Monday, December 5, 2011

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan

05/12/11, 14u01

India is de grootste tegenstander van een nieuw klimaatplan geworden. Dat is de conclusie na de eerste week van de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Nadat China toch positieve signalen probeerde te sturen, ligt nu het tweede meest bevolkte land ter wereld dwars.

Een opvolger van het Kyoto Protocol zou inhouden dat ieder land ter wereld zijn CO2-uitstoot moet verlagen. India wil echter geen maatregelen treffen die de economie van het land kunnen ondermijnen. De economie zou er het afgelopen jaar met 10,4 procent gegroeid zijn. De CO2-uitstoot is echter ook met 9 procent gestegen, de grootste toename van alle grote landen.

India is dan ook de grootste vervuiler na China en de VS geworden. Het land hoopt dat de economie de ongeveer 1,2 miljard inwoners uit de armoede zal helpen. India hoopt daarom het Kyoto Protocol te vernieuwen, net als enkele andere groeiende landen. In dat klimaatplan uit 1997 beloofden een aantal landen hun CO2-uitstoot te verminderen, terwijl landen als China en India geen beloften moesten doen.

Wat met Kyoto?
Kyoto dreigt echter het struikelblok van de klimaattop te zullen worden. Japan, Rusland en Canada zweren immers geen vernieuwing van Kyoto te ondertekenen. De Europese Unie stelt voor het plan te vernieuwen, maar niet zonder een akkoord te bereiken over een programma waarmee in 2015 een nieuw bindend klimaatplan klaar moet zijn.

Zelfs de Verenigde Staten, die Kyoto niet ondertekenden, zijn bereid mee te werken aan een nieuw bindend klimaatplan, maar dan mogen groeiende naties als China en India de dans niet ontspringen. (gb)

No comments:

Post a Comment