Wednesday, December 7, 2011

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme - Magazine - De Morgen

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme - Magazine - De Morgen

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme

06/12/11, 15u50

Zuid-Afrika, gastheer van de VN-klimaattop, heeft het ecologisch toerisme ontdekt. Vorige maand lanceerde de toeristische sector er een groen label. Maar het aanbod blijft voorlopig beperkt.

De organisatie Fair Trade in Toerisme Zuid-Afrika (FTTSA) heeft een certificaat ontwikkeld voor toeristische accommodatie en activiteiten op basis van ecologische criteria. Ook fair trade en sociaaleconomische praktijken worden mee in rekening gebracht. Toeristen kunnen zelfs een volledige packagedeal boeken waarbij de CO2-voetafdruk tot het minimum is herleid. "We hopen dat het model internationaal navolging krijgt", zegt Lisa Scriven van FTTSA, die het concept mee hielp ontwikkelen.

Meer uitgeven
Het label promoot duurzaam reizen. Sleutelbegrippen zijn ecologisch beheer, laag verbruik van energie en water, geen vermijdbaar afval, recyclage, zo weinig mogelijk chemicaliën en een klemtoon op biodiversiteit. Wie als milieuvriendelijk te boek wil staan, krijgt een FTTSA-team op bezoek. Na die beoordeling volgt nog een onafhankelijk onderzoek door een panel van experts uit de toeristische sector. Elke twee jaar wordt het label herzien om zeker te zijn dat nog aan alle voorwaarden wordt voldaan.

"Het gaat om toerisme dat het milieu respecteert en een positieve invloed heeft op de economische en sociale ontwikkeling van lokale gemeenschappen", legt Scriven uit. "Mensen vinden duurzaam reizen geen optie meer. Het is een verwachting geworden."

Een van de touroperators met het FTTSA-label is Ocean Blue Adventures in Plettenbergbaai. "Niemand beschermde onze baai, de koraalriffen, de walvissen en dolfijnen die hier paren. We beslisten zelf iets te doen om het duurzaam te houden", verklaart Natasha Lilford van Ocean Blue. "Mensen willen ergens meer geld uitgeven als het naar een goede zaak gaat en ze het verschil kunnen zien."

Groeiende markt
Met het label wil Zuid-Afrika ook meer greep krijgen op de toeristische wereldmarkt. In 2008 bedroegen de inkomsten uit toerisme hier amper 1,3 procent van het wereldtotaal, volgens cijfers van het Zuid-Afrikaanse departement voor Milieu en Toerisme.

"Ecologisch toerisme is een groeiende markt waarin mensen bereid zijn om iets meer te betalen om duurzamer te reizen", zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme, Martinus van Schalkwyk.

Bijna zeventig hotels, gastenkamers, activiteiten en touroperators hebben nu het FFTSA-label. Het is nog maar een begin, want er zijn veertigduizend verblijfplaatsen in Zuid-Afrika. We hebben nog een lange weg af te leggen, geeft Scriven toe. "Maar we zitten op het goede spoor." (ips/kve)

Monday, December 5, 2011

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan

05/12/11, 14u01

India is de grootste tegenstander van een nieuw klimaatplan geworden. Dat is de conclusie na de eerste week van de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Nadat China toch positieve signalen probeerde te sturen, ligt nu het tweede meest bevolkte land ter wereld dwars.

Een opvolger van het Kyoto Protocol zou inhouden dat ieder land ter wereld zijn CO2-uitstoot moet verlagen. India wil echter geen maatregelen treffen die de economie van het land kunnen ondermijnen. De economie zou er het afgelopen jaar met 10,4 procent gegroeid zijn. De CO2-uitstoot is echter ook met 9 procent gestegen, de grootste toename van alle grote landen.

