Tuesday, September 27, 2011

Grondstoffen voor dit jaar opnieuw uitgeput - Milieu - De Morgen

Grondstoffen voor dit jaar opnieuw uitgeput - Milieu - De Morgen

Grondstoffen voor dit jaar opnieuw uitgeput

27/09/11, 13u30

Vanaf vandaag moet de mensheid het rooien met natuurlijke grondstoffen die er eigenlijk niet zijn, want in de eerste negen maanden van het jaar hebben de aardbewoners al de grondstoffen opgebruikt die de aarde hen op een jaar kan bieden. Dat meldt de ngo Global Footprint Network.

"Dat is alsof je jouw jaarsalaris volledig hebt opgebruikt drie maanden voor het jaar ten einde is en je jaar na jaar moet putten uit jouw spaargeld", zo zegt de voorzitter van Global Footprint Network, Mathis Wackernagel.

De ngo berekent jaarlijks de ecologische voetafdruk van de mensheid. Daaruit blijkt dat de datum waarop we de grondstoffen hebben uitgeput telkens vroeger op het jaar komt: in 2000 was dat nog begin november, nu dus eind september. (belga/sg)

Sunday, September 25, 2011

De Standaard - Sneller dan het licht?

De Standaard - Sneller dan het licht?

Sneller dan het licht?

de kwestie Een brandende discussie van a tot z uitgelegd

  • zaterdag 24 september 2011, 03u00
  • Auteur:Steven Stroeykens

Natuurkundigen denken dat ze elementaire deeltjes sneller dan het licht hebben zien bewegen. Kan dat? En als het waar is, waarom is het dan zo belangrijk?

Het is ofwel de ontdekking van de eeuw, ofwel een gênante vergissing. Een groot internationaal team natuurkundigen denkt geobserveerd te hebben hoe neutrino's, een vreemde soort elementaire deeltjes, sneller dan het licht bewogen. Nochtans staat in de handboeken dat niets sneller dan het licht kan gaan - een kosmische snelheidslimiet die is opgelegd door Albert Einsteins 'speciale relativiteitstheorie'. Als neutrino's écht sneller bewegen dan Einsteins snelheidslimiet, dan luidt die ontdekking wellicht een revolutie in de fysica in. Maar het kan ook om een vergissing gaan: een fout in de meetapparatuur, of een fout in de analyse van de meetresultaten.

Wat hebben de onderzoekers precies waargenomen?

De onderzoekers hebben neutrino's geproduceerd in het Europese lab voor deeltjesfysica Cern in Genève en die zo'n 730 kilometer verderop opgevangen, in het ondergrondse lab van Gran Sasso in Italië. De afstand tussen de twee laboratoria is bekend tot op een nauwkeurigheid van zo'n twintig centimeter. Daardoor kan berekend worden hoe snel het licht die afstand zou afleggen (in ongeveer 0,0024 seconden). De neutrino's bleken het nog iets sneller te doen: 60 nanoseconden (miljardsten van een seconde) sneller. Of een afwijking van 0,0025 procent.

Waarom is die kosmische snelheidslimiet zo belangrijk?

Licht (en een hele reeks verwante soorten straling zoals radiogolven) beweegt in een vacuüm met een snelheid van 299.792,458 kilometer per seconde (een slordige miljard kilometer per uur), vaak aangeduid met het symbool c. Volgens Albert Einsteins 'speciale relativiteitstheorie' kunnen alleen dingen zonder massa (zoals licht) met die snelheid bewegen. Deeltjes met massa (zoals neutrino's naar alle waarschijnlijkheid) kunnen c niet eens halen, laat staan overschrijden. Einsteins theorieën bevatten enkele achterpoortjes die bewegingen sneller dan het licht soms lijken toe te laten, maar geen daarvan lijkt van toepassing te zijn op de neutrino's die zich van Genève naar Gran Sasso haastten.

