Thursday, October 11, 2012

Noodweer in Spanje


Ik heb dit artikel gekozen omdat de foto’s me wel aanspraken. Het artikel gaat over het noodweer in Malaga (Spanje) en wat het allemaal met zich mee brengt. De straten zijn helemaal onder gespoeld, auto’s worden door het water meegevoerd, wegen moeten worden afgesloten, er moesten mensen geëvacueerd worden en er viel zelfs een dode.

Noodweer in Spanje: 1 dode

Het noodweer in Spanje heeft aan een vrouw uit Alora in de buurt van Malaga het leven gekost. De vrouw kwam om het leven door de zware slagregens. Een groep, inclusief de echtgenoot van de overleden vrouw moesten gered worden uit het getroffen gebied.

 

Het staatbureau voor Meteorologie heeft voor het een gebied rond Malaga een waarschuwing voor extreem weer afgegeven. Een code rood geldt voor de provincie Malaga. Voor de provincies Sevilla, Granada, Almeria en Cordoba geldt  code oranje. Op sommige plaatsen wordt een geaccumuleerde neerslaghoeveelheid verwacht van 120 liter per vierkante meter binnen een tijdspanne van 12 uur.  Er zijn meer dan 8.000 mensen geëvacueerd uit de plaatsen Cártama, Alora, Sierra de Yegua, Villanueva del Trabuco en Genalguacil. De hulpdiensten hebben een noodplan geactiveerd om de mensen zo snel mogelijk te evacuëren uit het gebied wat dreigt te overstromen.

De minister van landbouw, visserij en milieu - Luis Planas - gaf een persconferentie over de situatie tijdens het forum Europa, Tribuna Ansalusië, welke in de hoofdstad van Malaga wordt gehouden. De toegangswegen tot Villanueva del Trabuco zijn afgesneden door het water. Enkele voertuigen werden door het water in de straten meegevoerd. De enorme hoeveelheid neerslag viel tussen 7.30h en 9.30h hedenmorgen.

Wegen afgesloten in Andalusië
Door de intense regen in de zuidelijke helft van het land zijn zeker 3 wegen in Andalusië afgesloten, waaronder twee grote hoofdwegen. De N-331 is in beide richtingen in de buurt van Antequera afgesloten wegens volledige overstroming. Ook de N-341 in de provincie Almeria moest om dezelfde reden worden afgesloten. Bovendien zijn er nog 11 ander wegens in het secundaire wegennetwerk in Andalusië afgesloten. De zwaarst getroffen provincie is echter Malaga. 




© onweer-online
Bron: Antena3

1 comment:

  1. Dag Nikki

    Dit artikel sluit niet aan bij de leerstof van het 6de jaar. Het mag gaan over platentektoniek, gesteenten, klimaatverandering en wat dat allemaal met zich meebrengt, maar niet over de leerstof van het 5de jaar...

    ReplyDelete