India is dan ook de grootste vervuiler na China en de VS geworden. Het land hoopt dat de economie de ongeveer 1,2 miljard inwoners uit de armoede zal helpen. India hoopt daarom het Kyoto Protocol te vernieuwen, net als enkele andere groeiende landen. In dat klimaatplan uit 1997 beloofden een aantal landen hun CO2-uitstoot te verminderen, terwijl landen als China en India geen beloften moesten doen.

Wat met Kyoto?
Kyoto dreigt echter het struikelblok van de klimaattop te zullen worden. Japan, Rusland en Canada zweren immers geen vernieuwing van Kyoto te ondertekenen. De Europese Unie stelt voor het plan te vernieuwen, maar niet zonder een akkoord te bereiken over een programma waarmee in 2015 een nieuw bindend klimaatplan klaar moet zijn.

Zelfs de Verenigde Staten, die Kyoto niet ondertekenden, zijn bereid mee te werken aan een nieuw bindend klimaatplan, maar dan mogen groeiende naties als China en India de dans niet ontspringen. (gb)

Saturday, December 3, 2011

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot - Durban 2011 - De Morgen

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot - Durban 2011 - De Morgen

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot

02/12/11, 21u33
Smog boven de Chinese stad Linfen. © reuters

China is bereid een bindende overeenkomst te tekenen over minder uitstoot van broeikasgassen, onder bepaalde omstandigheden. De Chinese hoofdonderhandelaar Su Wei heeft dat vandaag gezegd bij de VN-klimaattop in Zuid-Afrika.

China is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Tot dusver pleitte het vooral voor vrijwillige afspraken.

De aankondiging kan een impuls geven aan de onderhandelingen bij de klimaattop, die tot en met 9 december duurt. Zonder akkoord vervalt in 2012 het zogeheten Kyotoprotocol. Dat verplicht deelnemende landen om de uitstoot van broeikasgas CO2 te beperken. China, India en de VS zijn de grootste CO2-uitstoters ter wereld en weigerden tot dusver zich te binden aan afdwingbare doelen.

Bij de klimaattop proberen bijna tweehonderd landen maatregelen af te spreken om de opwarming van de aarde te beperken. (vk/mvdb)

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban - Durban 2011 - De Morgen

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban - Durban 2011 - De Morgen

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban

02/12/11, 16u08
© epa

De klimaattop in Durban is nog maar enkele dagen bezig of er heerst al diepe verdeeldheid over cruciale thema's. Er wordt ernstig getwijfeld aan het klimaatfonds, en ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol.

De Europese Unie blijft pal achter het idee van een klimaatfonds (Green Climate Fund of GCF) staan en roept landen op om geen stokken in de wielen te steken. Maar een aantal Zuid-Amerikaanse landen, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Egypte en Nigeria hebben aangegeven dat ze niet erg enthousiast zijn over het idee.

Politiek compromis
"Het zou mogelijk moeten zijn om het eens te worden over het huidige ontwerp", zegt EU-onderhandelaar Tomasz Chruszczow. "Het is een goed compromis. In deze vorm zou het aanzienlijke middelen kunnen aantrekken. Op dit moment nog technische discussies op gang brengen, is contraproductief."

Niet-gouvernementele organisaties en klimaatactivisten zijn het erover eens dat het heropenen van de onderhandelingen de kans erg verkleint om het GCF nog op deze top te kunnen opstarten. "Dat zou betekenen dat er geen instrument is waarlangs geld kan stromen", zegt Tasneem Essop, deskundige van het Wereldnatuurfonds. "We begrijpen dat sommige partijen nog reserves hebben, maar de huidige tekst is een uitgepuurd politiek compromis dat maanden in beslag heeft genomen."

Op de klimaattop in Durban zouden meer dan 190 landen zich aansluiten bij het fonds, dat ontwikkelingslanden moet helpen met 100 miljard dollar per jaar om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Tijd dringt

Er komen nu "transparante en informele gesprekken" met verschillende landen, maar daarvoor is geen duidelijke tijdslijn. Sommige deskundigen pleiten voor een addendum aan het huidige compromis dat enkel de meest betwiste thema's aansnijdt, terwijl kleinere zaken later door de beheerraad van het GCF zelf opgelost kunnen worden.

