Tuesday, December 4, 2012

Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht


Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht
Inleiding: Consortium Grensmaas heeft bekent gemaakt dat de skeletten van de 35 to 50 tal paarden dateren uit de zestiende of zeventiende eeuw. Het massagraf van de paarden werd gevonden in Borgharen door archeologen. De onderzoekers gebruikten de zogenaamde koolstof 14-methode en stelden vast dat de paarden mogelijk gedood werden tijdens Lodewijk XIV’s belegering of de jaren tachtig oorlog. Het is de eerste keer dat er zo een massagraaf ontdekt is in West-Europa.

Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht
massagraf met paarden ontdekt nabij maastricht

29/06/'10 XL In Borgharen (Maastricht) hebben archeologen de resten van 35 tot 50 paarden uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt. Het is de eerste keer dat er in West-Europa zo'n massagraf is ontdekt. Dat heeft Consortium Grensmaas bekendgemaakt.
Volgens onderzoekers - die gebruik maakten van de zogenaamde koolstof14-methode - werden de paarden mogelijk gedood in de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) of tijdens Lodewijk XIV's belegering van Maastricht in 1673.
"De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter", vertelt archeologe Angela Simons van het bureau Hazenberg Archeologie, dat de opgravingen coördineert in opdracht van het Consortium Grensmaas. "We hebben nagenoeg volledige skeletten blootgelegd en we hebben ook hoefijzers gevonden."
Enkele jaren geleden werden er nabij de Maasoever in Borgharen ook al resten van Franse soldaten gevonden. Mogelijk is er een verband tussen de twee vondsten.
Het paardengraf kan worden bezocht op donderdag 1 juli. Archeologen geven er dan rondleidingen tussen 18u en 19u30.











Leen Cardinaels

No comments:

Post a Comment