Monday, October 3, 2011

Bedreigde eilandstaat Tuvalu zit zonder drinkwater - Durban 2011 - De Morgen

Bedreigde eilandstaat Tuvalu zit zonder drinkwater - Durban 2011 - De Morgen

Bedreigde eilandstaat Tuvalu zit zonder drinkwater

03/10/11, 11u18

DM UPDATE Tuvalu heeft het trieste lot een voorbeeld te zijn voor de wereld op vlak van wat de klimaatverandering kan aanrichten. De eilandjes van de staat liggen erg laag en dreigen weldra overspoeld te worden. Op dit ogenblik zitten de 11.000 inwoners zonder drinkwater.

Nieuw-Zeeland schiet Tuvalu te hulp door watervoorraden over te vliegen naar de archipel in de Stille Oceaan. Het heeft een vliegtuig van de luchtmacht met twee ontziltingsinstallaties naar de archipel in de Stille Oceaan gestuurd.

Tuvalu moest de noodtoestand afkondigen, want sommige delen van het land hadden maar voor maximaal twee dagen water over. Het Rode Kruis is samen met Nieuw-Zeeland begonnen het water zo snel mogelijk naar de bevolking van Tuvalu te brengen.

Op de eilandjes van Tuvalu wonen ongeveer 11.000 mensen. Door een gebrek aan neerslag in de voorbije zes maanden is de watercrisis ontstaan. Australiƫ en Nieuw-Zeeland vrezen bovendien dat nog meer eilandjes in de buurt in nood dreigen te komen.

Nieuw-Zeelands minister van Buitenlandse Zaken Murray McCully zegt dat met regionale partners en andere hulpverleners in de regio samengewerkt wordt om de beste oplossing op lange termijn te voorzien. Hij voegde eraan toe dat Tuvalu de noodsituatie had uitgeroepen omwille van het tekort aan zoet water in de hoofdstad Funafuit en op een aantal andere eilanden. Tuvalu ligt op ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Australiƫ. (gb/lpb/dpa)

No comments:

Post a Comment