Als het klimaatfonds er komt, is het bovendien nog maar de vraag wie het geld zal ophoesten. In deze tijden van crisis hebben de rijke landen weinig marge, en zelfs als ze hun beloftes volledig nakomen, is er te weinig. Uit recente schattingen van de EU en de Wereldbank blijkt dat ontwikkelingslanden dubbel zoveel middelen nodig hebben om zich aan te passen.

Toch dringt de tijd, want deskundigen zijn het erover eens dat het zeven keer zoveel kost om de negatieve impact van de klimaatverandering met terugwerkende kracht ongedaan te maken. "We lijken over enorme sommen te praten, maar de kost van niets doen is veel hoger dan die van de actie", zegt Kelly Dent van Oxfam International. "Er is geld nodig om het fonds te spijzen, en dat fonds moet snel in werking treden."

Toekomst voor Kyoto
Niet alleen het klimaatfonds staat onder druk, ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol lijkt steeds minder waarschijnlijk. Eind 2012 loopt het protocol af, en buiten de EU staat geen enkel geïndustrialiseerd land achter een verlenging ervan. De VS, Rusland en Japan hebben al duidelijk te kennen gegeven dat ze daar niet over nadenken. En deze week nog zorgde Canada voor veel ophef door aan te kondigen dat het uit het huidige protocol wil stappen, waarschijnlijk om boetes te vermijden nu het de uitstootdoelstellingen niet haalt.

"We mogen niet toelaten dat het afleidingsmanoeuvre van Canada de focus wegneemt van de tastbare vooruitgang die de EU en andere landen kunnen boeken", zegt Dent.

Maar zelfs de Europese Unie begint lichtjes terug te krabbelen. De Unie wil nu dat de grootste uitstoters tegen 2015 een bindend verdrag sluiten dat ten laatste in 2020 van kracht wordt. In ruil daarvoor wil de Unie haar uitstootdoelstellingen onder het Kyotoprotocol verlengen. De EU wil zo de patstelling in de gesprekken doorbreken en een compromis vinden met China en andere opkomende economieën.

2020 te laat
Maar klimaatdeskundigen zijn het erover eens dat 2020 veel te laat is voor strenge uitstootbeperkingen. "We hebben nood aan ambitieuze doelstellingen vanaf 2012. 2020 is veel te laat", zegt Dent. Ontwikkelingslanden, met name in Afrika, waar klimaatverandering het hardst zal toeslaan, vestigen hun hoop op pogingen van de EU om andere geïndustrialiseerde landen te overtuigen om Kyoto in 2013 verder te zetten.

"Voor ons staat er veel op het spel", zegt Raymond Lumbuenamo van het Wereldnatuurfonds in Afrika. "We hebben nu al te maken met de reële impact. We zijn het slachtoffer van een klimaatverandering die wij niet hebben veroorzaakt. Afrika wil niet het kerkhof van dit verdrag zijn." (ips/gb)

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland - Extreme Aarde - De Morgen

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland - Extreme Aarde - De Morgen

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland

03/12/11, 11u01
In februari werd Nieuw-Zeeland nog getroffen door een zware aardbeving. © photo news

Een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter in het noorden van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland heeft zaterdag ramen doen sneuvelen in de hoofdstad Wellington.

Er is geen grote schade gemeld, maar volgens een radiozender sneuvelden ramen van een kantoorgebouw in Wellington. Inwoners zagen ook spullen van kasten vallen.