Dat materiedeeltjes niet sneller dan het licht kunnen bewegen is geen arbitraire snelheidslimiet die even gemakkelijk aangepast zou kunnen worden als de snelheidslimieten in het verkeersreglement. De limiet is nauw verweven in de structuur van de relativiteitstheorie, die vervolgens nauw verweven zit in een heel web van samenhangende en grondig experimenteel geverifieerde natuurkundige resultaten. Overigens zijn in 1987 neutrino's waargenomen, afkomstig van een ontploffende ster, dieniet sneller dan het licht bewogen. De deeltjes voeren hun sneller-dan-licht-kunstje dus niet altijd uit. Maar als neutrino's echt in sommige gevallen sneller dan het licht kunnen bewegen, hoe weinig ook, dan moet waarschijnlijk een groot deel van de moderne natuurkunde herschreven worden.

Is het onderzoek ernstig te nemen?

De fysici die de mogelijke ontdekking hebben aangekondigd, zijn geen charlatans. Het gaat om het internationale samenwerkingsverband Opera (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus)waaraan 35 onderzoeksgroepen deelnemen, van vele universiteiten en onderzoeksinstellingen, voornamelijk uit Europa. Er is één Belgisch team bij betrokken, van de ULB. De wetenschappers hebben hun resultaat opgeschreven in een gespecialiseerd artikel dat is vrijgegeven op de site arxiv.org, waar fysici steeds hun recentste resultaten bekendmaken. Het artikel, dat ondertekend is door meer dan honderd wetenschappers, is nog niet verschenen in eenpeer reviewed vakblad.

Is het waar?

De onderzoekers van Opera zijn zelf voorzichtig in hun conclusies. Ze hebben naar eigen zeggen hun uiterste best gedaan om alle mogelijke fouten in hun werk op te sporen. Maar omdat het om zo'n potentieel revolutionair resultaat gaat, durven ze nog niet met stelligheid van een 'ontdekking' te spreken. Ze willen hun onderzoek eerst voortzetten om nog meer mogelijke fouten te zoeken. Maar door hun publicatie willen ze collega-natuurkundigen nu al de kans geven hun werk kritisch te evalueren. Algemeen aanvaard zal het resultaat pas worden als het bevestigd wordt door andere onderzoekers, die in een ander lab op een andere manier de snelheid van neutrino's meten. Die nieuwe experimenten gaan meteen van start, onder meer in het Amerikaanse Fermilab bij Chicago.

Monday, September 19, 2011

De Standaard - Al zeker 48 doden in India, Nepal en Tibet na aardbeving

De Standaard - Al zeker 48 doden in India, Nepal en Tibet na aardbeving


Al zeker 48 doden in India, Nepal en Tibet na aardbeving
maandag 19 september 2011, 08u31 Bron: belga Auteur: rvs

Al 63 doden na aardbeving India
De aardbeving in het Indiase Sikkim van zondag kostte al aan minstens 48 mensen het leven. Dat meldt het nieuwsagentschap Xinhua maandag. Het leger en de hulpdiensten zoeken verder naar overlevenden.
In Sikkim kwamen volgens de lokale politie minstens 25 mensen om. Er werden ook al 50 gewonden geteld. Negen anderen stierven in aangrenzende Indiase deelstaten. In Nepal meldde de regering eerder weet te hebben van zeker zeven dodelijke slachtoffers, 70 Nepalezen werden gewond naar ziekenhuizen gevoerd. Ook in het zuiden van Tibet vielen nog zeven doden.

Volgens het Amerikaanse instituut USGS deed de beving zich zondagavond voor rond 18.10 uur plaatselijke tijd in de kleine deelstaat Sikkim, die wordt begrensd door Nepal, Tibet en Bhutan. Het epicentrum lag ongeveer 60 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Sikkim, Gangtok.

De aardbeving, die zondagavond plaatsvond, had een kracht van 6,9 op de schaal van Richter en werd in het hele noorden en oosten van India gevoeld, ook in de hoofdstad New Delhi. Er volgden volgens een woordvoerder van de seismologische dienst minstens twee naschokken van 6,1 en 5,3. De beving richtte modderstromen aan, verwoestte gebouwen en deed drommen bange mensen hun huizen ontvluchten.

