Sunday, February 23, 2014

Duizenden mensen geëvacueerd door vulkaanuitbarsting in El Salvador

Duizenden mensen geëvacueerd door vulkaanuitbarsting in El Salvador











30/12/13 - 01u39  Bron: Belga
De Chaparrastique vulkaan. © afp.


In het oosten van de Centraal-Amerikaanse republiek El Salvador hebben duizenden mensen hun woning moeten verlaten omdat de vulkaan Chaparrastique gisterenmorgen is uitgebarsten. Dat melden internationale media.
Inwoners van de regio verklaarden aan BBC News dat ze rond 10.30 uur (lokale tijd) een krachtige explosie hoorden en dat de vulkaan van 2129 meter hoogte daarna as begon te spuwen. Iedereen die op minder dan drie kilometer van de vulkaan woont, wordt nu geëvacueerd. Volgens de civiele bescherming wonen er in het gebied, in de provincie San Miguel, ongeveer 5.000 mensen.
Er worden tijdelijk onderkomens opgezet om de vluchtelingen in op te vangen. Voorlopig zijn er nog geen berichten van slachtoffers.

Er bevinden zich meer dan twintig vulkanen op het grondgebied van het kleine Centraal-Amerikaanse land El Salvador. De Chaparrastique barstte in 1976 voor het laatst uit.





1.



2.      Er is een vulkaanuitbarsting gebeurd in het oosten van de Centraal-Amerikaanse republiek El Salvador. Duizenden mensen hebben hun woning moeten verlaten.  Omdat er een vulkaan uitbarstte namelijk de vulkaan Chaparrastique. De mensen hoorde een krachtige explosie en de vulkaan begon erna as te spuwen. De mensen werden onmiddellijk geëvacueerd. De vulkaan uitbarsting hoort bij aardrijkskunde onder het deel natuurrampen.

3.      De mensen moesten hun huis verlaten, ze werden geëvacueerd. Er wonen ongeveer 5.000 mensen in de provincie San Miguel.  Ze werden opgevangen in tijdelijke opzettingen.  Er was geen informatie over slachtoffers.





Tuesday, February 4, 2014

Rosetta is ontwaaktRuimtesonde

Ruimtesonde Rosetta na ruim 2,5 jaar weer wakker
Door: redactie
20-1-14 - 20:07  bron: ANP
Een animatie van de ruimtesonde Rosetta. © afp.
Na een 'winterslaap' van maar liefst 957 dagen is de Europese ruimtesonde Rosetta ontwaakt. Al haar systemen zijn vandaag opgestart. Als bewijs stuurde ze een teken van leven naar de aarde, een afstand van 807 miljoen kilometer. Het signaal kwam rond 19.15 uur Nederlandse tijd aan bij de vluchtleiding. Bij het zien van het teken barstte daar een luid gejuich uit.
'De wekker is gegaan en ze is niet blijven liggen. Na een spannende dag zijn we verschrikkelijk blij dat ons vaartuig wakker is en weer contact heeft', verklaarde de Nederlander Fred Jansen, die de missie leidt.

De Rosetta was 957 dagen lang in slaap, sinds 8 juni 2011. Alleen de hoofdcomputer en de verwarming werkten nog. Dat moest brandstof en energie besparen. De sonde vloog toen namelijk op ongeveer 1 miljard kilometer van de aarde. Daar is nauwelijks zonlicht en de temperaturen zijn extreem laag. Omdat de Rosetta langzaam weer dichterbij komt, kon ze wakker worden. Dat gebeurde vanaf 11 uur Nederlandse tijd. Dat moment was bij de bouw van de sonde meer dan 10 jaar geleden al vastgesteld.

De Rosetta is op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. In augustus van dit jaar komt de Rosetta daar aan. In november moet ze een lander op het oppervlak zetten. Meevliegen met en landen op een komeet is nog nooit eerder gedaan.

Richting de zon
De komeet vliegt nu richting de zon. Volgend jaar buigt hij af en vliegt hij weer weg. Als de komeet warmer wordt, stoot hij steeds meer stof en gas af. De Rosetta kan dat meten. Bovendien gaat de lander in het oppervlak boren. Wetenschappers kunnen zo bepalen waaruit de komeet bestaat. Dat geeft hun een beter beeld van het ontstaan van ons zonnestelsel, en daarmee van de aarde.

Om bij 67P te komen, moest de Rosetta via een enorme omweg vliegen. Bij aankomst heeft de sonde 7 miljard kilometer op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en een keer langs Mars. De sonde had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet.

De Rosetta kostte ongeveer 1 miljard euro. De sonde is voor vertrek uitgebreid getest bij het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. De extreem gevoelige zonnepanelen zijn gemaakt door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.
 
Opdract 1:

Green circle: Earth orbit
Red circle: Mars orbit
White ellipse: Comet orbit
(1) Launch, 2 March 2004.
(2) First Earth swingby, 3 March 2005.
(3) Mars swingby, 26 February 2007
(4) Second Earth swingby, 14 November 2007
(5) Asteroid Steins flyby
(6) Third Earth flyby, 11 November 2009
(7) Asteroid Lutetia flyby
(8) Arriving at the comet in 2014
Opdracht 2:
Rosetta is gelandseerd op 2 maart 2004. Rosetta’s missie was om naar komeet 67P te gaan. Op 8 juni 2011 is Rosetta in ´slaap´ gevallen en is op 20 januari 2014 ontwaakt. In november 2014 zal Rosetta landen op komeet 67P. En op 31 december 2015 zal de missie zijn afgelopen. Dit past binnen aardrijkskunde omdat Rosetta in de ruimte is en gaat steen onderzoek doen op de komeet om meer te weten te komen hoe wij en onze aarde zijn ontstaan.
 
Opdracht 3:
De lokale mens kan dit niet echt voelen. Het is vooral belangrijk voor profesoren en deskundigen. Wat Rosetta nu precies mee terug neemt naar de aarde is niet duidelijk. Maar dit is wel een hele vooruitgang in de wetenschap. De stukken die Rosetta mee zal nemen zijn zeldzaam. Dus vele mensen willen dit zien dit zal het enigste zijn was de lokale mens zal voelen. En misschien in de toekomst zal voor onze nakomelingen die stukken leerstof worden.