Volgens seismologen lag het epicentrum van de aardbeving 40 kilometer ten westen van Wellington op 60 kilometer diepte. Het zou gaan om de zwaarste aardbeving in de regio sinds 45 jaar. (afp/mvl)

Wednesday, November 16, 2011

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven - Extreme Aarde - De Morgen

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven - Extreme Aarde - De Morgen

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven

14/11/11, 17u40
De Belgische prins Emmanuel de Merode. © photo news

Het lijkt wel een scène uit 'The Lord Of The Rings'. In het Congolese nationale park Virunga is een vulkaan aan het uitbarsten. De uitbarsting zou nog maanden kunnen duren en dus is Congo gestart met een speciale trip die toeristen een onvergetelijke herinnering bezorgt.

  • © photo news
Enkele proefkonijnen mochten het al meemaken. Personeel van het nationale park trok op een nachtelijke tocht naar de site van de vulkaan. Het tentenkamp ligt in een veilige zone, maar het uitzicht op de vulkaan is indrukwekkend. De nieuwe trip zal mogelijk nog een tijdje op het programma staan, want de uitbarsting kan nog wel even duren. Voorlopig lijkt de activiteit van de vulkaan niet te verminderen.

In 1989 duurde een gelijkaardige uitbarsting liefst negen maanden. Vorig jaar spuwde de vulkaan ook even vuur, maar toen hield hij er al na enkele dagen mee op. Op dit ogenblik is spektakel in elk geval verzekerd. Lava wordt 200 tot 300 meter hoog in de lucht geblazen.

Onze landgenoot Emmanuel de Merode, hoofd van het nationale park Virunga, bracht de eerste nacht in het tentenkamp door. "Het was een buitengewone ervaring", zegt hij. "We hebben een veilige zone gecreëerd voor toeristen, zodat Virunga opnieuw het meest spectaculaire nationale park van Afrika kan worden." Het is bovendien de eerste keer dat Virunga toegang kan bieden tot een vulkaanuitbarsting. (gb)
  • © photo news
  • © photo news
  • © photo news
  • © photo news

Thursday, November 10, 2011

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting

10/11/11, 15u46
© ap

De onderwatervulkaan, die al een maand lang lava spuwt nabij de kust van El Hierro, neemt steeds meer in grootte toe. Nog zeventig meter erbij en een nieuw Canarisch eiland lijkt geboren.

  • © epa
  • © epa
  • © epa
  • © afp
Momenteel is de vulkaan al 180 meter hoog te rekenen vanaf de zeebodem. Nog even en hij komt piepen boven het wateroppervlak. De inwoners van de Canarische eilanden zijn alvast op zoek naar een naam voor het nieuwe broertje. Spaanse media maken onder meer melding van volgende suggesties: 'Atlantis' en 'De ontdekking'.

Op El Hierro zijn sinds juli meer dan 10.000 zwakkere aardbevingen geregistreerd. Op 10 oktober vloeide voor de zuidkust van het eiland magma uit de zeebodem weg. Daardoor ontstond op de zeebodem op 300 meter diepte een nieuwe onderwatervulkaan, die nu volop vloeibaar gesteente spuwt.

Explosie
Inwoners en toeristen zijn al een aantal keer geëvacueerd. Gisteren zagen eilandbewoners de grootste explosie tot nu toe. Twee zuidelijke stranden op het eiland zijn uit voorzorg gesloten want de gassen van de vulkaan zijn giftig. De verwachting is dat de vulkaan nog weken, zoniet maanden actief zal blijven.

El Hierro is met ongeveer 270 vierkante kilometer en 10.000 inwoners het kleinste en dunstbevolkte van de Canarische Eilanden. (kve)
  • © epa
  • © epa

Sunday, November 6, 2011

De Morgen In Beeld - Foto - De Morgen

De Morgen In Beeld - Foto - De Morgen

Op 10 oktober barstte voor de kust van het Canarische eiland El Hierro een onderwatervulkaan uit. Deze foto, die dateert van 3 november, toont aan dat de vulkaan bijna een maand later nog altijd actief is.
Op 10 oktober barstte voor de kust van het ...