Wednesday, September 14, 2011

De hel ligt in India | MO*


De hel ligt in India

31 augustus 2011 ( MO* ) — Jharia is een stad in de oostelijke Indiase deelstaat Jharkhand. Zeshonderdduizend mensen leven er midden de brandende steenkoolvoorraden. De rijkdom van de regio vergiftigt zijn bewoners.

Steenkool heeft een slechte naam. Naast de beruchte stoflong bij mijnwerkers is de energiebron verantwoordelijk voor CO2-uitstoot en heeft dus een negatieve impact op het klimaat. Toch zijn steenkooladers ook bronnen van rijkdom voor landen en kleine groepen exploitanten. In India werden de steenkoolmijnen na 1971 genationaliseerd. Het staatsbedrijf Bharat Coking Coal Limited (BCCL) controleert daarmee een van de grootste steenkoolvoorraden van Azië.

De open groeves die BCCL verkiest –omdat ze goedkoper zijn om te ontginnen– opereren volgens lokale kranten voor 97 procent zonder vergunning. In Jharia wordt de steenkool opgegraven tussen de huizen, in de dorpen en tussen de rails van het spoorwegstation, dat intussen verlaten is.

De uitgeputte groeven worden zonder meer achtergelaten. Open groeven worden niet dichtgegooid, waardoor landbouw voor altijd onmogelijk blijft. Schachten worden niet gedempt, met zelfontbranding tot gevolg. Volgens BCCL woeden er in Jharia alleen al 67 dergelijke mijnbranden, sommige al decennia lang.

Veertig procent van de zeshonderdduizend inwoners van Jharia leeft boven op de brandende ondergrond, midden de rook en de verontreiniging van water en lucht die erdoor veroorzaakt wordt. De grond zakt letterlijk weg onder de voeten en de huizen van de mensen. Long- en huidziekten, kankers en maagstoornissen zijn aan de orde van de dag.

BCCL vertegenwoordigers beweren dat ze niets kunnen doen om de vuren te doven. Experts spreken dat tegen. Volgens hen zijn er eenvoudige manieren om met water, klei en zand de ondergrondse brandhaarden te doven of te controleren. Maar de politieke wil ontbreekt om iets aan het probleem te doen. Bewoners vrezen dat BCCL hen letterlijk wil uitroken. Als de regio helemaal onbewoonbaar wordt, is het voor het staatsbedrijf makkelijker om de enorme voorraden steenkool –die onder Jharia geschat wordt op een miljard ton– zonder veel kosten te exploiteren.

Het Jharia Action Plan, een van de grootste hervestigingsplannen ter wereld, is klaar om uitgevoerd te worden. De inwoners van Jharia zouden moeten verhuizen naar Belgaria, een nieuw te bouwen stad op drie kwartier riksjarijden van Jharia. Daar zijn geen scholen, ziekenhuizen, winkels of banen. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om onder de grijze sluier van giftige rook in Jharkhand te blijven wonen.


De hel ligt in India | MO*

Monday, September 12, 2011

Japan staat stil bij aardbeving van 6 maanden geleden

Japan staat stil bij aardbeving van 6 maanden geleden

In de Japanse vissersstad Kesennuma kan je niet naast de gevolgen van de aardbeving en de tsunami kijken. De ramp eiste hier een zware tol. Meer dan 1.000 inwoners overleefden de tsunami niet, bijna 400 anderen zijn nog steeds vermist.

Bekijk het fragment uit het journaal van Eén.




Sunday, September 11, 2011

Documentaires bekijken op internet

Via de site Topdocumentaryfilms.com kan je online heel wat interessante documentaires online bekijken.
Bijvoorbeeld documentaires over het milieu op aarde.

