Sunday, June 23, 2013

Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen - De aarde - De Morgen

Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen - De aarde - De Morgen

Geoloog verklaart waarom je op lava kan lopen

Door: Lynn Formesyn − 23/06/13, 17u31  − Bron: Daily Mail
© thinkstock.
Naar aanleiding van een YouTube-filmpje van een man die op stromende lava uit de Etna loopt, zocht een geoloog aan de universiteit van Ohio een verklaring voor het slagen van deze gevaarlijke stunt.
Hoewel lava eruitziet als een vloeiende stroom, is het veel taaier dan water, waardoor het een kleine hoeveelheid druk kan doorstaan. De onderzoekers ontdekten dat de kokende lava (1000°C) een donkere, semi-flexibele korst krijgt van zodra het blootgesteld wordt aan veel koudere lucht (25°C). Op dit verhard laagje kan je staan, althans toch eventjes.

Lavalopen
"Wanneer de lava een stevige korst heeft en niet te snel stroomt, zal je er door je eigen lichaamsgewicht niet in wegzinken zolang je maar snel genoeg beweegt", verklaart Erik Klemetti. Toch waarschuwt de geoloog om deze stoot liever niet zelf uit te proberen. Oneffen of dunnere delen in de korst kunnen je namelijk wel doen tuimelen in de hete stroom.

Explosie
Klemetti ging eerder ook al na wat er zou gebeuren met een menselijk lichaam wanneer het in lava terechtkomt. "Het water in je lijf zou koken, in stoom veranderen en je binnenin doen exploderen", klinkt het.

De video waar het allemaal mee begon:

No comments:

Post a Comment