Tuesday, December 4, 2012

Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht


Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht
Inleiding: Consortium Grensmaas heeft bekent gemaakt dat de skeletten van de 35 to 50 tal paarden dateren uit de zestiende of zeventiende eeuw. Het massagraf van de paarden werd gevonden in Borgharen door archeologen. De onderzoekers gebruikten de zogenaamde koolstof 14-methode en stelden vast dat de paarden mogelijk gedood werden tijdens Lodewijk XIV’s belegering of de jaren tachtig oorlog. Het is de eerste keer dat er zo een massagraaf ontdekt is in West-Europa.

Massagraf met paarden ontdekt nabij Maastricht
massagraf met paarden ontdekt nabij maastricht

29/06/'10 XL In Borgharen (Maastricht) hebben archeologen de resten van 35 tot 50 paarden uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt. Het is de eerste keer dat er in West-Europa zo'n massagraf is ontdekt. Dat heeft Consortium Grensmaas bekendgemaakt.
Volgens onderzoekers - die gebruik maakten van de zogenaamde koolstof14-methode - werden de paarden mogelijk gedood in de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) of tijdens Lodewijk XIV's belegering van Maastricht in 1673.
"De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter", vertelt archeologe Angela Simons van het bureau Hazenberg Archeologie, dat de opgravingen coördineert in opdracht van het Consortium Grensmaas. "We hebben nagenoeg volledige skeletten blootgelegd en we hebben ook hoefijzers gevonden."
Enkele jaren geleden werden er nabij de Maasoever in Borgharen ook al resten van Franse soldaten gevonden. Mogelijk is er een verband tussen de twee vondsten.
Het paardengraf kan worden bezocht op donderdag 1 juli. Archeologen geven er dan rondleidingen tussen 18u en 19u30.











Leen Cardinaels

Duitse Bio-markt blijft gestaag doorstijgen


Duitse Bio-markt blijft gestaag doorstijgen
Inleiding:
Duitsland hecht veel belang aan biologisch voedsel, omdat ze angst hebben voor voedselvergiftiging  en anderen schandalen binnen de voedingsindustrie. Ook Nederland houd zich bezig met biologische producten, en heeft ook meer verkoop van de producten. Maar dit komt door verschillende aspecten.


Duitse bio-markt blijft gestaag doorstijgen

Duitsland is de grootste markt voor biologische voeding binnen Europa. Duitse consumenten hebben een groeiend vertrouwen in de kwaliteit van biologische producten. Reden voor de verdere stabiele groei van de Duitse bio-markt zijn onder meer de angst voor voedselvergiftigingen en schandalen binnen de voedingsindustrie.

De Nederlandse en Duitse bio-markt onderscheiden zich op veel gebieden duidelijk van elkaar. Zo staan voor de Nederlandse bio-consument smaak en gemak centraal. De Duitse consument daarentegen hecht zeer veel waarde aan het aspect gezondheid en koopt veelal uit overtuiging biologische voeding.

De supermarkt is in Duitsland met 35% het belangrijkste verkoopkanaal voor biologische voeding. In Nederland is dat 45%. In Duitsland volgt daarna de speciaalzaak met 25%. In Nederland is dat ruim 35%. Het grote verschil ligt bij de discounters. In Duitsland wordt 20% van de biologische voeding in Duitsland via discounters als Aldi en Lidl verkocht.

Nederland mist een winkelformule die een tussenpositie inneemt tussen de bijna 100% biologische speciaalzaak en de 3% bio-supermarkt. In Duitsland neemt de formule Tegut een dergelijke positie in. Deze formule wordt overigens in januari overgenomen door het Zwitserse Migros. De marktleider van de Zwitserse retail heeft als doel om in het buitenland verder te groeien. De Duitse levensmiddelenhandel groeit sneller dan de Zwitserse.

bron: Voedingsindustrie, november 2012
 




Publicatiedatum: 21-11-2012
Joke Vandeputte