Introductie van "Opbouw en afbraak van fysische landschappen" door Scrat (Ice Age)

Geo_Nieuws: Aardbeving 40km ten zuidoosten van Nijmegen: uitle...


Geo_Nieuws: Aardbeving 40km ten zuidoosten van Nijmegen: uitle...: De aardbeving die tot ver in ons land voelbaar was ontstond net over de grens in Duitsland. Hoe het precies zit legt Bernd Andeweg van de...


De Standaard - 'België staat zware aardbeving te wachten'


De Standaard - 'België staat zware aardbeving te wachten'

'België staat zware aardbeving te wachten'

Geologen: vraag is niet óf, maar wannéér we getroffen worden


De aardbeving donderdagavond bij Nijmegen, voelbaar tot in Brussel en Namen, mag dan geen schade hebben veroorzaakt, er staat ons erger te wachten. Daarvoor waarschuwt een Nederlandse geoloog. Zijn collega's in België beamen dat.

De aardbeving met epicentrum in het Duitse grensplaatsje Xanten, veertig kilometer van Nijmegen, had een kracht van 4,6 op de schaal van Richter. Niemand raakte gewond en schade aan huizen was er evenmin.

Geoloog Ronald van Baalen (Vrije Universiteit Amsterdam) vraagt zich niet af óf, maar wannéér Nederland zal worden getroffen door een zwaardere aardbeving. Zo een waarbij alleen sterke gebouwen blijven staan en er gewonden vallen, misschien zelfs doden. Van Baalen houdt een beving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter voor mogelijk. Dat is even sterk als de vernietigende schokken op Haïti begin 2010.

'In de bodem bij het Belgische Bree zijn aanwijzingen gevonden dat er zowat tweeduizend jaar geleden een aardbeving met zo'n kracht is geweest. Geologisch gezien is dat nog héél kort geleden', vertelt Van Baalen in de Nederlandse krantAlgemeen Dagblad.

'Onze collega heeft gelijk', bevestigt Michel Van Camp van de afdeling Seismologie bij de Koninklijke Belgische Sterrenwacht. 'Alleszins om de 300 à 500 jaar kan een zware aardbeving van 6 tot 6,5 op de Schaal van Richter onze streken treffen. De grootste was die van 1692 in de streek van Verviers, die naar schatting een kracht had van 6,3.'

Geoloog Koen Van Noten (KU Leuven) noemt de grensstreek van België, Duitsland en Nederland een van de actiefste seismische zones van Noordwest-Europa. 'Het oosten van België is gevoeliger dan andere streken in ons land omdat de ondergrond in Limburg en Luik bestaat uit harde gesteenten. Trillingen bereiken sneller de oppervlakte en veroorzaken meer schade. In het centrum en het westen dempen klei en zand de trillingen veel beter.'

Het tijdstip van de zware aardbeving - mogelijk pas over honderd jaar of later - is moeilijk te voorspellen. 'Het is realistischer dat we getroffen worden door een gemiddelde aardbeving van 4 à 5 op de schaal van Richter. Om de tien jaar komt er zo een voor, bewijzen de statistieken van de voorbije honderd jaar. Denk aan het Duitse Eschweiler-Alsweiler in 2002 (4,9), Roermond in 1992 (5,8) en Luik in 1983 (5,0). In alle gevallen werd aanzienlijk wat schade aangericht aan gebouwen. Kleinere aardbevingen met een kracht van 2 à 3 komen regelmatiger voor, maar die zijn bijna niet voelbaar', zegt Van Noten.

Bij de bouw van huizen, wegen en bedrijven wordt te weinig rekening gehouden met een aardbeving, aldus nog de Nederlander Ronald van Baalen. En dat vindt hij onverstandig. 'De breuken in onze aardkorst lopen in een gebied waar grote chemische bedrijven zijn gevestigd. In België en Duitsland staan in deze regio kerncentrales die een aardbeving van 6,5 kunnen doorstaan. Dat kan dus grote gevolgen hebben.'