14 doden door aardverschuiving in Colombia

14 doden door aardverschuiving in Colombia

Belga
zo 06/11/2011 - 08:40
In het westen van Colombia zijn minstens 14 mensen omgekomen bij een aardverschuiving als gevolg van aanhoudende regen. Er zouden nog tientallen mensen vermist zijn.
bekijk
Modderstroom begraaft huizen in Colombia
De aardverschuiving vond plaats in de stad Manizales, zo'n 165 kilometer ten westen van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Twee nachten geleden heeft het zwaar geregend in de streek. Een deel van een berg zakte daardoor in op een aantal huizen.

Volgens het Rode Kruis werden meer dan 14 huizen bedolven onder de modder. Zeker 14 mensen zouden de aardverschuiving niet overleefd hebben. 13 mensen raakten gewond. Volgens het Rode Kruis zouden nog ongeveer 60 mensen vermist zijn.

Reddingswerkers werken de hele nacht door (plaatselijke tijd) op zoek naar overlevenden. Om nog meer slachtoffers te voorkomen, werden ongeveer 35 ander huizen in de buurt ontruimd.

Sunday, October 23, 2011

De Standaard - Turkije vreest 1.000 doden na aardbeving

De Standaard - Turkije vreest 1.000 doden na aardbeving

Turkije vreest 1.000 doden na aardbeving

Volgende
  • zondag 23 oktober 2011, 15u32
  • Auteur:wle
Het oosten van Turkije is zondag opgeschrikt door een zware aardbeving. Meerdere gebouwen zijn ingestort. Het Turks geologisch instituut vreest dat er meer dan 1.000 doden zijn gevallen.

De aardbeving trof de oostelijke provincie Van, aan de grens met Iran.Meerdere gebouwen zijn ingestort en verschillende mensen zouden bedolven liggen onder het puin. Er doen zich ook naschokken voor. Volgens sommige media zijn er doden en gewonden gevallen, wat intussen officieel is bevestigd. Op beelden is te zien hoe mensen in paniek de straat oprennen.

Het Turkse geologische instituut Kandilli liet snel op een persconferentie weten dat het verwacht dat de aardbeving aan meer dan 1.000 mensen het leven zal kosten. Meldingen van hulpdiensten ontbreken echter nog.

De beving had volgens Turkse media een magnitude van 6,6. De Amerikaanse seismologische dienst USGS had het over een sterkte van 7,3. Het epicentrum van de aardbeving lag in het dorp Tabanli, in de provincie Van, aan de grens met Iran.

Turkije ligt in een aardbevingszone en wordt regelmatig door elkaar geschud door aardschokken. In de provincie Van vielen in 1976 bij een zware beving nog 4.000 doden. In 1999 eiste een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter ongeveer 17.000 doden in de stad Izmit.

De laatste jaren proberen de autoriteiten door strengere bouwvoorschriften het aantal dodelijke slachtoffers van aardbevingen naar beneden te krijgen, maar wankele constructies blijven niettemin vele levens eisen.

Volgende











Sunday, October 16, 2011

De Standaard - 'België een van meest vervuilde landen van Europa'

De Standaard - 'België een van meest vervuilde landen van Europa'

'België een van meest vervuilde landen van Europa'

  • zaterdag 15 oktober 2011, 14u32
  • Bron: belga
  • Auteur:jva
België is een van de meest vervuilde regio's van heel Europa. Dat blijkt uit een Nederlandse vergelijkende studie Ranking the Stars van de Nederlandse organisatie Natuur & Milieu, die zich beroept op bestaande cijfers van onder meer het Europese Milieuagentschap van de Europese Commissie (EEA) en Yale University.

België boekt het op een na slechtste resultaat in de Environmental Performance Index (EPI) 2010, van de Yale University. Enkel Cyprus doet het in die ranking slechter.

België heeft ook samen met Nederland en Luxemburg de hoogste gemiddelde uitstoot van stikstofdioxide (NOx) per km2 in Europa, bijna drie keer boven het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het EEA uit 2011.

