Wednesday, November 16, 2011

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven - Extreme Aarde - De Morgen

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven - Extreme Aarde - De Morgen

Congolese vulkaan bezorgt toeristen foto van hun leven

14/11/11, 17u40
De Belgische prins Emmanuel de Merode. © photo news

Het lijkt wel een scène uit 'The Lord Of The Rings'. In het Congolese nationale park Virunga is een vulkaan aan het uitbarsten. De uitbarsting zou nog maanden kunnen duren en dus is Congo gestart met een speciale trip die toeristen een onvergetelijke herinnering bezorgt.

  • © photo news
Enkele proefkonijnen mochten het al meemaken. Personeel van het nationale park trok op een nachtelijke tocht naar de site van de vulkaan. Het tentenkamp ligt in een veilige zone, maar het uitzicht op de vulkaan is indrukwekkend. De nieuwe trip zal mogelijk nog een tijdje op het programma staan, want de uitbarsting kan nog wel even duren. Voorlopig lijkt de activiteit van de vulkaan niet te verminderen.

In 1989 duurde een gelijkaardige uitbarsting liefst negen maanden. Vorig jaar spuwde de vulkaan ook even vuur, maar toen hield hij er al na enkele dagen mee op. Op dit ogenblik is spektakel in elk geval verzekerd. Lava wordt 200 tot 300 meter hoog in de lucht geblazen.

Onze landgenoot Emmanuel de Merode, hoofd van het nationale park Virunga, bracht de eerste nacht in het tentenkamp door. "Het was een buitengewone ervaring", zegt hij. "We hebben een veilige zone gecreëerd voor toeristen, zodat Virunga opnieuw het meest spectaculaire nationale park van Afrika kan worden." Het is bovendien de eerste keer dat Virunga toegang kan bieden tot een vulkaanuitbarsting. (gb)
  • © photo news
  • © photo news
  • © photo news
  • © photo news

Thursday, November 10, 2011

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting - Extreme Aarde - De Morgen

Nieuw Canarisch eiland in de maak door vulkaanuitbarsting

10/11/11, 15u46
© ap

De onderwatervulkaan, die al een maand lang lava spuwt nabij de kust van El Hierro, neemt steeds meer in grootte toe. Nog zeventig meter erbij en een nieuw Canarisch eiland lijkt geboren.

  • © epa
  • © epa
  • © epa
  • © afp
Momenteel is de vulkaan al 180 meter hoog te rekenen vanaf de zeebodem. Nog even en hij komt piepen boven het wateroppervlak. De inwoners van de Canarische eilanden zijn alvast op zoek naar een naam voor het nieuwe broertje. Spaanse media maken onder meer melding van volgende suggesties: 'Atlantis' en 'De ontdekking'.

Op El Hierro zijn sinds juli meer dan 10.000 zwakkere aardbevingen geregistreerd. Op 10 oktober vloeide voor de zuidkust van het eiland magma uit de zeebodem weg. Daardoor ontstond op de zeebodem op 300 meter diepte een nieuwe onderwatervulkaan, die nu volop vloeibaar gesteente spuwt.

Explosie
Inwoners en toeristen zijn al een aantal keer geëvacueerd. Gisteren zagen eilandbewoners de grootste explosie tot nu toe. Twee zuidelijke stranden op het eiland zijn uit voorzorg gesloten want de gassen van de vulkaan zijn giftig. De verwachting is dat de vulkaan nog weken, zoniet maanden actief zal blijven.

El Hierro is met ongeveer 270 vierkante kilometer en 10.000 inwoners het kleinste en dunstbevolkte van de Canarische Eilanden. (kve)
  • © epa
  • © epa

Sunday, November 6, 2011

De Morgen In Beeld - Foto - De Morgen

De Morgen In Beeld - Foto - De Morgen

Op 10 oktober barstte voor de kust van het Canarische eiland El Hierro een onderwatervulkaan uit. Deze foto, die dateert van 3 november, toont aan dat de vulkaan bijna een maand later nog altijd actief is.
Op 10 oktober barstte voor de kust van het ...

14 doden door aardverschuiving in Colombia

14 doden door aardverschuiving in Colombia

Belga
zo 06/11/2011 - 08:40
In het westen van Colombia zijn minstens 14 mensen omgekomen bij een aardverschuiving als gevolg van aanhoudende regen. Er zouden nog tientallen mensen vermist zijn.
bekijk
Modderstroom begraaft huizen in Colombia
De aardverschuiving vond plaats in de stad Manizales, zo'n 165 kilometer ten westen van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Twee nachten geleden heeft het zwaar geregend in de streek. Een deel van een berg zakte daardoor in op een aantal huizen.

Volgens het Rode Kruis werden meer dan 14 huizen bedolven onder de modder. Zeker 14 mensen zouden de aardverschuiving niet overleefd hebben. 13 mensen raakten gewond. Volgens het Rode Kruis zouden nog ongeveer 60 mensen vermist zijn.

Reddingswerkers werken de hele nacht door (plaatselijke tijd) op zoek naar overlevenden. Om nog meer slachtoffers te voorkomen, werden ongeveer 35 ander huizen in de buurt ontruimd.