Tuesday, August 28, 2012

Arctische ijskap zal binnenkort kleinste omvang ooit bereiken - Wetenschap - De Morgen

Arctische ijskap zal binnenkort kleinste omvang ooit bereiken - Wetenschap - De Morgen


Bewerkt door: Annelies De Becker − 22/08/12, 01u27  − Bron: belga.be
© thinkstock.
De arctische ijskap smelt aan een opmerkelijke snelheid en kan binnen enkele weken zijn kleinste omvang ooit bereiken. Dat hebben wetenschappers van de universiteit van Colorado gemeld.
"Wanneer het smelten vandaag plots zou stoppen, zouden we al aan het op twee na kleinste niveau ooit door satelliet opgemeten zitten. Als het smelten nog twee weken aanhoudt, denk ik dat we een nieuw record bereiken", aldus Mark Serreze, directeur van het centrum voor gegevens van de ijskappen aan de universiteit van Colorado.

Het smelten van de ijskap van de Noordpool is een gevolg van de opwarming van de klimaatsverandering, aldus Serreze. In 2007 werd het vorige record bereikt en was de ijskap niet groter meer dan 4,25 miljoen vierkante kilometer. Verschillende studies geven aan dat de ijskap wel eens volledig zou kunnen smelten tijdens de zomers in de komende decennia.

In de Verenigde Staten was de voorbije maand juli de warmste ooit sinds het begin van de metingen.

Recordhoeveelheid poolijs gesmolten


28/08/12, 00u37  − Bron: belga.be
www.demorgen.be


In de Noordelijke IJszee is dit jaar een recordhoeveelheid pakijs gesmolten. Vorsers beschouwen het record als een nieuw bewijs van de opwarming van de aarde.
Volgens een mededeling van de universiteit van Colorado in Boulder beslaat het pakijs nu nog 4,1 miljoen vierkante kilometer. Dat is bijna 70.000 vierkante kilometer minder dan het vorige record uit 2007. De vorsers verwachten bovendien dat er de komende weken nog meer ijs zal smelten.

Wetenschapper Mark Serreze van de universiteit van Colorado merkt op dat in 2007 alle meteorologische omstandigheden voorhanden waren om het ijs sneller te doen smelten. Dat was dit jaar echter niet het geval. Voor de vorsers vormt het nieuwe record dan ook "een signaal van een fundamentele verandering van de ijsbedekking in de Noordelijke IJszee".

Over de voorbije drie decennia is de dekking van het pakijs tijdens de zomermaanden met 13 procent verminderd. Bovendien wordt het zee-ijs ook steeds minder dik. "Het ijs is nu zo dun en fragiel dat het niet meer uitmaakt hoe de wind blaast", zo stelt Serreze vast.