Wednesday, December 7, 2011

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme - Magazine - De Morgen

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme - Magazine - De Morgen

Zuid-Afrika ontdekt ecologisch toerisme

06/12/11, 15u50

Zuid-Afrika, gastheer van de VN-klimaattop, heeft het ecologisch toerisme ontdekt. Vorige maand lanceerde de toeristische sector er een groen label. Maar het aanbod blijft voorlopig beperkt.

De organisatie Fair Trade in Toerisme Zuid-Afrika (FTTSA) heeft een certificaat ontwikkeld voor toeristische accommodatie en activiteiten op basis van ecologische criteria. Ook fair trade en sociaaleconomische praktijken worden mee in rekening gebracht. Toeristen kunnen zelfs een volledige packagedeal boeken waarbij de CO2-voetafdruk tot het minimum is herleid. "We hopen dat het model internationaal navolging krijgt", zegt Lisa Scriven van FTTSA, die het concept mee hielp ontwikkelen.

Meer uitgeven
Het label promoot duurzaam reizen. Sleutelbegrippen zijn ecologisch beheer, laag verbruik van energie en water, geen vermijdbaar afval, recyclage, zo weinig mogelijk chemicaliën en een klemtoon op biodiversiteit. Wie als milieuvriendelijk te boek wil staan, krijgt een FTTSA-team op bezoek. Na die beoordeling volgt nog een onafhankelijk onderzoek door een panel van experts uit de toeristische sector. Elke twee jaar wordt het label herzien om zeker te zijn dat nog aan alle voorwaarden wordt voldaan.

"Het gaat om toerisme dat het milieu respecteert en een positieve invloed heeft op de economische en sociale ontwikkeling van lokale gemeenschappen", legt Scriven uit. "Mensen vinden duurzaam reizen geen optie meer. Het is een verwachting geworden."

Een van de touroperators met het FTTSA-label is Ocean Blue Adventures in Plettenbergbaai. "Niemand beschermde onze baai, de koraalriffen, de walvissen en dolfijnen die hier paren. We beslisten zelf iets te doen om het duurzaam te houden", verklaart Natasha Lilford van Ocean Blue. "Mensen willen ergens meer geld uitgeven als het naar een goede zaak gaat en ze het verschil kunnen zien."

Groeiende markt
Met het label wil Zuid-Afrika ook meer greep krijgen op de toeristische wereldmarkt. In 2008 bedroegen de inkomsten uit toerisme hier amper 1,3 procent van het wereldtotaal, volgens cijfers van het Zuid-Afrikaanse departement voor Milieu en Toerisme.

"Ecologisch toerisme is een groeiende markt waarin mensen bereid zijn om iets meer te betalen om duurzamer te reizen", zegt de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme, Martinus van Schalkwyk.

Bijna zeventig hotels, gastenkamers, activiteiten en touroperators hebben nu het FFTSA-label. Het is nog maar een begin, want er zijn veertigduizend verblijfplaatsen in Zuid-Afrika. We hebben nog een lange weg af te leggen, geeft Scriven toe. "Maar we zitten op het goede spoor." (ips/kve)

Monday, December 5, 2011

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan - Durban 2011 - De Morgen

India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan

05/12/11, 14u01

India is de grootste tegenstander van een nieuw klimaatplan geworden. Dat is de conclusie na de eerste week van de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Nadat China toch positieve signalen probeerde te sturen, ligt nu het tweede meest bevolkte land ter wereld dwars.

Een opvolger van het Kyoto Protocol zou inhouden dat ieder land ter wereld zijn CO2-uitstoot moet verlagen. India wil echter geen maatregelen treffen die de economie van het land kunnen ondermijnen. De economie zou er het afgelopen jaar met 10,4 procent gegroeid zijn. De CO2-uitstoot is echter ook met 9 procent gestegen, de grootste toename van alle grote landen.

