebouwen de storm uit te zitten.








Impact op de lokale bevolking
Er waren 12 miljoen mensen bedreigd door de orkaan Phailin. Er waren 12 miljoen mensen die zich in het pad van de cycloon bevinden die zich ondertussen bijna over de hele Golf v an Bengalen verspreidt heeft. Men kon een groot aantal mensen in veiligheid brengen. Maar door de hevige rukwinden zijn er toch een heleboel mensen hun huis kwijt of is hun huis ingestort.

http://www.demorgen.be/dm/nl/5377/De-aarde/article/detail/1721755/2013/10/12/Supercycloon-eist-eerste-dodelijke-slachtoffers-in-India.dhtml
 

Verwering en erosie gaan padvinders niet snel genoeg



In dit artikel gaat het over een paar scouts aardpiramiden vernield. Hierbij hebben ze ook een filmpje gemaakt. Dit pas bij aardrijkskunde omdat het over de aarden gaat wat ze vernietigen.

Dit heeft grote inpact op de bevolking. De mensen denken dat ze alles kapot mogen maken zo en overal. Hoe meer mensen dit gaan doen hoe meer van de aardpiramiden of andere dingen kapot gaan maken.

Verwering en erosie gaan padvinders niet snel genoeg

 


Bron: Frank Kovalchek (Flickr)
In Goblin Valley State Park hebben Amerikaanse scouts een aardpiramide vernield. Nu gaat er wel eens meer iets moois kapot in de natuur, maar deze heren hadden hun bijdrage daaraan op video vastgelegd. Het slot van de video bevat een uitleg waarom ze dit gedaan hebben: het voorkomen van verpletterde kinderen (zie de links op volgende pagina)

Bron: National Park Service
Een aardpiramide (in het Engels: hoodoo of goblin) is het resultaat van mechanische en chemische verwering. Water en ijs hebben de steenlagen uitgesleten in een proces dat vele miljoenen jaren heeft geduurd. En nog steeds voortgaat, want de schatting is dat in gebieden als Goblin Valley en Bryce Canyon er, qua dikte/diepte van de heuvels en aardpiramides, een meter materiaal verdwijnt per 100 jaar.
Deze week ging de verwering op een plaats in de Goblin Valley een stukje sneller.
Uitleg over hoe een aardpiramide ontstaat, beelden van Goblin Valley State Park en de video van de padvinders op de volgende pagina.

http://www.geobronnen.com/padvinders-gaat-verwering-en-erosie-niet-snel-genoeg.html