Thursday, June 20, 2013

Amerika en Europa kruipen naar elkaar toe

Amerika en Europa kruipen naar elkaar toe
wo 19/06/2013 - 19:18 Luc De RoyVoor de kust van Portugal is zich een nieuwe subductiezone aan het vormen, waar de Amerikaanse aardplaat onder de Europese plaat zal schuiven. Daardoor zal de Atlantische Oceaan zich op termijn sluiten terwijl Europa alsmaar dichter naar Amerika schuift.
Een team onder leiding van geologen van de Australische Monash University heeft de eerste bewijzen gevonden dat een grenslijn in de Atlantische Oceaan die nu geen activiteit vertoont, actief begint te worden. Het gaat om de grens tussen de Amerikaanse aardplaat en de Euraziatische plaat voor de kust van het Iberisch schiereiland.
Belga
Volgens onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Geology vormt zich daar een subductiezone, een zone waar een van de aardplaten die het oppervlak van de aarde bedekken, onder een andere plaat duikt in de aardmantel, de laag in de opbouw van de aarde die net onder de korst ligt.
Volgens doctor João Duarte, de belangrijkste auteur van de studie, heeft het team de oceaanbodem in kaart gebracht en ontdekt dat de bodem begint te barsten. Dat wijst op tektonische activiteit in de buurt van de grens tussen de platen. Nu geeft die grens nog de indruk volledig inactief te zijn.
"Wat we ontdekt hebben is het prille begin van een actieve grens - het is zoiets als een embryonale subductiezone", zei Duarte.

Aardbeving

"Substantiële activiteit op het gebied van aardbevingen, waaronder de aardbeving van 1755 die Lissabon verwoest heeft (kleine foto), duidde er al op dat er convergente tektonische activiteit was in het gebied. Voor het eerst zijn we er nu in geslaagd om niet enkel bewijzen te vinden dat dat inderdaad het geval is, maar ook een consistent mechanisme dat de activiteit aandrijft", zei Duarte.
Belga
De beginnende subductie aan het Iberisch schiereiland kan het begin aankondigen van een nieuwe fase van de zogenoemde Wilson Cyclus, waarin de bewegingen van de aardplaten supercontinenten, zoals Pangea, opbreken en oceanen openen, dan een tijd stabiel blijven en vervolgens nieuwe subductiezones vormen die de oceanen opnieuw sluiten en de verspreide continenten opnieuw samen brengen.
Dit opbreken en opnieuw vormen van supercontinenten is op aarde al minstens drie keer gebeurd in de laatste vier miljard jaar. De Iberische subductiezone die nu gevormd wordt, zal het Iberische schiereiland langzaam aan naar de Verenigde Staten trekken in de loop van zo'n 220 miljoen jaar.
De bevindingen bieden een unieke gelegenheid om een passieve grenslijn te observeren die actief wordt, ook al zal dat proces zo'n 20 miljoen jaar in beslag nemen. Zelfs in dit vroege stadium zal de locatie gegevens opleveren die belangrijk zullen zijn om de geodynamische modellen -modellen in verband met de beweging van de aardplaten, te verfijnen.
"Het begrijpen van die processen zal zeker nieuwe inzichten verschaffen in hoe subductiezones in het verleden ontstaan zijn, en hoe oceanen zich beginnen te sluiten", zei Duarte.

Een subductiezone

Belga
In een subductiezone schuift de zwaardere oceanische plaat, links, onder de lichtere continentale plaat. Daarbij worden bergen gevormd doordat de continentale plaat "opgevouwen" wordt, en er wordt ook nieuwe rotsbodem gevormd door vulkanische activiteit. De oceanische plaat smelt in de aardmantel.

No comments:

Post a Comment