India is dan ook de grootste vervuiler na China en de VS geworden. Het land hoopt dat de economie de ongeveer 1,2 miljard inwoners uit de armoede zal helpen. India hoopt daarom het Kyoto Protocol te vernieuwen, net als enkele andere groeiende landen. In dat klimaatplan uit 1997 beloofden een aantal landen hun CO2-uitstoot te verminderen, terwijl landen als China en India geen beloften moesten doen.

Wat met Kyoto?
Kyoto dreigt echter het struikelblok van de klimaattop te zullen worden. Japan, Rusland en Canada zweren immers geen vernieuwing van Kyoto te ondertekenen. De Europese Unie stelt voor het plan te vernieuwen, maar niet zonder een akkoord te bereiken over een programma waarmee in 2015 een nieuw bindend klimaatplan klaar moet zijn.

Zelfs de Verenigde Staten, die Kyoto niet ondertekenden, zijn bereid mee te werken aan een nieuw bindend klimaatplan, maar dan mogen groeiende naties als China en India de dans niet ontspringen. (gb)

Saturday, December 3, 2011

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot - Durban 2011 - De Morgen

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot - Durban 2011 - De Morgen

China bereid tot bindende afspraken over CO2-uitstoot

02/12/11, 21u33
Smog boven de Chinese stad Linfen. © reuters

China is bereid een bindende overeenkomst te tekenen over minder uitstoot van broeikasgassen, onder bepaalde omstandigheden. De Chinese hoofdonderhandelaar Su Wei heeft dat vandaag gezegd bij de VN-klimaattop in Zuid-Afrika.

China is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. Tot dusver pleitte het vooral voor vrijwillige afspraken.

De aankondiging kan een impuls geven aan de onderhandelingen bij de klimaattop, die tot en met 9 december duurt. Zonder akkoord vervalt in 2012 het zogeheten Kyotoprotocol. Dat verplicht deelnemende landen om de uitstoot van broeikasgas CO2 te beperken. China, India en de VS zijn de grootste CO2-uitstoters ter wereld en weigerden tot dusver zich te binden aan afdwingbare doelen.

Bij de klimaattop proberen bijna tweehonderd landen maatregelen af te spreken om de opwarming van de aarde te beperken. (vk/mvdb)

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban - Durban 2011 - De Morgen

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban - Durban 2011 - De Morgen

Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban

02/12/11, 16u08
© epa

De klimaattop in Durban is nog maar enkele dagen bezig of er heerst al diepe verdeeldheid over cruciale thema's. Er wordt ernstig getwijfeld aan het klimaatfonds, en ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol.

De Europese Unie blijft pal achter het idee van een klimaatfonds (Green Climate Fund of GCF) staan en roept landen op om geen stokken in de wielen te steken. Maar een aantal Zuid-Amerikaanse landen, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Egypte en Nigeria hebben aangegeven dat ze niet erg enthousiast zijn over het idee.

Politiek compromis
"Het zou mogelijk moeten zijn om het eens te worden over het huidige ontwerp", zegt EU-onderhandelaar Tomasz Chruszczow. "Het is een goed compromis. In deze vorm zou het aanzienlijke middelen kunnen aantrekken. Op dit moment nog technische discussies op gang brengen, is contraproductief."

Niet-gouvernementele organisaties en klimaatactivisten zijn het erover eens dat het heropenen van de onderhandelingen de kans erg verkleint om het GCF nog op deze top te kunnen opstarten. "Dat zou betekenen dat er geen instrument is waarlangs geld kan stromen", zegt Tasneem Essop, deskundige van het Wereldnatuurfonds. "We begrijpen dat sommige partijen nog reserves hebben, maar de huidige tekst is een uitgepuurd politiek compromis dat maanden in beslag heeft genomen."

Op de klimaattop in Durban zouden meer dan 190 landen zich aansluiten bij het fonds, dat ontwikkelingslanden moet helpen met 100 miljard dollar per jaar om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Tijd dringt

Er komen nu "transparante en informele gesprekken" met verschillende landen, maar daarvoor is geen duidelijke tijdslijn. Sommige deskundigen pleiten voor een addendum aan het huidige compromis dat enkel de meest betwiste thema's aansnijdt, terwijl kleinere zaken later door de beheerraad van het GCF zelf opgelost kunnen worden.