Ons land heeft ook het op twee na grootste percentage oppervlaktewateren die risico lopen om de doelstellingen in de Europese Kaderrichtlijn Water niet te realiseren. Enkel het Verenigd Koninkrijk en Nederland scoren slechter. Vooral onze noorderburen boeken daar een belabberd resultaat, met bijna álle oppervlaktewateren die een hoog risico lopen.

Vervolgens blijkt uit cijfers van EEA uit 2011 dat België, met uitzondering van Spanje, het slechtste resultaat boekt van alle 27 EU-lidstaten als het aankomt op het instandhouden van Natura-2000 habitats.

Wat tot slot het percentage hernieuwbare energie van het finale energieverbruik betreft, komt België op plaats 22. Op plaats 21 pas komt België als het aankomt op de gemiddelde uitstoot van broeikasgassen per inwoner van de Europese lidstaten in 2009.


Video bekijken.

Grote klif in Cornwall stort in zee

In Cornwall is het instorten van een grote klif met de camera vastgelegd. Het fenomeen wordt veroorzaakt door een combinatie van wind en golven die tegen de basis van de klif botsen.




Het zuiden van Bali beeft - Extreme Aarde - De Morgen

Het zuiden van Bali beeft - Extreme Aarde - De Morgen

Het zuiden van Bali beeft

13/10/11, 06u16
© reuters

DM UPDATE Bij een aardbeving ter hoogte van het Indonesische eiland Bali zijn tientallen gewonden gevallen. Honderden toeristen verlieten hun hotels, en liepen in paniek de straat op.

Volgens een woordvoerder van het Nationaal Indonesisch Agentschap voor Rampenbeheer vielen er 17 lichtgewonden. Verschillende ziekenhuizen, drie scholen en twee overheidsgebouwen liepen lichte beschadigingen op, zo luidt het verder.

Een journaliste van het Franse persbureau AFP verklaarde dat het dak van een ziekenhuis gedeeltelijk instortte, waardoor tientallen patiënten geëvacueerd moesten worden. Volgens een dokter van een lokaal ziekenhuis dienden 44 mensen zich aan met verwondingen aan het hoofd en snijwonden.

De aardbeving vond plaats rond 05.16 uur, op een veertigtal kilometer van de zuidkust van Bali, op een diepte van 61 kilometer. Een tsunami-alarm werd niet afgekondigd. De beving was gedurende enkele minuten voelbaar in de populaire kuststad Kuta. (adb/afp/adv)
  • © epa
  • © epa
  • © epa
  • © afp

Boosaardige IJslandse vulkaan Katla vertoont verhoogde activiteit - Extreme Aarde - De Morgen

Boosaardige IJslandse vulkaan Katla vertoont verhoogde activiteit - Extreme Aarde - De Morgen

Boosaardige IJslandse vulkaan Katla vertoont verhoogde activiteit

14/10/11, 00u29
Het rommelt in de IJslandse vulkaan Katla, de grootste en meest actieve vulkaan van het eiland. Als 1.450 meter hoge vulkaan zou uitbarsten, zou dat veel ergere gevolgen hebben dan de aswolk van de Eyjafjallajökull, die in april 2010 uitbarstte. Hij ligt immers bedolven onder de gletsjer Mýrdalsjökull, die een oppervlakte heeft van ongeveer zeshonderd vierkante kilometer.

Wetenschappers hebben de laatste tijd steeds sterker wordende bevingen gemeten rond Katla, genoemd is naar een boosaardige werkneemster. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte was in 1918. Toen duurde het een maand vooraleer hij opnieuw kalmeerde. De lucht werd donker, de dieren stierven, de gewassen gingen kapoten een deel van het ijs op de vulkaan smolt, waardoor er grote ovestromingen ontstonden.

De Katla barst normaal twee keer per eeuw uit, dus ze is al zwaar overtijd nu. Bovendien gebeurt dat meestal in de herfst. "Ze vertoont zeker en vast tekenen van verhoogde activiteit", vertelt een expert. "De overheid werkt nauw samen met de wetenschappers, maar wellicht zullen we pas een uur op voorhand zeker weten wanneer de uitbarsting zal komen." (adb)

El Hierro bereidt zich voor op onderzeese vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

El Hierro bereidt zich voor op onderzeese vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

El Hierro bereidt zich voor op onderzeese vulkaanuitbarsting

16/10/11, 10u33
La Restinga ligt er verlaten bij nadat de inwoners van het havenstadje vorige week al geëvacueerd werden. © afp

Op het Canarische eiland El Hierro wijst toegenomen seismische activiteit erop dat een onderwatervulkaan ieder moment kan uitbarsten. Dat schrijft ad.nl.

De Spaanse autoriteiten hebben schepen en vliegtuigen intussen opgedragen om de omgeving van het havenstadje La Restinga te mijden. De ongeveer zeshonderd inwoners van de plaats werden vorige week al geëvacueerd.

In de zeelucht nabij La Restinga zouden vulkanische deeltjes gevonden zijn. Dat heeft de regionale regering van de Canarische eilanden bericht.

Een onderzoeksschip dat werd uitgestuurd om monsters te verzamelen, is al teruggeroepen. Ook de verzamelde journalisten in het gebied werden opgeroepen om de streek te verlaten, aldus de tv-zender La Sexta. (adha)

Thursday, October 13, 2011

Tsunami's, aardbevingen,... Er is iets ernstigs op komst - Extreme Aarde - De Morgen

Tsunami's, aardbevingen,... Er is iets ernstigs op komst - Extreme Aarde - De Morgen

Tsunami's, aardbevingen,... Er is iets ernstigs op komst

13/10/11, 13u58

Megatsunami zou hele oostkust VS kunnen treffen

Japan werd dit jaar getroffen door verschillende aardbevingen en een tsunami. Ook de aardbeving in de Verenigde Staten was voor veel experts verrassend. Maar één ding is zeker: er is iets ernstigs op komst en het zal niet lang meer duren.

  • © epa
  • De huidige vulkaan kan geen tsunami veroorzaken, maar aangezien die andere slechts 100 kilometer verderop ligt, zal dat de geologische stabiliteit van de regio wel beïnvloeden
    Steve Alten
  • © afp
  • © epa
Dat is de conclusie van New York Times-auteur Steve Alten die een boek schreef naar aanleiding van de voorspellingen van de Maya's over het einde van de wereld in 2012. Eén theorie gaat over een gevaarlijke vulkaan onder de Canarische eilanden die bij een uitbarsting tot een megatsunami zou kunnen leiden. De hele Amerikaanse oostkust zou dan gevaar lopen.

Op dit ogenblik is al een vulkaan rond het eiland El Hierro aan het uitbarsten, maar ook die andere gevreesde vulkaanuitbarsting is volgens heel wat specialisten nakend. De uitbarsting van de Cumbre Vieja zou een aardverschuiving kunnen veroorzaken, die een megatsunami kan triggeren. Deze vloedgolven zouden zich tegen de snelheid van een vliegtuig kunnen voortzetten en 30 tot 50 meter hoog zijn als ze de kust van de VS bereiken.

Watermassa
"De huidige vulkaan kan geen tsunami veroorzaken, maar aangezien die andere slechts 100 kilometer verderop ligt, zal dat de geologische stabiliteit van de regio wel beïnvloeden", zegt Alten. De vulkaan in kwestie ligt nabij La Palma en zou een gigantisch stuk land in de oceaan kunnen doen storten. Het water zou dan honderden meters hoog kunnen opspringen en in de vorm van een enorme tsunami koers richting kustlijnen zetten.

"Ik zal niet verrast zijn als we een signaal krijgen om de oostkust te evacueren. Uiteindelijk zijn de feiten er al de hele tijd", zegt Alten. "In het geval van de Cumbre Vieja moeten we ons niet afvragen of het zal gebeuren, maar eerder wanneer." (gb)
  • © epa