Als het klimaatfonds er komt, is het bovendien nog maar de vraag wie het geld zal ophoesten. In deze tijden van crisis hebben de rijke landen weinig marge, en zelfs als ze hun beloftes volledig nakomen, is er te weinig. Uit recente schattingen van de EU en de Wereldbank blijkt dat ontwikkelingslanden dubbel zoveel middelen nodig hebben om zich aan te passen.

Toch dringt de tijd, want deskundigen zijn het erover eens dat het zeven keer zoveel kost om de negatieve impact van de klimaatverandering met terugwerkende kracht ongedaan te maken. "We lijken over enorme sommen te praten, maar de kost van niets doen is veel hoger dan die van de actie", zegt Kelly Dent van Oxfam International. "Er is geld nodig om het fonds te spijzen, en dat fonds moet snel in werking treden."

Toekomst voor Kyoto
Niet alleen het klimaatfonds staat onder druk, ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol lijkt steeds minder waarschijnlijk. Eind 2012 loopt het protocol af, en buiten de EU staat geen enkel geïndustrialiseerd land achter een verlenging ervan. De VS, Rusland en Japan hebben al duidelijk te kennen gegeven dat ze daar niet over nadenken. En deze week nog zorgde Canada voor veel ophef door aan te kondigen dat het uit het huidige protocol wil stappen, waarschijnlijk om boetes te vermijden nu het de uitstootdoelstellingen niet haalt.

"We mogen niet toelaten dat het afleidingsmanoeuvre van Canada de focus wegneemt van de tastbare vooruitgang die de EU en andere landen kunnen boeken", zegt Dent.

Maar zelfs de Europese Unie begint lichtjes terug te krabbelen. De Unie wil nu dat de grootste uitstoters tegen 2015 een bindend verdrag sluiten dat ten laatste in 2020 van kracht wordt. In ruil daarvoor wil de Unie haar uitstootdoelstellingen onder het Kyotoprotocol verlengen. De EU wil zo de patstelling in de gesprekken doorbreken en een compromis vinden met China en andere opkomende economieën.

2020 te laat
Maar klimaatdeskundigen zijn het erover eens dat 2020 veel te laat is voor strenge uitstootbeperkingen. "We hebben nood aan ambitieuze doelstellingen vanaf 2012. 2020 is veel te laat", zegt Dent. Ontwikkelingslanden, met name in Afrika, waar klimaatverandering het hardst zal toeslaan, vestigen hun hoop op pogingen van de EU om andere geïndustrialiseerde landen te overtuigen om Kyoto in 2013 verder te zetten.

"Voor ons staat er veel op het spel", zegt Raymond Lumbuenamo van het Wereldnatuurfonds in Afrika. "We hebben nu al te maken met de reële impact. We zijn het slachtoffer van een klimaatverandering die wij niet hebben veroorzaakt. Afrika wil niet het kerkhof van dit verdrag zijn." (ips/gb)

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland - Extreme Aarde - De Morgen

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland - Extreme Aarde - De Morgen

Ramen sneuvelen door aardbeving in Nieuw-Zeeland

03/12/11, 11u01
In februari werd Nieuw-Zeeland nog getroffen door een zware aardbeving. © photo news

Een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter in het noorden van het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland heeft zaterdag ramen doen sneuvelen in de hoofdstad Wellington.

Er is geen grote schade gemeld, maar volgens een radiozender sneuvelden ramen van een kantoorgebouw in Wellington. Inwoners zagen ook spullen van kasten vallen.

Volgens seismologen lag het epicentrum van de aardbeving 40 kilometer ten westen van Wellington op 60 kilometer diepte. Het zou gaan om de zwaarste aardbeving in de regio sinds 45 jaar. (afp/mvl)